Wie is eigenaar van een kerkgebouw?

Er worden regelmatig kerkgebouwen gesloten bij gebrek aan belangstelling. Als het gebouw verkocht wordt, wie krijgt dan het geld. wordt dat onder de laatste leden verdeeld, of is - b.v. bij de RK-kerken - Rome de eigenaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hangt van het land af. Bij de katholieke Kerk zijn de gelovigen eigenaar van het kerkgebouw. Die worden vertegenwoordigd door het kerkbestuur (ook wel parochiebestuur geheten). Het kerkbestuur kan als eigenaar volgens kerkelijk en burgerlijk recht dus bepalen wat er met het kerkgebouw gebeurt maar voor zaken die verder gaan dan het dagelijks beheer is toestemming van het bisdom/de bisschop nodig. Een kerkbestuur moet een parochie besturen volgens een reglement dat voor het hele land hetzelfde is. Als de kerk mag worden verkocht, is de opbrengst voor de parochie, het geld komt dus in beheer bij het kerkbestuur. De bisschop kan een besluit nemen tot fusie van parochies (dat is op grote schaal gebeurd). Dan gebeurt er hetzelfde als bij een andere fusie: het vermogen blijft onder beheer van het kerkbestuur alleen wordt dan een groter gebied bestreken.

Voor elke kerk kan de situatie anders zijn. In Nederland zijn de meeste kerken eigendom van de kerkelijke gemeente of parochie die er gebruik van maakt. Zo lang een kerk goed wordt bezocht, wordt deze over het algemeen niet verkocht. Tenzij het gebouw niet meer voldoet en er voor in de plaats een ander kerkgebouw wordt aangekocht. Dan wordt de opbrengst van de verkoop dus ook daarvoor gebruikt. Heeft een kerk nog maar weinig bezoekers, dan zal vaak de situatie ontstaan dat er jaarlijks meer kosten zijn dan opbrengsten. Er wordt een schuld opgebouwd (in de vorm van een lening). Bij verkoop van het gebouw wordt die lening afgelost. Soms is er een interkerkelijke stichting of parochie, die in een regio meerdere gebouwen heeft. In zo'n geval gaat bij verkoop de opbrengst naar die stichting, die het geld dan weer kan gebruiken voor onderhoud en behoud van de andere kerkgebouwen. "Na samenvoeging (fusie) van kerkelijke gemeenten of parochies gaat het eigendom over naar de nieuwe gemeente of parochie. Het is ook deze plaatselijke kerkelijke organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en de instandhouding van gebouwen." (bron) Als na een fusie tussen 2 kerken 1 van de gebouwen wordt verkocht, zal het geld gebruikt worden voor onderhoud en instandhouding van het andere gebouw. Het geld blijft dan in feite in de kerkelijke gemeente. "Het kerkgebouw is onroerend goed en dat is een belangrijk vermogensbestanddeel van de kerkelijke organisatie ter plekke. Als het gebouw wordt verkocht krijgt de oorspronkelijke eigenaar de koopsom, tenzij er een hypotheek van moet worden afgelost, of er anderszins leningen zijn die nu moeten worden terugbetaald. Dit is niet anders dan bij particulier woningbezit." (bron)

Bronnen:
http://www.kerkelijkwaardebeheer.nl/van-wi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100