Wat is het verschil tussen gereformeerd en reformatorisch?

Ik las eerder dat daar een verschil tussen zat. Wat is dan het verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Reformatorische mensen geloven dat zij pas in de hemel kunnen komen als zij een zeer goed, christelijk leven hebben geleid. Ook geloven zij dat vrouwen niet geschikt zijn om organisatorische en bestuurlijke functies kan en mag bekleden. Er is een, haast mosilm-achtige houding tegenover de vrouwen. Zij eisen heel strikt dat mannen gekleed gaan als man en vrouwen als vrouw. Een vrouw mag daarom ook geen damesbroek aan, maar moet een rok dragen. Zij gaan 2 keer per zondag en alle christelijke feestdagen 1 of 2 keer naar de kerk. Tv is in deze kerk verboden, maar internet niet. Ook vinden zij geboortebeperkende maatregelen niet goed. Gereformeerden hebben meer stromingen: de synodale en de vrijgemaakte. De synodale gereformeerden zijn losser in hun geloof, vrouwen passen daar wel in bestuurlijke en organisatorische functies, ook in de kerk. Zij gaan 1 of 2 keer per zondag naar de kerk en christelijke feestdagen als 2e paasdag hebben zij geen dienst, maar dit kan afhangen per regio. Vrijgemaakte gereformeerden vinden dat geloven thuis hoort in de kerk. Zelf heb ik in deze kerk gezeten. Zaterdagavond kun je je misdragen, als je maar 2 keer per zondag in de kerk zit. Maar 1 keer per zondag (wegens ziekte) naar de kerk gaan houdt in dat je grote kans loopt niet in de hemel te komen, aldus de wijkouderling tegen mij op 15 jarige leeftijd. En ik was nogal een braaf meisje. Verder wordt deze kerk bestuurd door mannen, maar zij vinden het prima vrouwen in een broek te zien of in de politiek (niet in de kerk). Vrijgemaakten gaan 2 keer per zondag naar de kerk en verder alle christelijk feestdagen ook 1 of 2 keer. Zij geloven er heilig in dat alleen als je in deze kerk zit je naar de hemel gaat. Een dominee heeft dit eens letterlijk gezegd in een lokale krant. "Niemand leeft zo perfect naar Gods regels als de vrijgemaakten, zij komen dan ook in de hemel.". De geschiedenis: Eerst zaten alle 3 de kerken bij elkaar in 1 kerk: de reformatorische olv Calvijn. Later de Hervormde kerk.Ze kregen ruzie en splitsten zich op in de reformatorische en gereformeerde kerk. Tijdens de 2e wereldoorlog kregen de gereformeerden ruzie en besloten verder te gaan als synodaal en vrijgemaakt. Verder geloven zij alle 3 ongeveer het zelfde, met minimale verschillen, ook al zullen zij dat zelf nooit beamen.

reformatorisch ís gereformeerd, alleen wordt hier de meer bevindelijke, gereformeerde groep mee bedoeld, zoals de gereformeerde gemeente en de oud gereformeerden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reformatorisch
http://www.kerkzoeker.nl/reformatorisch.html

Het zijn twee bijvoeglijke naamwoorden, die hetzelfde betekenen. Beide zijn afgeleid van het woord 'reformatie'. De mensen die zich reformatorisch of gereformeerd noemen, volgen de kerkelijke stromingen die zijn voortgekomen uit de reformatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100