Nog niet gedoopt, kan ik de meter nog veranderen?

mijn zoon van 5 is nog niet gedoopt, en ik weet niet hoe het eigenlijk zit met peter en meter, en of dit nog te veranderen is. aangezien mijn ouders dus de oma en opa van het kind peter en meter zijn en een nicht als leenmeter.
wil ik de oma niet meer als meter vast stellen ivm geestelijke problemen en dus de leenmeter de volledige meter laten zijn. weet iemand hier iets over en of dat mogelijk is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de kerkorde staat dat een peter of meter minimaal zestien jaar en katholiek moet zijn, en niet de vader of moeder van de dopeling mag zijn. Dit kerkelijk wetboek omschrijft verder ook de taak van de peter en meter om de dopeling zodanig te helpen en te begeleiden dat het kind een christelijk leven kan gaan leiden. Verdere regels zijn er niet. Dus jij bent vrij om een andere persoon dan de grootmoeder van de dopeling als meter te verkiezen.

Bronnen:
http://www.kerkrecht.nl/main.asp?pagetype=...

Uitgaande van RK wordt de peter en de meter bepaald bij de doop. Dus omdat er nog niet gedoopt is kun je dat nog aanpassen. Stukje privé. Wij hebben indertijd mijn schoonouders peter en meter gemaakt ook met het idee dat zij de opvoeding op zich zouden nemen als er onverhoopt iets met ons zou gebeuren. Dat is gelukkig nooit gebeurt en inmiddels zijn de kinderen volledig zelfstandig. Maar toen ze een jaar of 10/12 waren hadden wij daar wel spijt van omdat mijn schoonouders toen al aardig op leeftijd kwamen en wij wel zagen dat ze tegen de beginnende pubers niet meer opgewassen zouden zijn. Mocht dit je bedoeling zijn dan moet je je afvragen wat de situatie over 10 jaar kan zijn en of dit dan wel zo'n goed idee is. Wij hebben toen via de notaris deze verantwoordelijkheid bij een broer van mij belegd.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peterschap

Pas na de doop wordt geregistreerd wie de peter en meter zijn van een baby. Wanneer de peetouders wel voor de kerk geregistreerd zijn als peetouders, kun je contact opnemen met de kerk om te bespreken of dit formeel geregeld moet worden. Anders is het peetouderschap eenvoudig ongedaan te maken: namelijk door dit uit te spreken naar de andere partij. Er ligt formeel namelijk niets vast bij het aanstellen van peetouders. Als de peetouders bij de notaris vastgelegd zijn als voogd, dan moet je wel contact opnemen met de notaris om dit aan te laten passen. Het is sowieso verstandig om de wens, wie je kind, als jullie dat niet meer kunnen, op gaan voeden, vast te leggen in een testament, gemaakt en vastgelegd bij de notaris. Bespreek dit vastleggen wel met de eventuele in de toekomst verzorger, zodat deze daar over kan nadenken en toestemming kan geven, of weigeren. Het is een zware taak, die niet voor iedereen weggelegd is. Ook kan de familie een ander besluit nemen hierover, als jullie deze wens niet vastgelegd hebben.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100