zijn er ook kerken of groepen van spiritueel gelovigen? Geloven in Liefde, reïncarnatie, Jezus als voorbeeld zien, en dit samen willen beleven?

Toegevoegd na 1 uur:
Met: Jezus als voorbeeld zien, bedoelde ik dat ik ook bv Boeddha als voorbeeld zie, of de Dalai Lama: Liefdevol, respectvol, en zonder oordelen leven. Ik vind het spirituele pad soms zo eenzaam! En kan zelfs een beetje 'jaloers' zijn op kerkgangers, in de zin van dat ze samen hun geloof beleven, elkaar hierin herkennen en ondersteunen. Bovendien lijkt me een sociaal netwerk van mensen die dezelfde gedachten/ideeen hebben erg prettig.

Weet jij het antwoord?

/2500

Scientology komt denk ik het meest in de buurt. Er zijn ook complotdenkers die geloven dat Jezus en/of God aliens/buitenaarden waren, die wij zijn gaan vereren als God/Jezus. Die zijn dan ook van mening dat onze aarde al duizende jaren word bezoekt door deze zogenoemde buitenaardsen, en geloven ook in eenheid/harmonie en reincarnatie. Dat heb vaak met complotdenkers te maken, maar dat vind ik soms ook samen hangen met Scientology kerken/gemeenschappen. Wat sommige een sekte noemen en sommige een religie. Dit filmpje wat ik erbij heb gedaan gaat dan ook over sterrenpoorten en contact met lichtwezens en/of aliens. Dit gaat misschien wel een beetje ver en iedereen ook binnen dit soort geloven zal er zijn of haar eigen visie over hebben. Maar misschien heb je wat aan dit andwoord. http://www.youtube.com/watch?v=dvpMlujTzcQ Deze vrouw heeft het over aliens/buitenaardsen en/of lichtwezens en sommige kunnen dan weer van mening zijn dat het energieen of entiteiten zijn. En weer anderen vinden het een en al fantasie.

Die zijn er zeker. Ik zou je graag willen wijzen op stichting de Heraut. www.stichtingdeheraut.nl Dit is een groep esoterische christenen die hun geloof puur beleven, nieuwe tijdsdenkers. Het spirituele pad is ook een eenzaam pad. Het vraagt moed om bestaande constructies los te laten, er valt als het ware een veilige wereld voor je weg. Maar de weg die je gaat is soms een smalle maar wel zinvolle weg. Maar stichting de Heraut zal je vast en zeker aanspreken, zelf ben ik er al jaren lid van.

Oprechte gelovige Christenen zouden aan dat beeld moeten voldoen. DAT is wat Jezus wilde, dat gelovigen ZIJN VOORBEELD volgen. Tot mijn schaamte moet ik echter zeggen dat slechts weinig Christenen dit in praktijk weten te brengen. Het spirituele pad is inderdaad soms eenzaam, slechts weinigen begrijpen je beleving en niet zelden zijn het juist mensen uit andere religies die wel begrip hebben voor je geestelijk ervaren en beleven. Dat heeft naar mijn mening te maken dat Geloof vervangen is door dogmatiek en religie. Religie is eigenlijk alles wat om een geloof heen zit (rituelen, voorschriften en gewoontes) maar wat mensen soms verre kan houden van echte geloofsbeleving. Na lang (!) zoeken heb ik een groep onkerkelijke Christenen gevonden die geestelijke taal EN beleven wel begrijpen. Derhalve heb ik met oprechte Moslims en Boeddhisten soms gesprekken die veel dieper gaan dan met geloofsgenoten. Het helpt dus dat je in je geestelijke eenzaamheid gesprekken aanknoopt met mensen waarvan je bemerkt dat ze boven hun ego kunnen staan, wat dat is het blok beton wat je "onder water " houdt. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Nee, volgens mij die er niet. Bovendien zal het dan niet helemaal passend zijn. Vooral ook in de spiritualiteit is de diversiteit erg groot. Als je een club wilt hebben, dan zou je naar workshops kunnen gaan of bij sprekers kunnen gaan luisteren. In mijn ogen is de spiritualiteit ook meer dat je gaan uitzoeken wie jij nu bent en wat jou nu drijft in het leven. Het kan dus zeker zijn dat jij die saamhorigheid zoekt. Dan kan je naast de spiritualiteit daarnaar op zoek gaan. Als ik zou moeten kiezen in wat er is, dan zou ik mij zeker bij het boeddhisme aansluiten. Maar nu ik dat niet doe, kan ik heerlijk mijn eigen weg gaan vinden. Deze 'club' organiseert veel... http://www.heartevents.nl/index.php

