Mag ik mezelf filosoof noemen?

Ik ben een denker, dromer en een piekeraar. Laag opgeleid maar ik stel graag vragen die beginnen met 'waarom'
Maar dit leek mij een goeie vraag om eens te stellen want ik vind namelijk zelf dat als je filosofie hebt gestudeerd en dus veel weet over de grote filosofen uit het verleden dat dit je per definiet nog geen filosoof maakt.
Wat vind jij? Hoe zou dat zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Filosoof is geen beschermde titel, iedereen mag zich filosoof noemen, zoals paranormaal genezer, spirituele coach, psycholoog of regressietherapeut, maar daarom is men het nog niet. Dromen, piekeren en vragen stellen die beginnen met waarom? maakt van iemand nog geen filosoof. Filosofische vragen zijn niet bedoeld voor directe probleemoplossingen maar het onderzoeken van onmogelijke situaties (gedachte-experimenten). Voornaamste streven is wijzer worden, niet het krijgen van een direct antwoord op de vraag. Voorbeelden zijn: Waarom is er iets en niet niets? Filosofie berust op verwondering. Hoe is het mogelijk? Is het wel zo? Is het wel zo, zoals ik denk? Plato vroeg zich af: hoe komt het dat men door zichzelf vragen te stellen tot oplossingen komt? Kun je dingen te weten komen zonder ze op te zoeken? Aristotels stelde vragen zoals: wat valt er van een object of evenement te zeggen? René Descartes zocht het in het abstracte: Is er iets waaraan het onmogelijk is om aan te twijfelen? Emmanuel Kant probeerde wijzer te worden door na te denken over vragen zoals: Wat kan ik weten? Wat kan ik hopen? Wat kan ik doen? Majeutiek is wijzer worden door vragen te stellen, kennis onthullen, filosofeerde Socrates De sofisten echter stellen vragen om verwarring te scheppen (Eurotiek). Een groot aantal mensen die filosofie hebben gestudeerd, werken niet binnen de filosofie. Zij hebben via de studie geleerd te argumenteren en te analyseren, patronen en grote verbanden te zien, en om niet mee te gaan met de waan van de dag. Zijn zullen zich dan ook geen filosoof noemen maar hebben een master of bachelor gehaald in de wijsbegeerte. Een filosoof kan omschreven worden als iemand die zinvol nadenkt over wat hij en anderen ervaren om nieuwe inzichten en wijsheden te ontdekken. Om te willen begrijpen en te verklaren waarom de dingen zijn zoals ze zijn. “De filosoof is de kraai die voor de troepen uitvliegt”.

Bronnen:
http://www.ru.nl/@739249/de_filosoof_is_de/

Ja, je mag jezelf filosoof noemen. Er zijn meerdere definities voor filosoof. Betekenis Filosoof Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord Filosoof. 1. filosoof ( filosofie ) ( beroep ) iemand die de filosofie beoefent deskundige op het gebied van de wijsbegeerte , wijsgeer Bron: nl.wiktionary.org 2. 1 up,0 down filosoof iemand die nadenkt over de belangrijke problemen in het leven Bron: blaucapel.nl 3. 1 up,0 down Filosoof Filosoof is een ovengerecht uit de Nederlandse keuken. Oorspronkelijk op basis van restjes vlees, aardappelen en uien. Andere varianten voegen appels of appelmoes of -compôte toe, of zelfs bonen. Qu [..] Bron: nl.wikipedia.org 4. 1 up,0 down Filosoof Een filosoof is iemand die zich bezig houdt met filosofie of wijsbegeerte, de wetenschap die zich richt op het streven naar kennis en wijsheid. Het woord filosoof komt van de Griekse woorden &lsqu [..] Bron: ensie.nl 5. 0 up,1 down Filosoof filosoof of wijsgeer wordt een beoefenaar van de filosofie bedoeld, al dan niet met een academische titel. Het woord filosoof stamt af van de Griekse woorden 'filos' en 'sofia' en betekent letterli [..] Bron: nl.wikipedia.org 6. 0 up,1 down filosoof filosofie zn. ‘wijsbegeerte’ Mnl. die scole al rene van filosophyen tote athene ‘de voortreffelijk school van filosofie te Athene’ [1285; CG II, Rijmb.], bouc ... dar doude filosofie in leecht [..]

Bronnen:
http://www.betekenis-definitie.nl/Filosoof

ja je mag je zelf filosoof noemen wand je denkt na over het waarom, je mag je zelf alleen niet professioneel filosoof noemen wand ik denk niet dat je met filosofie je geld verdient.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100