Bestaat keuze?

http://www.goeievraag.nl/vraag/kun-besluiten-echt-doms-vervolgens.7045

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, als een illusie.

Keuze bestaat maar het is de vraag of keuzevrijheid bestaat. Toegevoegd op 26-04-2009 15:00:02 De vraag of er keuzevrijheid is, is eigenlijk de vraag of alles is voorbestemd of dat we zelf onze bestemming kiezen. Toegevoegd op 26-04-2009 15:01:44 Er bestaan veel keuzes. Zie bijv. alle multiple choice vragen. Dat zijn allemaal keuzes.

Natuurlijk bestaat "keuze". Zij woonde bijvoorbeeld in de mogelijkheden die je had om je eerdere vraag opnieuw onder de aandacht te brengen hier.

De vraag is natuurlijk wat je precies bedoelt. Het woordenboek geeft de volgende uitleg bij het woord keuze: 1 de daad vh kiezen 2 de gelegenheid, de vrijheid om te kiezen: we hebben geen (andere) keus er kan slechts één ding gedaan worden 3 voorkeur Bij 1 kun je zeggen dat die er is. Je kunt kiezen. Tussen een rode of een blauwe trui bijvoorbeeld. Of je die keuze vrijwillig maakt is een volgende vraag. Bij 2 gaat het om de vrijheid om te kiezen. Het lijkt of we die vrijheid hebben, omdat we geheel zelfstandig kiezen voor de blauwe trui in plaats van de rode, maar de vraag is of die keuze zo zelfstandig is. We worden beïnvloed door de omgeving en als wij zelf rood een enorm mooie kleur vinden, maar iedereen draagt blauw, dan geldt voor het grootste deel van de mensen dat ze toch die blauwe trui aandoen. 3 heeft dan betrekking op het feit dat we die rode trui mooier vinden. Onze voorkeur gaat uit naar. Maar dat wil niet zeggen dat we dan ook kiezen om die te dragen.

Keuze en keuzevrijheid neemt toe naarmate men rijker wordt.

We hebben allemaal een eindbestemming, en dat is de dood. De weg ernaartoe denken we keuzen te hebben gemaakt, maar deze worden geleid door driften en andere complexe dingen die we niet kunnen begrijpen.

Ik zeg altijd "je kunt niet niet kiezen". Bij alles wat je doet maak je een keuze. Zelfs niet handelen is een keuze.

Ja, bij alles wat je doet zit een beslissing achter. Voordat je tot die beslissing komt heb je al heel wat keuzes gemaakt. Je hebt nu toch de keuze gemaakt om deze vraag hier op deze site, op dit tijdstip etc te stellen? Niemand die je hier tot dwingt neem ik aan. Ik maak nu de keuze om een antwoord te geven. En dat doe ik niet morgen of volgende week, maar ik heb besloten om dat NU te doen :)

Hoe onafhankelijk is een mens? Beinvloeding is altijd als een diefje uit een doosje in de buurt. Op de Mount Everest is niet de geest maar je lichaam de raadgever en stuurt je in een bepaalde richting. In de groep waar je mee leeft zijn de spiegels die je voorgehouden worden overal aanwezig. Nu ik me in deze vraag ingraaf ben ik bang dat er zelden of nooit 100% vrije keuze voorkomt.

Ja een keuze is er altijd. Dat begint al morgens als jij je bed uitkomt. Jij kiest dan al wat je wilt gaan doen, simpel toch? Het zit tussen jou oren. Wat je ook gaat doen, het is en blijft altijd jou keuze!!

Wanneer je het gevoel hebt dat je kan kiezen wel ;)

Keuze is het woord dat bestaat voor een situatie waarbij iemand een beslissing neemt. Hij/zij beslist welke actie uit te voeren. Of dit een werkelijke keuze is, hangt af van iemands levensovertuiging. Bepaalde overtuigingen zeggen dat alles, maar dan ook alles tot in het kleinste detail van te voren bepaald is. Andere overtuigingen geven aan dat een mens keuze vrijheid heeft gekregen, maar uiteindelijk altijd bij het (in die die overtuiging opgenomen) zelfde eindpunt uit komt. Zo heb je dus een verloop van predestinatie tot werkelijke zelfbeschikking. Omdat we geen van allen kunnen bewijzen (en indien wel, ieder bewijs weer kan worden omgedraaid), is de vraag gelijk aan: Bestaat god? of Bestaat vrijheid van meningsuiting?

In principe ervaren we allemaal (normaal gezien) dat we zelf controle hebben over onze keuzes. Wetenschappelijk gezien is het echter best te beredeneren dat keuzevrijheid niet bestaat, en dat alles wat je doet bepaald wordt door omgevingsfactoren. (dat je dit stukje leest, dat je ouders je zo opgevoed hebben, dat de bus te laat was..) In principe zou je, als je alle gegevens hebt, dus ook de toekomst kunnen voorspellen, omdat wij en de wereld om ons heen allemaal op een logische manier reageren. maf he.. Maar het blijft een filosofische discussie met verschillende meningen.

Keuze bestaat als een denkbeeld, als een illusie. Als mens ervaren we een vrije wil maar we zijn allemaal marionnetten, er is niets van ons bij. We worden geademd, bewogen en gedaan. Tis de illusie dat we dat allemaal zelf doen. Ik zeg: "ik" sla rechts af maar welke ik?? We eigenen ons die vrije wil toe wat de grap is van het kosmische theater.

Ik denk dat keuzevrijheid bestaat. Natuurlijk, onze keuze wordt beïnvloed door omgevingsfactoren - maar het blijft onze eigen keuze. Als je alles op omgevingsfactoren af schuift wordt het ook wel erg makkelijk natuurlijk... 'waarom heb jij je buurman vermoord?' 'ik moest wel, hij maakte herrie.' kijk, dan had je ook de politie kunnen bellen, kunnen verhuizen, whatever... dus je hebt ALTIJD keuzevrijheid. Hooguit gedraag je je daar niet naar.

Volgens mij is de mens zo geprogrammeerd dat hij denkt dat hij kiest of kan kiezen. En die ouwe boven maar lachen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100