wat zijn de voordelen van een HSP'er?

Dit is de laatste vraag die ik over dit onderwerp ga stellen. Voor de rest zal het meer mijn eigen weg vinden zijn. Iedereen alvast dankt voor de hartelijke hulp.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met hooggevoeligheid kan je zeker je voordeel doen! Je kan bijvoorbeeld al snel doorhebben dat iemand liegt, je kunt kleinere nuanceverschillen waarnemen, je beter concentreren, beter op dingen inspelen, voelen wat een ander nodig heeft enz. Met jouw zeer goed ontwikkelde zintuigen kan je zomaar in het voordeel zijn. Zo zou je als kok of wijnproever ( als je daarvan houdt) zomaar een voorsprong kunnen hebben op andere koks. Je zou het dan goed in je beroep kunnen gebruiken bijv. Dit kan dan op allerlei andere gebieden zo zijn waarin je het voor je beroep kunt gebruiken. HSPers hebben een drang naar perfectionisme en dit zou weer goed zijn omdat zij altijd afmaken waaraan ze begonnen zijn en de dingen goed afmaken. De intuitie is meestal boven gemiddeld ontwikkeld en dit leidt ertoe dat mensen goed worden aangevoeld en hierop ingespeeld kan worden. De creativiteit en fantasie zijn goed ontwikkeld en daardoor kan je dan weer goed entertainen door kunst, toneel, schrijven en publiceren. Je kunt ook meer genieten van persoonlijk contact omdat je een diepere verbinding voelt met alles en iedereen om je heen en e zijn diepere relaties mogelijk omdat je mensen aan kunt voelen. Als de HSPer dus goed omgaat met het overprikkeld raken, hoeft de overgevoeligheid geen probleem te zijn en kan deze er zelfs zijn voordeel mee doen. Men ziet, hoort etc. dingen scherper dan menig ander en dit kan bijv. betere carrierekansen betekenen. Je moet echter wel oppassen dat je je niet mee laat slepen. HSPers zijn meestal betrokken bij hun werk en zeer loyaal. Hierdoor kunnen ze het echte verzuim voor zich uit schuiven en daardoor fysieke klachten krijgen zoals vermoeidheid en verminderd concentratievermogen. Ze gaan dan toch door vanwege hun trouwheid en een burn-out is dan het gevolg. De werkgever en werknemer moeten dit dus in de gaten houden en beiden proberen dit te voorkomen.

Er zijn veel voordelen van HSP zijn Denk maar aan sferen goed aanvoelen, dat kan een voordeel zijn, als het je niet tot last is. Ook is een groot voordeel dat je extra kan genieten van kleine dingetjes, en dat je daardoor op dat moment heel gelukkig bent. En bijvoorbeeld dat je een groot inlevingsvermogen hebt is fijn, je kan sociaal omgaan met mensen en kan daardoor soms ook mensen helpen omdat je ze zo goed aanvoelt. Wanneer je leert omgaan met je HSP zijn, ga je er vanzelf vele voordelen van inzien ;)

Je kunt je vaak beter inleven in de ander. Veel aardse zaken beleef je intenser. De natuur om je heen ziet er spectaculairder uit. Je mag vaak fijne energie ervaren. Je hebt meer oog voor de kleine dingen. Je kan genieten van heel simpele momenten. En misschien wel het aller mooiste, als je voldoende bent gegroeid, kan en mag je anderen helpen. Ter voorkoming van een zinloze discussie, mensen met geen HSP , kunnen vaak het zelfde, alleen op een andere manier, ze zijn niet minder, alleen anders. Er is niemand minder of beter, niemand.

Je voelt zoals al vaker genoemd dingen beter aan en meestal ook eerder. In een groep kun je daardoor (als je het durft en vooral durft te vertrouwen op je eigen gevoel) VEEL eerder dan de rest van de groep het aanvoelt, aangeven dat iets lastig/belastend wordt. Banaal voorbeeld maar als er in een vergaderzaal echt fout licht is heeft een HSP daar direct last van, de anderen meestal niet maar als zij er uren in zitten hebben ze daarna bijv wel hoofdpijn ed. Door snel te signaleren dat iets niet prettig is kun je jezelf maar ook anderen leed besparen.

