Wat is er anders bij de katholieken dan protestanten als het gaat om seksualiteit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een groot verschil is het wel/niet verplichten van het celibaat. Celibaat houdt in het bewust kiezen ongehuwd te blijven en dus vrij te zijn van seksuele handelingen. Priesters binnen de Latijnse Kerk (Katholieke Kerk) dienen zich strikt aan het celibaat te houden. Binnen de Kerken der reformatie (Protestanten, Anglicanen en vrij-katholieken) is dit niet het geval.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Celibaat

Er is geen verschil met sexualiteit tussen de verschillende gelovigen ,de verschillen bestaan in wat er in naam van de sekte (Geloof) voorgeschreven word . De beleving van sexualiteit is achter de deuren van de eventuele slaapkamer tussen alle geloven hetzelfde. Bij elk geloof zijn er de Hetero, Homo ,en andezinse seksuele voorkeuren, onafhankelijk wat de richtlijnen van en voor de gelovige ook mogen verbieden of voorschrijven. Sexualiteit en geloof hebben dus niets met elkaar tr maken .

Het is moeilijk te zeggen wat die verschillen zijn, omdat er heel veel verschillende soorten protestantse kerken zijn. Maar hier een overzicht van de meest voorkomende verschillen: - Celibaat. Priesters en bisschoppen moeten celibatair leven. Een priester wijdt zich volledig aan God en is volledig op hem gericht, terwijl een getrouwd iemand zijn aandacht verdelen moet. Dicht bij God leven betekent afzien van geslachtsgemeenschap (1 Kor. 7). - Er is een directe relatie tussen geslachtsgemeenschap en voortplanting. Het doel van geslachtsgemeenschap is voortplanting. - Het Huwelijk is een levenslang verbond (contract) dat niet verbroken kan worden, ben je eenmaal getrouwd mag je dus niet nogmaals trouwen. - Omdat geslachtsgemeenschap bedoeld is voor voortplanting is het niet toegestaan anticonceptie te gebruiken. NFP (natuurlijk anticonceptie) is alleen toegestaan bij ernstige redenen, zoals armoede, oorlog, ernstige ziekte etc. - Een zwangerschap mag nooit afgebroken worden.

In basis is de liefde tussen mensen en de daaruit voortkomende seksuele handelingen voor iedereen gelijk. Alleen de wijze waarop daar invulling aan wordt gegeven is anders. De een doet alleen missionaris, de ander doet iets "spannends". In basis is seksualiteit echter eerder cultureel bepaald dan dat het op basis van geloof wordt bepaald. Je vraag nu naar het verschil tussen katholieken en protestanten maar ik denk dat als je zou vragen wat het verschil is in katholieke (of protestante) seksualiteit tussen nu en katholieke (of protestante) seksualiteit in de jaren vijftig van de vorige eeuw, dat verschil veel groter is. Daarnaast vraag ik mij af of een aantal regels zoals in andere antwoorden genoemd wel met seksualiteit te maken hebben. Celibaat is een keuze voor een levenswijze en het celibaat is een consequentie van deze keuze. Het huwelijk is een keuze om je voor de rest van je leven aan een partner te binden. Dit doe je zeker niet alleen voor de seks (hoop ik). Seks voor het huwelijk en het gebruik van voorbehoedsmiddelen worden zo ongeveer in alle godsdiensten hetzelfde beoordeeld. Daarnaast worden al deze regels massaal geschonden (niet door iedereen, geef ik toe, maar nog steeds massaal) wat er voor pleit hier geen verschil in seksualiteit in te zien. Kortom, tussen de genoemde geloven is geen verschil.

Er is geen verschil !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100