Kan je bij mediteren ook liggen of moet je perse zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt ook liggen maar al je pech hebt val je in slaap. Zittend kan je je beter concentreren

Je kunt zitten of liggen, net wat je zelf het prettigste vindt. Wat een nadeel kan zijn bij liggen is, dat je slaperig wordt, en da's niet de bedoeling ;-)

De houding bij het mediteren maakt niets uit. Meestal word de kleermakerszit geadviseerd, maar als je liever op een stoel zit kan dat ook. Zolang je maar met rechte rug zit, en je bewust bent van je houding. Ik doe elke week aan yoga, en soms doen we een liggende ontspanningsoefening, maar dat ik meestal na een zware oefening. Dan ga je rustig liggen en word je je bewust van alle spieren die je zojuist gebruikt hebt. Je voelt je hartslag en probeert die weer tot rust te laten komen. Als je liggend meditatie gaat doen, is er een kans dat je in slaap valt. Bij een zittende houding gebeurd dat niet zo snel.

Je kunt zelfs mediteren tijdens het wandelen. Doe gewoon waar je je het beste bij voelt

je moet je lichaam en geest niet laten denken dat het moet gaan slapen. Dus wordt er voornamelijk zittend meditatie beoefend. Liggen is toch een teken om te gaan slapen.

Het is wat je zelf prettiger vindt, als je graag wil zitten is dat goed maar als je wil liggen is dat even goed. Je zou zelfs kunnen staan maar dat kost meer moeite dus zal je je dan minder goed kunnen concentreren. Het is waarschijnlijk wel fijn om, als je zit, iets te hebben om tegen te leunen zodat je weinig moeite hoeft te doen om rechtop te blijven. Zorg dan wel dat je niet gaat hangen.

Als je niet in slaap wilt vallen en toch wilt liggen dan kun je je handpalmen naar boven draaien. Dit schijnt te voorkomen dat je in slaap valt. Je kunt in iedere houding mediteren. Tot en met lopend. Voor mij werkt lopen heel goed en liggen. En zitten juist niet.

Het belangrijkste is dat je gewoon mediteert, en hoe je dat wil doen maakt niet zoveel uit. Gewoon doen waar jij je het prettigste bij voelt, en als je een keer zo ontspannen bent dat je in slaap valt, is ook niet zo erg.

Mediteren kan op wat voor manier dan ook. Anders zouden mensen die ziek zijn of een ander lichamelijk gebrek hebben nooit kunnen mediteren.

meditatie kan in elke houding. het belangrijkste is dat jij de houding aanneemt die voor jou het prettigst is, het is helemaal niet nodig je benen in de knoop te leggen of in een lotushouding te gaan zitten. Al het andere dat er bij komt is belangrijker. Zelfs als je in slaap valt, is mij vertelt door iemand die les had bij boeddhisten, gaat je meditatie gewoon verder.

Over het algemeen wordt geadviseerd om niet te gaan liggen bij het mediteren. De belangrijkste reden hiervoor is dat je gemakkelijk in slaap valt. Als dat een keer zou gebeuren zou het niet erg zijn (dat kan ook gebeuren als je rechtop zit), maar het gevaar zit hem erin dat het gemakkelijk een gewoonte wordt. Dat kan natuurlijk heel gemakkelijk gebeuren, aangezien we ons leven lang iedere avond gaan liggen om te gaan slapen (en dat in bijna geen enkele andere omstandigheid doen). Je merkt ook al snel dat als je onderuit gezakt zit, je ook sneller in slaap valt. Als je met een rechte rug zit, b.v. met gekruiste benen zodat je stabiel zit, zul je ook minder snel slaperig worden dan wanneer je onderuitgezakt in een luie stoel hangt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100