Waarom heeft de islam een afnemende maan als symbool?

In het Jodendom komt de afnemende maan voor op grafzerken als symbool van ijdelheid en eindigheid. Maar waarom kiest de islam voor een afnemende maan als symbool voor hun godsdienst?

Toegevoegd na 7 minuten:
Al googelend kwam ik verklaringen tegen over de wassende maan als symbool voor de islam, maar de afbeeldingen laten toch allemaal een afnemende maan zien

Weet jij het antwoord?

/2500

Het symbool bestaat uit een nieuwe maan en een vijfpuntige ster en werd voor het eerst gebruikt in de tijd van sultan Mohammed II. Dat was in het Byzantijnse Rijk, het huidige Turkije. De oorsprong van het symbool is waarschijnlijk niet religieus, maar inmiddels wordt het algemeen geaccepteerd als symbool van de Islam. De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de Islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka. En de maan is belangrijk omdat hij de islamitische kalender bepaalt, want elke nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maand. Zo gaan cultuur en religie hier dus hand in hand.

Bronnen:
http://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwo...

Volgens wikipedia is "er nauwelijks verschil te zien" tussen een afnemende en wassende maan. Rare redenatie, maar 'verklaart' misschien waarom ze door elkaar worden gebruikt. Bij de pagina over 'wassende maan en ster' geven ze ook een afbeelding van een afnemende maan. De pagina over 'wassende en afnemende' maan toont wel de wassende maan. Veel informatie die je via internet kunt vinden is door mensen zoals jij en ik gemaakt. Dat is dus niet altijd gegarandeerd correct, ook wikipedia niet. Bij verslagen en informatieve teksten wordt over het algemeen de tekst gecontroleerd op eventuele onjuistheden en worden er maar 'lukraak' wat plaatjes bij gezocht. Als wikipedia al de verkeerde afbeelding gebruikt, dan gaan daarna heel veel mensen dat ook doen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wassende_en_...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wassende_maa...