Wat bedoelt men met " onze geest is als een ongetemd, wild paard, dat pas bruikbaar kan worden als het stevig in bedwang wordt gehouden."?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat je je hersenen pas goed kan gebruiken als je niet de hele tijd fantaseert. Het wilde paard slaat op dat je heel erg veel kunt met je hersenen maar dat je geest uit zichzelf veel zal fantaseren en alle kanten op zal denken. Het in bedwang houden is dat je goed nadenkt bij wat je doet.

Eigenlijk hele simpel je geest in de handen van emoties is een ongeleid projectiel en de handen van je ziel een willoos wezen en in de handen van je verstand en de discipline van een geloof /visie een krachtig middel.

De geest (in de mens) kan overal naar toe... kan alles doen wat ie niet laten kan... De meest rare capriolen uithalen die je maar bedenken kan... Als een mens de rust heeft gevonden, en zichzelf onder controle kan houden... dan is het volwassen... Volwassen genoeg in ieder geval om er iets mee te kunnen...

Bronnen:
moonflowertje

Onze geest wil alles 'snappen' en in een hokje plaatsen. Wanneer het ons aan kennis (en een mate van bewustzijn) ontbreekt slaat onze geest ahw op hol; het wil 'perse' een verklaring hebben. Dat doet hij/zij met de kennis en overtuiging die hij 'rijk' is. Wanneer hij die kennis (en een mate van bewustzijn) wel heeft zal zijn geest vanuit rust reageren/ bruikbaar worden en de situatie nemen zoals het komt, zonder zich van alles in het hoofd te halen.

om maar eens een ander antwoord te geven: een wild paard kan zichzelf redden en bedruipen. op het moment dat men iets verwacht en wil van een wild paard kan het vaardigheden aanleren en kan je het de kant opsturen die je het op wil hebben. dan spreekt men over nuttig en zinvol omdat men het naar zijn hand heeft weten te zetten. men beperkt en houdt in bedwang vanwege een opgelegd doel. letterlijk en figuurlijk sturen dus. maar dit het nadeel van dit soort uitspraken, men kan het invullen zoals men wil, het is altijd passend te krijgen. (dus kom maar op met de minnetjes, ik word er echt niet bokkig om ;-)

ik denk dat daarmee word bedoelt dat de geest, onze 'mind' van nature onrustig is, en gericht op het zoeken van plezier, en het vermijden van pijn. Vanwege deze eenzijdigheid, het wil het een niet, en het ander wel is de geest onrustig, zoekend tussen angst en verlangens. En niet in het hier en nu. Het in bedwang houden betekend in deze context het accepteren hoe het leven is,. niet alleen het plezier. maar het in volheid ervaren van alles wat er is. Vaak gebeurt dit door levenservaring, maar het kan o.a ook een motivatie zijn om te mediteren. In het boeddhisme word dit 'het temmen van de os genoemd' zoek maar es op google.

Ik denk dat deze zin te maken heeft met de opvatting van de filosoof Plato, die de ziel onderverdeelde in drie delen: 1. De menner: dit is de rede 2. Het nobele paard: dit is passie en doorzettingsvermogen. Dit paard wil omhoog naar het goede 3. Het weerspannige paard: dit zijn de lusten en driften. Dit paard wil omlaag. Volgens Plato is het de bedoeling dat wij de twee paarden van de ziel met behulp van de rede (menner) in bedwang houden. Pas dan is de geest bruikbaar.

Volgens mij wordt hiermee bedoeld dat je geest alle kanten opgaat met denken en dat je je hiervan bewust kan worden in de eerste plaats. Er zijn mensen die denken zich half gek en kunnen dit niet stoppen. Hoevaak heb je niet iets dat je niet uit je gedachten kan zetten? Hiermee wordt m.i. bedoeld dat je deze gedachten bewust kunt worden en dan kunt loslaten. Niemand schiet er iets mee op, met gepieker. Sterker nog, als je iets kan loslaten, lost het probleem zich vaak vanzelf op. Dan kun je positievere gedachten bewust toelaten en je daarop richten. Dit kun je door oefening realiseren.

Dat is onder andere een manier om te zeggen dat je pas met jezelf overweg kan als je jezelf door en door kent. Jezelf leer je kennen met vallen en opstaan, door onbewust tegen je eigen grenzen aan te hollen, door bewust extremen te durven ervaren, door grenzen te aanvaarden en vervolgens vrede te hebben met Alles wat is zoals het Is. Liefs en Fijn weekend nog!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100