Hoe gevaarlijk is de sport vissen voor mij?

Ik zit al een tijd te denken om mijn oude jeugdhobby vissen weer is op te pakken.
Maar - anders dan vroeger - slik ik nu immuun onderdrukkende medicatie.

Ik weet nog wel van vroeger dat vissen natuurlijk vrij slijmig zijn, maar het kwam ook wel is voor dat de vis aan het poepen was op mijn hand.
Ook weet ik dat het niet goed is voor de vis om die met handschoenen vast te houden.
Dus, wat voor gezondheidsrisico heeft het eventueel voor mij? Ik denk dan vooral aan de bacterien / parasieten op de huid, slijmlaag, via het water en eventueel de ontlasting van de vis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gezonde Hollandse jongen hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Weliswaar zijn er microben en bacillen maar die zijn overal. En ze zijn zelden schadelijk voor de mens. Helemaal niet als je een goede weerstand hebt. Overigens is het slijm van bijvoorbeeld een pos vooral vies om te voelen. Slakkenslijm daarentegen heeft vaak een irriterende werking maar giftig of heftig ongezond is het niet.

De vissen zelf hoef je je in principe weinig zorgen over te maken. Ze dragen sowieso bacteriën bij zich, maar die vind je overal. Zolang je huid intact is en je ze niet in je mond stopt is er in principe niets aan de hand. Het probleem is echter als je een wond krijgt. En tijdens het vissen is de kans groot dat er naast bacteriën die op dat moment op de huid zitten, er ook vuil (waar heel veel bacteriën in zitten) in de wond komt. Door b.v. de stekel of beet van een vis, het haakje, snijden aan het visdraad etc. De kans is dan bij jou groter dat je een geïnfecteerde wond krijgt en antibiotica moet slikken. Er zijn ook specifieke infecties die je kan krijgen tijdens het vissen. http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/MycobacteriumMarinum.htm Macobacterium marinum infectie is in principe zeldzaam, maar mensen met een verminderd immuunsysteem zijn daar dan weer vatbaarder voor. http://www.medicinenet.com/mycobacterium_marinum/page2.htm#who_is_at_risk_for_mycobacterium_marinum_infection Het is echter wel afhankelijk van de dosis, welke immunosuppressieva het zijn en waarvoor je ze slikt. Er zijn veel soorten die op allemaal andere manieren het immuunsysteem onderdrukken. En er zijn aandoeningen waar je geen infectie bij kan gebruiken (als je b.v. net een nieuw orgaan hebt gekregen hebt zou ik het niet doen). Maar verder is het dus niet gevaarlijker dan andere activiteiten waar je "vuile wonden" van kan krijgen. Denk aan het snijden van rauw vlees, spelen met een kat... Mocht je besluiten om te gaan vissen zou ik zodra je een wond krijgt tijdens het vissen (zeker bij een beet) sowieso naar de huisarts gaan. En wellicht iemand anders de vissen van het haakje laten halen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100