Ik wil me (26) bij een protestante kerk voegen. Hoe gaat dit te werk?

Ik ben niet gedoopt noch ergens ingeschreven. Ik heb het gevoel dat het nu tijd voor mij is om me bij een kerk te voegen. Ik ben rijk voorzien van alle achtergronden van de stromingen en weet dat er in mij in elk geval geen katholiek schuilt.

Hoe kan ik me voegen bij een protestante kerk? Ik hoop echt op antwoorden waarmee ik me doel kan vervolgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is niets mis mee om gewoon een kerk op te zoeken Je kan gewoon naar binnen om diensten te bezoeken. en inschrijven ? tja een kerk is geen lidmaatschap vereniging maar een geestelijke verwantschap maar je kan door middel van bijvoorbeeld een alpha cursus God leren kennen en vanuit daar een betere keuze voor gemeente te maken

Bronnen:
http://www.alpha-cursus.nl/

Je gaat op zondagmorgen, meestal begint dat om 10 uur, naar de kerkdienst. Na afloop staan de dominee en de ouderling van dienst naast elkaar om de kerkgangers de hand te schudden. Aan deze ouderling kan je dan bekend maken dat je graag lid wilt worden. Hij of zij zal jouw gegevens noteren, en dan gaat het balletje wel verder rollen.

Benader de dominee van de kerk van je keuze en vertel hem wat je hier schrijft. Hij kan je verder vertellen wat te doen.

Als eerste kun je op zoek, als je dat niet al hebt gevonden, naar een gemeente waar je je thuis voelt. Als je nog geen gemeente gekozen hebt, kun je gewoon bij verschillende gemeenten een paar keer een dienst bijwonen, dan kun je kijken wat het beste bij je past. Van onze gemeente (PKN) weet ik dat je naast de wekelijkse kerkdiensten ook deel kan nemen aan allerlei activiteiten: projectkoren, cursussen, workshops, wandelingen, gespreksgroepen.... Misschien kun je van een gemeente die je aanspreekt een gemeenteboekje met dit soort activiteiten vragen. Je hebt dan de gelegenheid om ook op een andere manier betrokken te raken bij de kerk, en kun je mensen leren kennen. In veel PKN-kerken, bij ons ook, is de dominee heel bereikbaar. Je zou eens een afspraak kunnen maken. Hij of zij kan dan langskomen voor een kennismakingsgesprek. Je kunt je, als je dat wilt, inschrijven als lid van de kerk. Dat is slechts een administratieve stap. Een stap verder is belijdenis doen en dopen. Dat kun je in je eigen tempo doen. Als jij alleen lid wilt zijn, zonder gedoopt te zijn, dan kan dat ook. Bij ons is het bovendien zo dat je niet gedoopt hoeft te zijn of belijdend lid te zijn om bijvoorbeeld mee te doen aan het avondmaal. Het is bovendien helemaal niet raar om je op latere leeftijd te laten dopen. Laatst heeft bij ons in de kerk een gezin dat altijd al heel betrokken is zich laten dopen. Zij wilden hiermee wachten tot de kinderen zo groot waren dat zij zelf konden kiezen.

In alle bescheidenheid denk ik, dat je een stap overslaat. Naar mijn beste weten, ben je in bijna alle protestantse (en Rooms Katholieke) kerken van harte welkom om mee te doen. D.w.z. de zondagse eredienst en ook de activiteiten door de week (b.v. een gespreksgroep). Geen enkel kerkgenootschap gaat jou vragen of je wel gedoopt bent, of dat je bent ingeschreven. Kies de kerk die je aanspreekt, en waar je denkt te vinden wat je zoekt. Het proces daarna, verloopt heel natuurlijk. Als je een tijdje meedoet, dan zullen dit soort zaken, zoals officiele inschrijving, of zelfs eventuele doop vanzelf ter sprake komen. Je spreekt in je toelichting over het "voegen" bij een kerk, en dat interpreteer ik als officieel aansluiten. M.i. is dat in eerste instantie helemaal niet nodig, en als dat ooit nodig zal zijn, of je die behoefte zult voelen, dan zal allemaal vanzelf gaan, via een heel natuurlijke weg. Succes!

Bij ons komen de mensen gewoon de kerk binnen voor hun eerste keer. Na de dienst wordt er altijd gebabbeld, en zullen er altijd mensen naar je toekomen voor een babbeltje (omdat je nieuw bent) Als je blijft komen, komen de dominee en de oudsten naar je toe voor een (kennismakings)gesprek :) vanwaar ben je? :)

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk! Nu je de bewuste keuze gemaakt hebt om God te geloven en volgen, kan het zijn dat je hierbij een gemeente wilt zoeken dat bij je past. Hierbij moet je een aantal dingen die voor jou belangrijk zijn overwegen, bijvoorbeeld: - Hoe ver ben je bereid te reizen? - Hoe denk jij over het geloof en je relatie met God? Je hebt genoeg bronnen op het internet om adressen van gemeentes te vinden die jou aanspreken. Ga naar de gemeentes waarvan je het goed acht om die te bezoeken en ga naar een eredienst op zondag. Vrijwel altijd krijg je al een goed beeld van hoe de relatie met God is in die gemeente. Ga zelf tot God in gebed en overleg met Hem wat de juiste stappen zijn om jouw leven tot het niveau te brengen dat Hij voor jou klaar heeft staan, Hij wilt je hierbij altijd helpen! Op deze manier blijft er een gemeente over die je met een goed gevoel met regelmaat kan bezoeken. Alle goede protestantse gemeenten zijn zeer open sociale kringen waar je snel in wordt opgenomen, omdat ze karakter van Jezus naleven. Zo zal je meestal vanaf de eerste keer hartelijk worden verwelkomd en kan je binnen enkele weken/maanden na regelmatig bezoeken betrokken raken in de gemeente, doordat je daar een bekend gezicht wordt en je dus ook automatisch in aanraking komt de voorganger van die plaats. Bij dit vrij simpele proces is het belangrijk te weten dat je ALTIJD terug kan vallen op God, Hij is er altijd voor je!! Veel succes en God Bless :) !!!