Wie bepaalt er welke landen er uitgesloten zijn van deelname aan het WK?

Als landen bijvoorbeeld in oorlog zijn, kunnen zij dan uitgesloten worden van deelname? Ik kan me zo voorstellen dat dat anders best vreemde wedstrijden kan opleveren. Nederland - Duitsland tijdens de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld. Maar wie bepaalt er of een land wel of niet mee mag doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat doet de FIFA. In 1992 mocht Joegoslavie niet meedoen, omdat er een burgeroorlog was. Denemarken was reserve, hun ster Michael Laudrup lag al ergens in Griekenland op het strand, en wilde niet meer terugkomen. Guess what, dat jaar werd Denemarken Europees kampioen. Voor het EK is het trouwens de UEFA die dat soort beslissingen neemt.

In principe bepaalt de FIFA dat. Overigens kan dit WK ook een bijster interessante finale opleveren (in theorie dan): Noord Korea tegen Zuid Korea! Toegevoegd na 3 minuten: By the way....de FIFA zal zich niet snel mengen in politieke zaken, uitsluiting zal dan ook niet snel plaatsvinden.

De FIFA bepaald of landen uitgesloten worden. En dat hoeft niet altijd te zijn omdat de landen in oorlog zijn. Zuid-Afrika is een tijdje van alle internationale sportwedstrijden uitgesloten geweest ivm het apartheidsregime. Daarnaast dreigt de FIFA elk land waar de politiek zich bemoeit met de nationale voetbalfederatie. Zo zijn vorig jaar onder andere El Salvador en Brunei enige tijd geschorst geweest: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=87134 http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=105698

Uiteraard bepalen de landen dat zelf of ze willen deelnemen of niet en verder heeft de FIFA de beslissende stem. Maar de FIFA zal zich niet in politieke vraagstukken mengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100