Is het woordje "wedergeboren" in de Joodse geschiedenis (bijbel) voor het eerst gebruikt door Jezus?

In Joh 3 gebruikt Jezus het woordje wedergeboren worden of pali-genesia (wedergeboorte) in Math.19:28, Tit.3:5; ana-gennao (naar boven-geboorte) in 1Petr.1:3,23; gennao-anôthen (vanaf boven-geboorte) in Joh.3:3,7.

Maar is dat voor het eerst in de Joodse geschiedenis dat dergelijke woorden gebruikt werden.

Of is hier een duidelijk oosterse invloed merkbaar. Want reeds Boeddha had het al over wedergeboren worden. Misschien wel met een andere betekenis.

Dus is het Jodendom onder invloed geweest van Oostere invloeden of leefde men nog erg geisoleerd van het oosten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, Als in de tijd van Jezus een niet-jood jood wilde worden moest hij een heel traject doorlopen dat werd afgesloten met een onderdompeling in het mikwe (traditioneel bad). Als hij daaruit opstond zei men dat hij als Jood was herboren. Zijn oude heidense bestaan was gestorven. Nieuw was dat ook een Jood - onder belijdenis van zijn zonden - gedoopt moest worden. Dat werd dan ook niet door iedereen begrepen.

Mijn eerder gegeven antwoord is door het mod.team verwijderd omdat ik kennelijk jouw vraag niet duidelijk heb begrepen. Het is namelijk zo, dat in de Joodse Bijbel (w.o. de Thora) Jezus Christus niet als de Messias wordt erkend. In Joh.9 staat bijv. “Dat zeiden de ouders omdat ze bang waren voor de Joden, omdat die toen al besloten hadden dat ze iedereen die Jezus als de Messias zou erkennen uit de synagoge zouden zetten”. https://www.debijbel.nl/bijbel/zoeken/NBV/Johannes+9+ Daarom hebben zij Hem ook verworpen en aan het kruis genageld. Toch haal je teksten aan uit het Nieuwe Testament, het Bijbelgedeelte die wel door christenen wordt gehanteerd maar nog steeds niet door de Joden. De term “wedergeboorte” in Oosterse godsdiensten, zoals die van de Boeddha, komt in de leer van karma en reïncarnatie voor en is niet dezelfde als in de door jou genoemde teksten. Overigens is deze wet van "steeds opnieuw geboren worden" algemeen bekend in vroegere tijden en wordt deze ook o.a. in Galaten 6 genoemd: "Vergis u niet, God laat niet met zich spotten: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten". Toegevoegd na 1 minuut: https://www.debijbel.nl/bijbel/zoeken/NBV/Galaten+6+

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100