Hoe kun je het beste liggend mediteren? Houding, stand van armen, handen, ademhaling, etc

Toegevoegd na 34 seconden:
Ik vind het daarbij prettig muziek te gebruiken, hoe ervaren jullie dat zelf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt inderdaad het beste in een zithouding mediteren. Als je liggend gaat mediteren heb je kans at je in slaap valt omdat je lichaam nou eenmaal gewend is om in een lighouding naar slaap te streven. Zithouding kent het lichaam als 'alert' blijven, en voor meditatie geldt dat ook. Weliswaar alert in een ander bewustzijnsniveau. Je wilt dat je bij het sluiten van je ogen (- ook niet verplicht, ik heb ook jaren lang de open ogen meditatie beoefend), je richt op een punt en dan daarin opgaat. Waar je handen en benen op dat moment zijn wil je niet weten, want dat leidt alleen maar af. Zorg dus van tevoren dat je weet waar je die het beste kunt laten om daar na enige tijd niet door gestoord te worden. Langs je lichaam is dan geen goed idee, en je kunt ze beter op je schoot leggen. Probeer een goede plek te vinden waar ze zeker een half uur kunnen blijven liggen zonder te irriteren. In het begin gebruikte ik wel muziek, altijd dezelfde zodat het lichaam en de geest 'wisten' dat we gingen mediteren. Na een tijdje gaat het steeds beter en heb je geen muziek meer nodig. Nu vind ik muziek afleiden, en ja ik ben nogal gevoelig voor geluidjes. Je moet je ervoor proberen af te sluiten.

Ik mediteer altijd met behulp van een meditatiebankje, je hebt trouwens ook meditatiesstoelen. Ze krijg ik geen rugklachten en zit ik prettig. Mijn favoriete muziek is een mix van allerlei soorten muziek, die ik in de loop der jaren in het buitenland heb verzameld, maar ook gewone natuurgeluiden vind ik fijn. Je hebt van Hemi-Medi cd's die echt heerlijk zijn.

Niet eenduidig te zeggen, de een zal graag liggen met een kussentje onder de knieen, de ander heeft daar last van. Ik zou zeggen, dat iedere houding waarbij je je kunt ontspannen een goede houding is

Je kan je handen op je buik laten rusten. Dus op je rug. Dan kan de energie van je handen contact maken met je dantien. Maar je handen naast je lichaam is ook prima.

ik heb de ervaring dat ik het niet kan forceren, vind het heel moeilijk om er echt voor te gaan zitten, dat lukt gewoon niet altijd. dus mijn manier is dat ik mediteer zo vaak ik kan, al was het maar kort en krachtig. het kan zowel wanneer je autorijd, dat vind ik therapeutisch werken zeg maar, in de rij van de kassa, om maar wat te noemen... of gewoon tussen de bedrijven door, even stil staan bij het moment, even voelen wat je voelt, even zijn om te zijn... bewust leven!!! genieten van kleine dingen, als liggen op het gras, zon op je bol en gedachten naar de achtergrond... dit is voor mij mediterend

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100