Waarom zie je bij sommige stromingen in de Islam dat zeer jonge meisjes, plm. 3 á 4 jaar of zelfs jonger, een hoofddoekje moeten dragen?

Ik heb dit al een paar keer gezien. Moeder en peuter met een hoofddoek op.
Ik dacht altijd dat een vrouw een hoofddoek pas op hoeft als het meisje geslachtsrijp is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de islaam bestaat geen eenduidige opvatting wat betreft de hoofddoek. Er bestaat uiteindelijk dus niet 1 goed antwoord. Doorgaans wordt aangenomen dat meisjes ergens tussen hun 7de en 12de een hoofddoek zouden moeten gaan dragen. Anderen (een zeer kleine minderheid) vinden dat dat pas na het huwelijk zou moeten. Zo is er ook een kleine groep die vindt dat oudere vrouwen geen hoofddoek meer zouden hoeven dragen. Er is ook een groep die uitgaat van het dragen van een hoofddoek in landen als Nederland juist meer aandacht trekt en dat de hoofddoek dus een averechts effect heeft. Zo heeft een Moslimraad in Groot-Brittannië eens een fatwa (juridisch advies) uitgevaardigd waarbij vrouwen werd gezegd de hoofddoek af te nemen op grond van de volgende redenatie: vrouwen met hoofddoeken werden gestenigd door niet-moslims op straat van die stad. De hoofddoek is islamitisch gezien ter bescherming; omdat de hoofddoek in dit specifieke gevallen averechts werkt, moet de hoofddoek worden afgenomen. Cultureel gezien wordt in de ene cultuur meer waarde aan de hoofddoek gehecht dan in de andere cultuur. Het wordt weliswaar aangemoedigd aan alle meisjes om een hoofddoek te dragen, maar voor kinderen is islamitisch gezien NIETS verplicht. Wel worden ouders aangemoedigd om hun kinderen de islamitische waarden en normen mee te geven, zodat het een automatisme wordt als het kind ouder wordt. Vanuit die gedachte kan het kind door de ene ouder 'verplicht' worden de hoofddoek te dragen.

Jouw laatste zin klopt, over het algemeen gaat een islamitisch meisje een hoofddoek dragen als ze twaalf is. Maar oorspronkelijk uit Somalië afkomstige gezinnen passen zeer strenge regels toe. Kleine jochies voetballen in djellaba's, en de jongste meisjes dragen al hoofddoeken. Volgens hun cultuur kunnen ze er maar beter vast vroeg aan wennen. Als je als Somalische geen hoofddoek draagt, word je daarop aangesproken. Dat is de groepsdruk, sociale controle. Het kan ook worden gezien als een keerzijde van gecultiveerde religie.

Bronnen:
http://forum.viva.nl/forum/Actueel/welke_l...
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/arc...

Dat klopt, maar net zoals kleine meisjes het leuk vinden door de hoge hakken van mama aan te doen en met haar tas te lopen, vinden ze het ook leuk om net zo'n hoofddoek/sjaaltje als mama te hebben. En sommige mamas vinden dat goed, en andere niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100