Valt onder 'pastoraat' ook 'verspreiding van het woord van God'?

Zo'n helft van de inkomsten van een kerk gaat naar pastoraat. Verder gaat zo'n naar 5% kerkdiensten /catechese / enz.
Rest naar overhead (incl. salarissen en gebouwen).

Wiki:
"Met het begrip pastoraat wordt aangegeven dat iemand geestelijke verzorging krijgt."
Maar waar bestaat dat verder uit, is dus grotendeels de vraag.

Valt 'zieltjes winnen' er ook onder, zoals men vroeger naar Afrika ging om daar mensen Christelijk of Katoliek te 'maken'.

Of valt de verspreiding van het geloof geheel onder die 5%? (Kerkdiensten.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Onder het pastoraat valt al het geld van naar de dominee/pastoor gaat, dus zijn/haar inkomen, onkosten en andere vergoedingen. Die persoon zou 'het woord van god moeten verspreiden' dus ja dat valt daar onder.

Nee, waar jij aan denkt dat valt onder zending/missie en evangelisatie. Pastoraat is de herderlijke zorg: de dominee of pastor gaat bij kerkleden langs die het ergens moeilijk mee hebben, om hen daarbij geestelijke bijstand te verlenen. Ze doen dat niet ongevraagd, maar op verzoek. Bijvoorbeeld ouderen die moeite hebben met hun afscheid van het leven, ernstig zieken, jongeren die in de knoop zitten, en dergelijke. Dat zijn gespreksonderwerpen waar je het in de kerk niet met elkaar over hebt, maar dat gebeurt onder vier ogen. Een dominee heeft buiten de zondagse diensten aan pastoraat het meeste werk.

Er is een verschil in pastoraat tussen het Rooms-katholicisme en het Protestantisme. In het katholicisme maakt zendingswerk inderdaad deel uit van het pastoraat. In het Protestantisme bestaat het pastoraat uit het verlenen van ´´herderlijke´´ zorg in ziekenhuizen, verpleeghuizen of bejaardenhuizen aan mensen met (chronische) ziekten, met psychiatrische aandoeningen en met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100