Wordt er ergens in de Bijbel wel eens gelachen ?

Bijna alle religies zijn meestal zo bloedserieus. Het katholieke geloof is soms wat luchtiger maar vooral in het protestantisme is de zwaarmoedigheid troef. Valt er in de Bijbel nou echt niks humoristisch te ontdekken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik weet alleen dat Sara lachte toen God aan Abraham, haar man, een zoon van haar beloofde. Ze lachte omdat ze al te oud was om nog te menstrueren. Voor dat lachen kreeg ze wel een standje van God. Misschien zijn al die fanatieke gelovigen daarom zulke zuurpruimen. Zij begrijpen niet dat God het lachen op zich niet afkeurde maar zij het standje kreeg omdat ze Hem niet geloofde.

Er is slechts 1 concrete situatie in de Bijbel waarbij gelachen werd: Sarah die niet kan geloven dat ze op haar leeftijd nog een kind zal krijgen. (Genesis 21 vers 6) Alle andere verzen waarin het woord lachen voorkomt zijn uitspraken, spreuken: 2 keer in het Bijbelboek Job, 2 keer in Spreuken, 3 keer in de Psalmen en 5 keer in Prediker. Zie de bron. In het Nieuwe Testament wordt 2 keer het woord lachen gebruikt: 1 keer in Lukas en 1 keer in Jacobus. Zie de bron. Humor wordt in de Bijbel als positief ervaren. Okke Jager, een bekend Gereformeerd predikant uit de vorige eeuw, schreef in 1954 het boek: De humor van de bijbel in het Christelijk leven. Hij beschrijft in dit boek situaties in de Bijbel die met een (glim)lach gelezen kunnen worden. Bijvoorbeeld het verhaal van Jozef die door zijn broers wordt uitgestoten (in een put gegooid) en later als onderkoning in Egypte, niet herkend door zijn broers, hen als hongerige armoedzaaiers overlaadt met voedsel, mooie kleren enzovoort. Ook liedjes zingen komt als spreuk in de Bijbel voor. Het wordt geadviseerd als geneesmiddel tegen treurnis. (Spreuken 25 vers 20) http://www.karlbarth.nl/archief-waagschaal/1137-verbaan-ook-jager-humor-bijbel http://www.biblija.net/biblija.cgi?Bijbel=Bijbel&set=11&l=nl&pos=1&qall=1&idq=37&idp0=37&idp1=38&idp2=17&idp3=36&idp4=18&idp5=19&idp6=33&m=Spr+25:20

Bronnen:
http://www.statenvertaling.net/concordanti...
http://www.statenvertaling.net/concordanti...

Spreuken 17:22 zegt "Een hart dat blij is, doet goed als geneesmiddel." Er is „een tijd om te wenen en een tijd om te lachen, een tijd om te weeklagen en een tijd om rond te huppelen” (Pr 3:1, 4). De wijze man, koning Salomo, geeft ons de raad: „Ga, eet uw voedsel met verheuging en drink uw wijn met een vrolijk hart, want de ware God heeft reeds een welgevallen gevonden aan uw werken.” Ook over jezus werd gezegd dat hij vrolijk van was toen hij samen met God de mensen schiep. "Toen werd ik als een meesterwerker naast hem, en ik werd degene op wie hij dag aan dag bijzonder gesteld was, terwijl ik te allen tijde vrolijk was voor zijn aangezicht, 31 vrolijk over het productieve land van zijn aarde; en de dingen waarop ik ten zeerste gesteld was, waren bij de zonen der mensen." - spreuken 8:30,31 Ik vondt het zelf wel humoristisch hoe Elia de spot drijft met de valse god Baäl in 1 koningen 18 voordat er vuur uit de hemel komt en er bewezen wordt wie de ware god is. Het behaagt god inderdaad niet de monotone gebeden die uit het hoofd geleerd zijn en vele keren achter elkaar opgedreund worden. (Zie Mattheüs 6:7) Jehovah wordt in de Bijbel „de gelukkige God” genoemd 1 Timotheüs 1:11. Daarnaast kunnen wij ook zijn eigenschappen in de natuur die hij gemaakt heeft terugzien. Zo kan ik zeker god's humor terugvinden in de olifantspitsmuis met een sleurfje. (Zie filmpje) http://youtu.be/Nzj6cex6pgA Zo saai en emotieloos als sommigen religieuze leiders het brengen hoeft / kan echt niet. En strekt god tot oneer.

Een heel bijzondere vorm van humor in het Nieuwe Testament, subtiel zelfs, vind je in het verhaal van de bruiloft van Kanaän. Mooi, subtiel en goddelijk.

Zeker wel, God wil dat we altijd verheugd zijn! 1 Thessalonisenzen 5:16 : "Wees altijd verheugd" http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=1+Thess+5%3A16&id42=1&id18=1&id17=1&id47=1&id16=1&id37=1&id35=1&l=nl&set=10

gen 17-17 gen 18-12 & 13 gen 21-6 job 5-22 job 30-1 ps 2-4 ps 52-8 ps126-2 spr 1-26 spr 14-18 spr 29-9 spr 31-25 pred 2-2 pred 3-4 pred 7-3 pred 7-6 pred 10-19 lukas 6-21 lukas 6-25 jakobus 4-9 dit zijn de teksten in de nbg vertaling die over lachen gaan

Ik heb een zeer God vrezende grootmoeder gehad , ze was ernstig , zeer bezorgd over het zieleheil van haar kinderen en kleinkinderen en prate daar ook met ons over , maar echt niet te pas en te onpas , ze was ook heel vrolijk soms en kon lachen om niets tot haar tranen over haar wangen biggelden en dat ze plat over de keukentafel heen lag . Lachen en vrolijk zijn is goed voor mensen , tussen al de zorgen die je kunt hebben is lachen iets waar je van weer opknapt. Niet voor niets heeft God de mens zo geschapen dat het lichaam na zorgen of verdriet ook weer kan lachen , zodat het lichaam hierdoor zichzelf hersteld (als het niet te erg is ), het helpt in iedergeval om er weer bovenop te komen. Mensen die lachen tobben niet .

Gezien de vele, zeer goede antwoorden en reacties klopt het dat het niet verboden is om te lachen. Dat humor niet als boodschap zelf wordt verkondigd is nogal vanzelfsprekend. Blijdschap en vreugde (humor) zijn namelijk uitingen van het ware geloof waar immers “alles geoorloofd” is. “Alles is geoorloofd, maar niet alles bouwt op” http://www.biblija.net/biblija.cgi?l=nl&set=10&id16=1&m=1+Kor+10. Humor mag alleen geen afbreuk doen door andermans gevoel te kwetsen, zoals bijv. cabaretiers vaak de neiging hebben om te doen . Het is niet de religie die zwaarmoedig maakt maar veel leiders van kerkgenootschappen/sektes maken de religie tot een zware last . . . .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100