mooie vraag, ik heb me dat ook altijd al afgevraagd. misschien is het soefisme iets voor je. www.soefie.nl dit zijn bijeenkomsten, als een soort kerkdienst, waarbij vanuit een thema uit de geschriften van het christendom, jodendom, boeddhisme ,hindoeisme , islam etc. word voorgedragen , over dit thema. Erg leuk en wel inspirerend. Bestaat wel over heel nederland, en dit staat wel op de site denk ik. Ik vind het zelf veel breder, en meditatiever dan de kerk.

Inderdaad herkenbaar, de gevoelens van alleen zijn, alleen een eigen pad volgen en behoefte aan een groep. Zoals in voorgaande antwoorden al bleek zijn groepen toch vaak gebonden aan een bepaald gekozen uitgangspunt. Dat vind ik jammer, omdat het toegangspoorten dicht houdt. Het boeddhisme is behoorlijk open, zoals ikzelf heb mogen ervaren in de jaren dat ik meedraaide in een Tibetaans Boeddhistisch Centrum, maar ook daar zijn uitgangspunten waar men zich mee bezighoudt. Ik snap helemaal wat je bedoelt. Om die reden ben ik bij hyves met een pagina begonnen om meer verbondenheid te scheppen. En op hyves zie ik meer groepen die een spirituele ingang hebben. Jammer genoeg is dit alles 'slechts' digitaal. 'Live' zijn er natuurlijk legio spirituele beurzen waar je eens op bezoek zou kunnen gaan en er zijn ook wel spirituele centra (helaas nog te weinig). Je zou eens kunnen googlen op 'spiritueel centrum'. Misschien is er wel eentje in jouw buurt. Maar ik proef uit je verhaal wat ikzelf eigenlijk ook graag zou willen. Een soort gemeenschap, net als een kerkgemeenschap, die eens per week bij elkaar komen en waar dan samen misschien mantra's gezongen worden, waar lezingen gegeven worden etc. Inderdaad loop je het gevaar dat de lezingen selectief bezocht gaan worden overeenkomstig de interesses van de bezoekers doordat spiritualiteit juist zo divers is. Dat zou te ondervangen zijn wanneer van te voren niet bekend gemaakt wordt wat er komt. Helaas vinden veel mensen dit lastig en laten het dan afweten. Helaas kan ik je geen pasklare oplossing bieden. Tenslotte is het spirituele pad ook jouw eigen pad dat jij te gaan hebt. Ik speel daar in mijn workshops ook altijd op in, dus geen onbekend iets hoor. Heel normaal. Alleen hoeft echter niet eenzaam te zijn, maar snap je heel goed. De enige sociale netwerken die ik ken kun je dus vinden via hyves bijvoorbeeld of facebook.

Check het bahai geloof eens. Bahais geloven dat er 1 goddelijke bron is en dat Jezus, Boeda, Mohammed en Bahaullah enz hier vertegenwoordigers van zijn. Mensen die zich bezig houden met het bahai zijn dan ook mensen van verschillende afkomst die samen eenheid zoeken en elkaars geschriften bestuderen. Voor mezelf is het zo dat sinds ik de bahais ontmoette in Nederland me veel minder eenzaam ben gaan voelen omdat je in de basis een soort van verstaan hebt met elkaar, dat wat jij eigenlijk beschrijft.

Bronnen:
www.bahai.nl

Ja veel huis of voorkamer kerken, kleine gemeenschappen van vrijdenkers

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100