waarom zie je bij een bijeenkomst van bv. Evanglisten dat ze hun handen in de lucht houden tijdens t zingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is een soort cultuurverschil. In gereformeerde gemeenten bijvoorbeeld zal het niet zo gauw gebeuren, omdat dat van oudsher niet normaal was. De handopheffing in tijdens het zingen, maar ook tijdens het bidden, is bijbels. Jezus doet het zelf ook en er staan meer voorbeelden in de bijbel. Het is een manier om te bidden of God te prijzen, te danken of te aanbidden. Door je hand op te heffen strek je je werkelijk uit naar God. Evangelische en andere charismatischere gemeenten beleven het geloof meer op gevoel. De traditionele gemeenten beleven het geloof meer rationeel. Er verandert daarin wel iets, het is inmiddels niet meer in iedere traditionele gemeente zo vreemd om je handen op te heffen. Ook het soort liederen dat wordt gezongen maakt een verschil. In de traditionele gemeenten worden vooral psalmen en gezangen gezongen. Dit zijn vaak zwaardere melodieën en zwaardere en moeilijke teksten. In Evangelische kringen worden veel Opwekkingsliederen gezongen. Dit zijn melodieën die juist kunnen emotioneren en begrijpelijke teksten die het gevoel uitdrukken. Net zoals sommige gewone hedendaagse muziek dat ook doet.

een vorm van aanbidding

Als ik dit 'vrij vertaald' uitleg en op basis van observeren eerder en soms een gesprekje met iemand die voor een bepaald geloof of sekte koos? Dan vermoed ik dat dit gebaar "hand(s) up" te maken heeft met een zicht fysiek uitende (blije) overgave 'aan den Heer'. Soms zijn het ook vreugdeliederen (vanuit de VS gospels genoemd) en uitingen waarin ook de lofkreet halleluja in voorkomt. Dit noemen ze ook wel opwekkingsliederen. Maar het doet me ook denken aan "er is er een jarig hoera hoera" en hieperdepiep HOERA en als gewoonte heft iedereen zijn handen omhoog? Iets meer info geeft deze url ook wel: http://www.eo.nl/thema/christenzijn/aanbidding/page/Heft_uwe_handen_naar_omhoog_of_doe_maar_gewoon_/articles/article.esp;jsessionid=F294155566B497A6B7967A7A683689AF.mmbase02?page=1&article=4426316&theme=5277210&portal=5254965&baseBlock=5321312&map=5277210

Even heel prozaïsch,als je tijdens het zingen je handen in de lucht houdt,krijg je meer lucht.

Handen zijn gericht naar boven. Omdat men in de veronderstelling is dat Het Goddelijke boven ons is. En zoals hier boven een antwoord; je kan uit volle borst zingen doordat je meer ruimte in je longen krijgt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100