In de islaam bestaat geen eenduidige opvatting wat betreft de hoofddoek. Er bestaat uiteindelijk dus niet 1 goed antwoord.
Doorgaans wordt aangenomen dat meisjes ergens tussen hun 7de en 12de een hoofddoek zouden moeten gaan dragen. Anderen (een zeer kleine minderheid) vinden dat dat pas na het huwelijk zou moeten. Zo is er ook een kleine groep die vindt dat oudere vrouwen geen hoofddoek meer zouden hoeven dragen.
Er is ook een groep die uitgaat van het dragen van een hoofddoek in landen als Nederland juist meer aandacht trekt en dat de hoofddoek dus een averechts effect heeft. Zo heeft een Moslimraad in Groot-Brittannië eens een fatwa (juridisch advies) uitgevaardigd waarbij vrouwen werd gezegd de hoofddoek af te nemen op grond van de volgende redenatie: vrouwen met hoofddoeken werden gestenigd door niet-moslims op straat van die stad. De hoofddoek is islamitisch gezien ter bescherming; omdat de hoofddoek in dit specifieke gevallen averechts werkt, moet de hoofddoek worden afgenomen.
Cultureel gezien wordt in de ene cultuur meer waarde aan de hoofddoek gehecht dan in de andere cultuur. Het wordt weliswaar aangemoedigd aan alle meisjes om een hoofddoek te dragen, maar voor kinderen is islamitisch gezien NIETS verplicht. Wel worden ouders aangemoedigd om hun kinderen de islamitische waarden en normen mee te geven, zodat het een automatisme wordt als het kind ouder wordt. Vanuit die gedachte kan het kind door de ene ouder 'verplicht' worden de hoofddoek te dragen.