Wat is het verschil tussen een paragnost, een medium en een helderziende?

Ik geloof al van kleins af aan in het paranormale, maar snap niks van al die verschillende benamingen, vandaar deze vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helderziendheid is het paranormale verschijnsel dat iemand op buitenzintuiglijke wijze beelden ziet van gebeurtenissen die zich op een andere plaats of in een andere tijd voordoen. Iemand die beweert helderziendheid te hebben, wordt een helderziende of paragnost genoemd. Binnen de parapsychologie werd de term medium vroeger vaak gebruikt voor alles wat tegenwoordig als ‘paranormaal’ wordt aangeduid. Zo sprak men van mediamieke begaafdheden, waar het zaken betreft als helderziendheid, heldervoelendheid, telepathie etc. Binnen het spiritisme/spiritualisme wordt de term medium gebruikt om er personen mee aan te duiden die beweren boodschappen van overledenen zouden kunnen doorgeven.

Een medium kan contact leggen met overledenen. Een paragnost kan dit soms ook, maar niet altijd, want een paragnost is iemand die heldervoelend, helderziend, helderhorend, helderruikend of helderwetend is. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. Een paragnost en helderziende is in dat geval hetzelfde.

Een medium is iemand die claimt informatie te krijgen van andere entiteiten, bijvoorbeeld geesten of engelen. Een medium is dus alleen het doorgeefluik voor wat die entiteiten zeggen, zoals je telefoon het doorgeefluik (medium) is voor wat degene aan de andere kant van de lijn zegt. Een helderziende is iemand die claimt dingen te zien die op een andere plaats of in een andere tijd (meestal de toekomst) gebeuren. 'Paragnost' wordt vaak gebruikt als overkoepelende term, voor iemand die claimt paranormaal begaafd te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100