wat is de symbolische betekenis van de kleur zwart?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

symbolische betekenissen zijn betekenissen/invullingen die je zelf ergens aan kan geven. het ligt eraan vanuit welke invalshoek er een betekenis aan de 'kleur' zwart gegeven kan worden. niemand kan dit dus voor jou invullen: je kan er zelf een symbolische betekenis aan geven die past bij het idee wat jij bij deze 'kleur' hebt, áls je er een betekenis aan wil geven.

Donker....

Duisternis, diepste rouw, dwaling, zonde.

Bronnen:
http://www.dutchflowerlink.nl/nederlands/l...

Zwart geeft aan als een donkere kleur, tegenovergesteld als licht. Zwart toont als symbolisch rouw en duisternis.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psych...

Dat ligt eraan in welke context je het over zwart hebt. Is er iemand dood dan is het de rouwkleur. Wil je je chique, extravagant of officieel kleden dan is zwart de aangewezen kleur.

Aangezien ik de volgende informatie behoorlijk compleet vind heb ik het overgenomen voor je: De algemene symboliek heeft overwegend negatieve associaties met zwart. Zwart ontkent de aanwezigheid van licht en andere kleuren en daarmee mensen, doeleinden en gedachten. Zwart is de kleur van rouw en dood, de kleur van duisternis, donkere tunnels. Zwarte dagen zijn dagen van depressie en verdriet om 't verleden. De duivel en zijn trawanten worden in de kunst afgebeeld in zwarte en donkere tinten en daarmee is 't de kleur van 't kwade machten. Zwart zijn vijandige en kwaadaardige mensen. De boze macht van de haat en de rancune is zwart. Belemmeringen en hindernissen zijn de donkere blokkades op onze weg naar de verlichting. De pessimist ziet alleen de donkere kant van 't leven en wenst de lichte kant niet te zien. De kwaadaardige pessimist neemt zelfs het licht van de ander weg om vervolgens zijn tot wanhoop gebrachte slachtoffer te manipuleren. De duivelse pessimist vereert 't zwart en saboteert zelfs 't licht om de mensheid in duister ongeluk te storten. Zwart is de kleur van de depressie. Het licht dringt niet meer door tot in de duisternis en de zwarte dagen van rouw volgen elkaar op. De zonden die we op onze witte ziel hebben zijn zwart en het symbool van 't kwade, 't negatieve en schade aan anderen. Ondanks al deze negatieve symboliek staat zwart ook symbool voor de eerste groeifasen van vele dingen. Onze eerste levensfase brengen we door in de duisternis van de baarmoeder. Zaden worden uitgezet in de donkerte van de aarde. Bloembollen moeten een tijdlang in 't donker bewaard worden voor ze weer tot groei kunnen komen. 't Zwart ruimt oude zaken op om plaats te maken voor nieuwe dingen. Daarmee is 't de kleur van de verandering, van de belofte van 't nieuwe. Een zwart oppervlak zet alle licht om in warmte waarmee opnieuw 't veranderende vermogen van zwart wordt aangegeven. Pubers dragen vaak zwarte kleren. De nieuwe generatie veroorzaakt verandering in de bestaande orde. Positieve associaties met zwart. Nieuw leven, hoopvolle verwachting, de toekomst die ontstaat uit 't verleden, de verandering. Negatieve associaties met zwart. Depressie, melancholie, wanhoop, ondermijning, droefenis, pessimisme, ontmoediging, negativiteit, het kwade, nadelige handelingen, verwondingen, vernielingen, sabotage, smaad, beledigingen, haat, rancune, hindernissen.

Bronnen:
http://community.compuserve.com/n/docs/doc...
new age pagina

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100