Zijn er religies die niet in een god of goden geloven?

Zijn er religies die gebaseerd zijn op iets anders dan het geloof in een god of goden?
Of heet iets alleen een religie als er wel geloofd wordt in een god of goden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja hoor, het boeddhisme is een religie waar geen god onderdeel van uitmaakt. Er is een verschil tussen religie en godsdienst: iedere godsdienst is een religie, maar niet iedere religie is een godsdienst. Religies die draaien om het bestaan (en dan vooral: het dienen) van één of meerdere goden heten 'godsdienst'. In de praktijk worden de woorden 'religie' en 'godsdienst' trouwens door elkaar gebruikt. Er zijn ook niet zo heel veel religies zoals het boeddhisme die niet óók een godsdienst zijn.

Boedisme Toegevoegd na 30 seconden: Boeddhisme dus.

Religie Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Ga naar: navigatie, zoeken (download/info) Portaal Religie Religieuze symbolen, van links naar rechts: regel 1: Christendom, Jodendom, Hindoeïsme regel 2: Islam, Boeddhisme, Shinto regel 3: Sikhisme, Baha'i, Jainisme Onder religie (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht of opperwezen (een god) centraal staat. In bredere zin duidt het woord 'religie' op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Deze religiositeit kan al dan niet beschouwd worden in relatie tot een macht, of manifestaties van een macht, of een (bewust) niet nader gedefinieerd beginsel, essentie of entiteit. Het gaat daarom dus niet per se om een identiteit, een persoon Meestal wel dus niet altijd dus ja.

Ja, bijvoorbeeld het boeddhisme en het hindoeisme, er bestaat natuurlijk wel een discussie of dit dan wel godsdiensten zijn en niet gewoon levensbeschouwingen

Zeker, de wetenschap.

Jaïnisten zien God als een onveranderlijk teken van de zuivere ziel. Dit teken is oneindige Kennis (Ananta Gnana), Waarneming (Darshan), Bewustzijn (Chaitanya) en Geluk (Sukh). Vandaar dat men zegt dat het jaïnisme een religieuze stroming is die geen concept van een schepper-God omvat. Het heelal zelf is eeuwig, zonder begin en ook zonder einde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jainisme

Nee. Het woord zegt het al: GODSdienst