Spiritualiteit is larie volgens vele. waarom beweren velen het te zijn (kunnen)

waarom heb je altijd in een vriendengroep of buurt dat niemand het over spiritualiteit heeft inneens heel veel mensen spiritueel zijn zodra de 1e erover begint. is het een taboe. en waarom zijn er inneens heel veel mensen die zeggen aura's te zien.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Spiritualiteit is hier , daar en overal. Bij iedereen aanwezig zonder uitzondering. Het is in de natuur, tussen ons mensen en in de kosmos. De meeste van ons zijn het echter verleerd er mee om te gaan. We kunnen het niet tastbaar maken, niet te meten. Hierdoor zijn er veel mensen tegen alles wat er maar mee te maken heeft. Heel begrijpelijk, heel logisch. Het meedoen met het spirtuele wordt helaas tegenwoordig vaak gezien als interessant doen, mee willen doen met de anderen, en dat is ook zo, zelfs op grote schaal. Er is ongelooflijk veel onzin en misbruik onder de noemer spiritueel. De media verdient er veel geld mee. Veel van dit soort zaken verzieken het begrip spiritueel. Het wordt belachlijk gemaakt en vaak ook nog terecht . Heel veel site's doen hun best om het z.g.n. wetenschappelijk onderuit te halen, onderbouwt met honderden onderzoeken. Zeer veel mensen gaan hier in mee en vegen alles van de tafel onder de mom onzin. Het wachten is nu op een of ander wetenschappelijk bewijs dat er zeker gaat komen. Het moeilijke is nog steeds, wat moeten we dan meten. En waar hebben we het over. Tot dan ,zullen er nog steeds voor en tegenstanders zijn. En komen we deze vragen telkens weer terug.

Ho. Ho. Ho... Niet te hard van stapel lopen bailey... Enerzijds heb je (tot mijn eigen frustratie) een hype die zich afspeelt rondom Harry Potter. Er zal niemand zijn die zal beweren ineens te kunnen toveren. Maar er is wel al jaren met 'Up's and down's' een run op de serieuze kant op de spiritualiteit... Anderzijds is er een soort van afkeer tegen de kerk. En aangezien men toch een 'houvast' wilt hebben is spiritualiteit een serieus alternatief. Het is open en toegankelijker dan welke pastoor, dominee, geestelijkwerker, whatever ook... En als derde ben ik vanuit mijn eigen visie er van overtuigd dat ieder mens een bepaalde aanleg heeft voor het paranormale. En het zien van aura's is erg gemakkelijk te oefenen. Dit kost je een paar weken één á twee uur training per dag. En hier heb je geen eens reiki voor nodig... En nu ik het toch over reiki heb. Het is van de gekke er van overtuigd te zijn dat je het paranormale alleen maar met reiki kan bereiken. Want ieder mens: Christen, Moslim, Heiden, whatever is in staat energie te sturen...

Spiritualiteit is in principe niets meer of minder dan zingeving, met of zonder hocus pocus, religie of paranormale toestanden. Het woord is alleen een beetje aan inflatie onderhevig sinds de commercie spiritualiteit heeft ontdekt als uberhippe melkkoe. Denk aan hypes rondom randverschijnselen als de 'What the bleep'- films, de boeken rondom de Celestijnse Belofte (het enige echt slechte boek volgens mij dat ik ooit in mijn leven heb gelezen en waar de ' hype' een jaar of tien, vijftien geleden voorzichtig mee begonnen is) en meer recent The Secret, maar ook het megasucces van bladen als Happinez, Flow, en tegenwoordig ook het vroeger zeer interessante maar sinds 5-10 jaar zwaar gedegradeerde Psychologie. De doelgroep bestaat primair uit vrouwen tussen de 30 en 45 met een ' is dit alles' - gevoel die zich aangesproken voelen door het Ultieme Geluk in Jezelf Vinden - concept dat deze industrie uitstraalt. Uiteindelijk is elk mens in een bepaalde mate spiritueel, (anders waren we geen mensen ; meer willen weten / begrijpen is een zeer menselijk trekje en misschien wel precies dat wat ons voornamelijk onderscheidt van dieren) maar heeft de verbreding van de definitie (en op punten ook de versmalling) het wat minder ' iets van iedereen' gemaakt. Anderszijds is het ZO hip, dat mensen die er feitelijk weinig actiefs mee op hebben zich blijkbaar ook niet onbetuigd willen laten. Tenslotte heeft iedereen wel een mooi verhaal of anecdote om aan de discussie bij te dragen. Je kunt er tenslotte alle kanten mee op. Aura's zie ik nooit ; ik drink niet en ga op tijd naar bed ;-). Maar ik VOEL hem wel. Als er iemand in de bus te dicht naast me gaat zitten ofzo, of een opdringerige verkoper op straat een stapje te ver naar voren doet. Dan zitten ze ' in mijn auta' , en dat voelt NIET prettig.