Je bent een stuk gevoeliger, en je bent daardoor sneller in staat om de emoties van een ander te peilen, waardoor je je kunt aanpassen. Door je hoge gevoeligheid zul je sneller geneigd zijn om iemand in je hart te sluiten, om hem of haar je liefde te geven.

HSP heeft alleen maar voordelen Het is namelijk wat jíj bent, dus helemaal prima! Maak geen probleem van iets wat geen probleem is. Twee jaar terug wees iemand mij erop dat ik een HSP`er zou zijn, leuk maar er verandert niets, ik ben nog steeds dezelfde als die 45 jaar daarvoor. Ik herken geen nadelen want die had ik al 45 jaar, daar kon ik allang mee leven, ik weet immers niet beter. Realiseerde me alleen dat niet iedereen zo intensief leeft als ik dat doe, jammer voor ze, maar ja iedereen is weer anders. Kortom HSP is geen afwijking, geen ziekte, geen verschijnsel, het is wie en wat je ben,jouw karakter. En je ´hoeft´ er niets mee, je hoeft er je weg niet in te vinden, waarom zou je? Je bent toch al jaren wie je bent. Het is leuk je te realiseren dat alles zo intens op je overkomt, maar daar hoef je niets mee. Dit is mijn mening over HSP, weer een stempeltje wat verzonnen is om een mens in een hokje te stoppen, of als excuus voor je eigen gedrag. Ik heb er niets mee.

Ik denk dat je beter kan zeggen wat zijn de voordelen van gewoon mens zijn: Ik zie het als de besnijdenis van het hart,dat je hart van steen verandert in een hart van vlees. Ik denk dat het een keus is,en niet dat het een unieke gave is.Ik zie het ook niet als wonderlij maar gewoon als helderzien,en het kunnen lezen,gewoon logische. iedereen is er voor geroepen maar weinig uitverkorenen.. Als je de besnijdenis mee maakt oftewel wedergeboorte zie je de werkelijkheid zoals ie is,leef je onder een geopende hemel waar je het aangezicht van onze vader des levens mag aanschouwen. Kom je tot je recht zoals je bedoelt bent.Leef je dicht bij je zelf. En zie je in alles het wonder van de schepping,als tekening van je heligen vader van het al..Je overziet problemen door dat je je je gevoel kan scheiden van je verstand. Zeer zelfbewust als je echt mee maakt ben je perfect in balans.Dan zijn er geen nadelen.problemen zijn een uitdaging.Je ziet dat het een leerschool is...Alleen maar voordelen.....

Mits goed getraind heb je een inzicht , doorzicht en overzicht waar menigeen je om eert of benijd. Alleen de wijsheid om alles goed toe te passen, die moet je dus trainen.

of HSP een beperking is of een gave dat is niet bewezen. HSP is niet opgenomen in de DSM dus is het een terminologie die in de alternatieve sferen thuishoort.

....Ik geloof dat ik zelf ook HSP'er ben. Een voordeel is dat ik sneller (be)dreigingen zie aankomen dan een ander. Aan mensen op straat zie ik of ze iets in hun schild voeren.

Zelf ben ik hooggevoelig maar niet iedereen begrijpt dat. Ik ben nog steeds bezig om manieren te zoeken om hiermee om te gaan. HSP is misschien een gave maar het maakt je ook extra kwetsbaar. Ik trok me in het verleden vaak de spanningen van andere mensen zo aan dat ik er zelf kapot van was. Je weet wat anderen dwars zit maar mag dat niet zeggen want die ander weet minder van zichzelf dan jij. Met een hsp kun je goed leven maar anderen begrijpen je vaak niet reageren met agressie en vinden het maar nonsens. Oefen zoveel mogelijk in situaties waarin je je nu nog niet op je gemak voelt. Ga vooral je eigen weg.