Mag men in Pakistan, Iran, Irak, Afghanistan, Egypte vrij van godsdienst veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kerk in Nood heeft in 2014 een rapport uitgebracht waarin ze een wereldwijd oordeel geven over de mate waarin er in een land godsdienstvrijheid is. Conclusie 6 geeft de 20 landen met de hoogste schending van dit principe: 6. In totaal 20 landen worden ondergebracht in de categorie ‘hoog’ als het gaat om de schending van de vrijheid van godsdienst. a. Van deze landen zijn er 14 waar religieuze vervolging wordt uitgevoerd door een extremistische vorm van de Islam. Te weten: Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Egypte, Iran, Irak, Libië, Malediven, Nigeria, Pakistan, Saoedi-Arabië , Somalië, Soedan, Syrië en Jemen. b. In de overige zes landen houdt de religieuze vervolging verband met autoritaire regimes. Dit zijn: Birma (Myanmar), China, Eritrea, Noord-Korea, Azerbeidzjan en Oezbekistan. Zoals je ziet behoren de landen die je noemt tot de hoogste categorie. Daar komt nog bij dat deze landen overwegend islamitisch zijn en dat een moslim als hij zijn geloof verlaat ridda pleegt. Binnen het islamitische recht wordt dit redelijk algemeen als voldoende feit voor de doodstraf gezien maar is men terughoudend in zijn oordeelsvorming omdat iemand ook altijd nog van zijn dwaling kan terugkeren (wat met de dood onherroepelijk is). In de praktijk zal het daarom in deze landen zo zijn dat er weinig weerstand zal zijn als je moslim wilt worden, dat het onmogelijk is om de islam af te vallen en dat als je van Jood christen wordt ofzo er weinig tot geen aandacht aan zal worden geschonken.

Bronnen:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&es...

Dat mag beslist als iemand van welke andere godsdienst dan ook, overgaat naar de islam. Andersom (bijv. Islamieten die Christen of Jood willen worden) geeft doorgaans problemen (bron 1) hoewel, als er voor de komst van de Islam al actieve godsdienstige gemeenschappen waren, de bevolking daar aan gewend is en er (wat) soepeler mee omgaat, althans in theorie; zoals in Iran, bron 2. In theorie is godsdienstrvrijheid in pakistan gegarandeerd, hoewel er gevallen zouden zijn van gedwongen bekering tot de Islam, zie bron 3. Of een Hindoe uit Pakistan die Christen wil worden dat zonder problemen kan doen, zou ik niet weten. In de genoemde landen is de Islam zodanig in de meerderheid dat ik me afvraag of andere godsdiensten daar aan 'ledenwerving' doen. Overigens is de situatie tot betrekking tot de Islam in de genoemde landen hetzelfde als die wat betreft het Christendom in de geschiedenis van Europa. Frappant genoeg treedt deze fase in de Islam ongeveer even lang na haar stichting op, als dezelfde fase na de stichting van het Christendom.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_r...
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_r...
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_r...

Dat mag. Maar als je publiciteit gaat opzoeken (bijv. via de media dat kenbaar gaat maken) zouden er individuen kunnen zijn die daar niet gepast op reageren. Je kan het vergelijken met de verhitte zwarte pieten discussie; als iemand tegen zwarte piet is worden ze oa. met de dood bedreigd. Dit kan ik niet echt bewijzen omdat deze comments dan (gelukkig) direct verwijderd worden van social media. Maar de comments/reacties die een persoon ontvangt die geen moslim meer is of wilt zijn worden niet (direct) verwijderd, vandaar dat het lijkt alsof alleen het laatstgenoemde bestaat, althans, in grotere mate bestaat. In de wetboek vd genoemde landen staat dat 'dit-dan-dat-religie' staatsreligie is. Maar er staat niet in dat iemand bijv. een kopje kleiner wordt gemaakt zodra ze daarvan afstappen. Lijkt me ook contraproductief om dat er in te vermelden; dat zou juist alleen maar een afschrikbare werking hebben op niet-moslims die moslim willen worden, daar denken ze dan dubbel over na omdat ze bang worden dat ze niet meer 'terug' kunnen als ze er eenmaal in zitten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100