Geloven alle gelovigen in dezelfde God?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Indien alle gelovigen van alle kerken ter wereld zich zouden verdiepen in het geloof van een ander en dat zouden doen zonder een vooroordeel, dan zouden ze tot de conclusie komen dat ze allemaal de zelfde God hebben, uitgaande dat er een God is. Maar hun gedachten zijn verduisterd en verward. Het is al moeilijk genoeg om in hun eigen God te geloven. Dat kost hun al zoveel tijd en energie dat ze aan een de God van een ander geloof nooit toekomen, of word het vanuit hun eigen geloof gezien als een dwaling.

nee want als je op internet opzoekt dingen over goden zul je zien dat er zoveel goden zijn ieder geloofd wel iets anders en er zijn ook mensen die niet in een god geloven

Voor monotheïsten moet dat wel gelden; je kan natuurlijk niet hebben dat de Aarde zes keer is geschapen.

uiteindelijk wel

Nee, dat is het simpele en korte antwoord op deze vraag, zelfs niet de monotheïstisch ingestelde godsdiensten geloven naar mijn mening in dezelfde God. Zo denk ik bijvoorbeeld wel dat de God van het Jodendom en die van het Christendom dezelfde is, maar die van de Islam naar mijn mening niet, daar zijn ook goede argumenten voor, maar ik zou er zo meerdere boeken mee vol kunnen schrijven, het wordt daardoor moeilijk om hier kort weer te geven waarom. Toch een poging: lees de geschriften die de geloven erop nahouden en vergelijk op basis daarvan hoe de god, of in het geval van polytheïsme de goden, in beeld gebracht worden. Ik denk dat dat deze vraag wel beantwoord en nog voldoende stof tot nadenken geeft over andere onderwerpen bovendien.

ja, alleen zullen ze dat zelf nooit toegeven. Wel zeggen ze allemaal dat er maar één God is.

Nee. De specificaties van alle goden verschillen van elkaar. E.e.a. is uitgebreid gedocumenteerd in 'heilige boeken'.

Geen twee mensen geloven in dezelfde god (wanneer ze hierin geloven). Ze noemen weliswaar hun god bij dezelfde naam, echter is persoonlijke ontwikkeling belangrijk bij het invullen van de kracht en houding van deze god. Ik heb gesprekken gehad met kennissen, waarbij man en vrouw zelfs op een verschillend spoor zaten wat betreft hun god (beiden in het Christendom). Zoals Lodewijk aangeeft vanuit het oogpunt van een persoon die zelf de overtuiging heeft in een god, weerlegt dit het antwoord van Ed (namelijk dat men uit geestelijke inspanning of vertroebeling geen andere god zal gedogen). Omdat geloven in een god een redelijke persoonlijke vrijheid verleent, zal iemand die gelooft in een god een ander niet tegenspreken over de invulling van deze god, zolang er geen conflict ontstaat met hun eigen overtuiging (De god van liefde is een god van liefde, liefde is een maatschappelijk aanvaarde waarde en gevoel). Overigens is een gelovige niet automatisch een persoon die in een god gelooft. Alles waarbij overtuiging maar geen bewijs voorkomt van de verwachte reden van bestaan, levert iemand op die gelooft dat zijn 'geloof' de juiste is. Ik ben dan ook van mening dat geen enkele gelovige (binnen 1 overtuiging, of dit in een god is of niet) een volledig identieke invulling kan (en/of wil) geven aan een levensbeschouwing/godsdienst.

De polytheïstische godsdiensten geloven niet in dezelfde God, want ze geloven in meerdere goden. De monotheïstische godsdiensten geloven wel in dezelfde God, maar ze zeggen andere dingen over hem. De ene godsdienst beschrijft hem zus en de andere godsdienst beschrijft hem zo. Maar ze bedoelen dezelfde, ene God.

Er zijn genoeg mensen die 'niet' in 'god' 'geloven'. Dus, ja.

geloven alle Goden in dezelfe gelovige?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100