Je vraag is niet te beantwoorden. Je vraagt waarom velen spiritueel zijn, of aan spiritualiteit doen. Maar wat bedoel je met spiritualiteit? Welke van de vele honderden vormen ervan? Het leuke is, dat de meeste mensen zo ontzettend oppervlakkig bezig zijn, dat ze niet doorhebben dat ze elk een andere soort spiritualiteit beoefenen. De een is heel spiritueel omdat ze naar de planeet met de giraffe reist. De ander is heel spiritueel omdat ze aan reiki doet. Weer een ander is spiritueel omdat hij krachtlijnen voelt die in de grond zitten. Een vierde is spiritueel omdat hij "energie" kan (be)sturen. De volgende is spiritueel omdat ze aan wicca-dansen doet. Bij feestjes zie je, als je goed oplet, dat ieder in zijn eigen wereldje zit, en daarover vertelt. De ander negeert het wereldje van de eerste persoon, en vertelt van zijn of haar eigen wereldje - wat dan door de eerste persoon wordt genegeerd. Zo ontstaat er een gesprek, prachtig om van een afstandje te volgen, van twee mensen die volkomen langs elkaar heen praten, zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben. Na afloop zijn ze heel blij omdat ze "toch zo fijn over spiritualiteit hebben kunnen praten" - zich niet realiserend dat ze alleen maar tégen de ander hebben gepraat, niet mét de ander. Als je wat minder goed oplet, denk je dat spiritualiteit erg leeft. Dat zou het gevoel kunnen zijn dat jij beschrijft.

Ik denk dat het te maken heeft met de vrijheid waarop mensen hun mening of visie durven te geven. Of liever gezegd het gebrek aan vrijheid. Zeker als het gaat over diepgaandere zaken of filosofie. Hierover zijn we toch opgegroeid dat we niet zo raar moeten doen en waarom kunnen we niet accepteren dat dingen zijn zoals ze er zijn zonder daar wat achter te zoeken. Ik ben ook zo opgegroeid. Het is bij mij in ieder geval van jongs af aan onderdrukt om hierover te praten. Onze ouders zijn dat kennelijk niet gewend. Wat de wetenschap nog niet heeft bewezen bestaat niet. Ook speelt het universum een rol. De wet van de aantrekkingskracht. Als je eenmaal open gaat staan voor spiritualiteit, zal je andere mensen aantrekken die je ontmoet daarin. Maar ook gaan mensen in jouw omgeving opeens reageren omdat die zich ook aangetrokken voelen. Iedereen creeert namelijk zijn eigen kring met mensen waar hij in WIL leven. Als je paranormaal bent, is het net zoals homo zijn moeilijk om uit de kast te komen. Bang voor afwijzing. Het is namelijk iets wat nog niet bewezen is en daardoor heel ongrijpbaar is. Mensen weten niet wat ze er mee aan moeten. Voor sommigen is het zelfs een ziekte en hoor je bij de psychiater thuis. Gelukkig is de wereld aan het veranderen. Er komen steeds meer nieuwetijdskinderen.