Mag je in de kerk een hoed op?

Mijn zoon doet a.s zondag zijn communie. Mag hij een hoed dragen tijdens de mis? Van petjes wordt verwacht dat je deze afzet, is dat met hoedjes ook zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Já ook een hoed is ongepast! Dames daarintegen moegen dat weer wel... Toegevoegd na 1 minuut: Moegen kan gelezen worden als 'mogen'

Binnenshuis geen hoed. Dus ook binnen de kerk geen hoed. Grappig genoeg is dat voor vrouwen anders, maar mannenhoeden worden binnen niet gedragen.

Bronnen:
http://www.beatrijs.com/hoedenetiquette/
http://www.beatrijs.com/hoofddeksel-in-kerk/

hoed is niet toegestaan in de kerk bij mannen/jongens

In onze cultuur nemen mannen en jongens hun hoed af, als teken van respect, als zij een vrouw groeten bv. Ik zie het mijn vader nog doen in mijn gedachten. Dus in de kerk draag je zeker geen hoed. Maar wil je een jongen van zeven jaar een hoed opzetten?

Ik heb bij ons in de kerk gezien dat een aantal eerste communicanten (jongens) een pet droegen, in de kerk. Maar dat hoort niet; in een (katholieke) kerk horen jongens/mannen geen hoofddeksels te dragen. Geen petten, geen hoeden.

Volgens de Kerkelijke regels was het van oudsher dat mannen een onbedekt hoofd hadden en meisjes een bedekt hoofd. Tegenwoordig zie je nauwelijks nog dat vrouwen en meisjes bedekt zijn en regelmatig zie je jongens met petjes in de kerk. Het mag dus wel, maar hoort eigenlijk niet. De kans dat iemand er iets van zegt is minimaal. Je moet je alleen afvragen of het respectvol is tegenover God. Overigens, in de islaam is het juist goed om als man en jongen iets op je hoofd te hebben, in het jodendom is het zelfs verplicht in de synagoge. Het is dus net wat je normen en waarden daarin zijn. Maar goed, dat ter zijde, in de kerk is het van oorsprong ongepast.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100