Volgens de westerse (!) astrologie staat de zon van 23 oktober tot 22 november in het sterrenbeeld Schorpioen. Deze datums zijn gemiddelden; ze variëren van jaar tot jaar, onder andere vanwege de schrikkeljaren. De werkelijke datums en tijdstippen kun je per jaar vinden in de astrologische efemeriden.
De westerse astrologen gebruiken de Tropische Zodiak. Die begint bij het lentepunt, en elk teken is exact 30 graden groot.
Hindoe-astrologen daarentegen gebruiken de Siderische Zodiak. Die geeft de werkelijkheid beter weer dan de Tropische Zodiak, die er ongeveer een maand naast zit. Maar ook in de Siderische Zodiak van de Hindoe-astrologen is elk teken precies 30 graden groot. Daar hebben beide astrologieën het dus verkeerd: in werkelijkheid is het ene sterrenbeeld heel groot, en het andere juist heel klein - denk maar aan de Grote Beer en de Kleine Beer, om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen.
Daar komt bij dat de sterrenbeelden niet precies langs de ecliptica liggen. De zon gaat soms dwars door een sterrenbeeld heen, en verblijft dus vele weken lang in dat sterrenbeeld; soms gaat de zon slechts door een hoekje van een sterrenbeeld, waardoor de verblijfstijd beperkt blijft tot slechts enkele dagen. Die 30 graden per sterrenbeeld die de astrologen gebruiken, is misschien handig voor de wiskunde en voor de tekeningetjes die er een stuk symmetrischer en dus indrukwekkender van worden, maar met de werkelijkheid heeft het weinig te maken.
Als je gewoon op een wolkenloze nacht naar buiten gaat en het sterrenbeeld Schorpioen aan de hemel opzoekt, kom je tot de ontdekking dat de werkelijke datums van 21 november tot 30 november liggen; ook dit varieert weer van jaar tot jaar vanwege schrikkeljaren en zo.
Dat Schorpioen zo kort duurt (slechts 9 of 10 dagen), komt doordat Schorpioen een vrij smal sterrenbeeld is. Dat is mooi te zien op het plaatje bij het antwoord van Alslajemelevend, elders op deze pagina.