Kun je uit jezelf treden?

Ik heb vandaag iets heel geks meegemaakt. Ik zat in de trein met een goede vriend en ik had een raar gevoel wat ik ook tegen hem zei. Hij zei dat ik moest stoppen met me zo voelen, omdat ik hem er een beetje in mee trok. Het was een vreemd onverklaarbaar gevoel. Op een gegeven moment keken we elkaar aan en begonnen we ons beiden raar te voelen. Het leek alsof we gedrogeerd waren en alsof we er waren, maar ook weer niet... Ik kon me niet concentreren, voelde de tijd niet en had het gevoel dat ik niet dicht bij mezelf zat. Zoals jullie lezen een heel vaag verhaal... Maar mijn vraag is hoe kan dit? En hoe kan het dat ik hem meetrok in dezelfde sfeer zonder het gevoel te omschrijven.. Hij voelde achteraf exact hetzelfde als ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat jij beschrijft klinkt inderdaad als het enigszins los komen van je lijf. Ik noem dat ook wel 'uitgespaced raken'. Dit kan komen als je een heel drukke dag gehad hebt, met veel mensen om je heen, veel indrukken, te weinig eten, een (MRI-)scan in het ziekenhuis, een heel zwaar gesprek met iemand, etc etc. Dus allemaal dingen waarvan je, met name mentaal, erg vermoeid raakt, maar er niet direct kan oplossen in het moment. Heb zelf dit gevoel als kind het eerste ervaren in een enorme supermarchee in Frankrijk; toen zag ik mezelf als het ware lopen, maar was er nog wel bij, ook mijn lichaam voelde aan als iets wat niet helemaal van mezelf was. En bijkomende een vreemd licht gevoel (met name in het hoofd; concentreren is dan ook moeilijk). Wat je hiertegen kan doen is goed voor je lichaam zorgen, bijvoorbeeld uitrusten, goed eten, fysieke dingen doen zoals lopen of lichte sporten. En let er op dat je ademhaling goed is; vanuit de buik. Leg eventueel je rechterhand op je buik en controleer zo ontspannen je ademhaling. Vervelend gevoel, veel succes ermee! Toegevoegd na 1 minuut: kleine toevoeging nog: als jouw kennis hetzelfde gevoel had kan het zijn dat jullie zo'n vermoeiende ervaring deelden die dag. Dat je dit nu wel ervaart en eerdere keren niet, kan zijn omdat je je bewuster aan het worden bent van jezelf.

Het klinkt ook een beetje als "derealisatie" of "depersonalisatie". Dan krijg je -meestal bij verhoogde spanning- het gevoel dat je in een film zit, alsof wat er om je heen gebeurd niet echt is. Dat jouw vriend het overnam, kan erop duiden dat hij een erg inlevende jongen is, en dat hij, door te kijken naar jouw gedrag, hetzelfde ging voelen.

Bronnen:
Wikipedia.nl/derealisatie

Mogelijk zaten jullie in elkaars energieveld. Indien jullie beiden een HPS er zijn, is het mogelijk elkaars energie veld te voelen. Zo kan je ook voelen of je goede vriend zich blij voelt, of juist verdrietig of boos. Op dat moment ervaar je beiden het zelfde gevoel. Het is een vreemd, enigszins afwezig gevoel, waar tijd geen rol speelt, concentratie even weg valt, of nog nauwelijks aanwezig is. Mogelijk heeft het dus totaal niets te maken met een uittreding.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100