Is het vanuit kerkelijk of religieus oogpunt of standpunt een bezwaar als een niet-gelovige de rol van Jezus Christus "speelt "?

In de uitvoering "Passion" vorige week op tv werd
Jezus Christus gespeeld/gezongen door Danny de Munck, die in een uitzending van "De Wereld Draait Door" gezegd zou hebben "...ik geloof nergens in..."

Toegevoegd na 4 dagen:
Beste mensen, allemaal bedankt voor de antwoorden en reacties.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De paus heeft zich daarover nog niet uitgelaten. Of had een hoofd van een van de protestantse richtingen dat moeten doen? Of het hoofd van de Russisch Orthodoxe Kerk? Er zijn in de loop van zeker 2000 jaren al miljoenen voorstellingen gemaakt. Niet alleen passiespelen, maar ook films gemaakt en muziekstukken gemaakt met een rol voor Jezus. Men heeft lang niet altijd gecontroleerd of de hoofdrolspeler wel een gelovige was. Het is veel belangrijker in een musical of opera dat de hoofdrolspeler kan zingen dan dat ie "gelooft". Er zijn heel wat films gemaakt zonder een grijntje respect voor "het geloof". En die zijn toch niet verboden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Passiespelen_Tegelen

Jezus is historisch persoon dus je hoefd niet in God te geloven om hem te kunnen spelen, maar meestal geloof je wel in God als je zon rol speelt. Toegevoegd na 1 minuut: Maar ik denk dat er altijd wel bezwaren zullen zijn. Als het maar goed gespeelt word heb ik er geen probleem mee

Dat is geen probleem. Het is een rol die gespeeld wordt. Het zou meer bezwaarlijk zijn als diegene niet kan acteren. Zo weet ik een Sint-Martinusoptocht met een bedelaar die gespeeld wordt door een moslim.

De gemiddelde christen ( als die al bestaat ) heeft daar geen moeite mee, echter in de streng-christelijke hoek zijn daar zeker wel bezwaren tegen. Maar in die reformatorische kerken is ook bezwaar tegen toneelspelen in het algemeen, dus ook het naspelen van het lijdensverhaal. Blijft daar ook vaak de vraag hangen of een niet-christelijke zanger de Mattheus Passion mag zingen...daar zjin gemengde gevoelens over. Sommigen voor en sommigen tegen. Het ligt er dus maar net aan wie je het vraagt.

Mag iemand die niet crimineel is de rol van Al Capone spelen? zou mijn tegenvraag zijn. Voor een acteur is afstand eerder een voordeel lijkt me want hij wordt niet door persoonlijke overwegingen afgeleid van het script.

Over die vragen hebben kerken geen uitspraak gedaan. Wel hebben gelovigen daar persoonlijk een mening over. Zelf zou ik als gelovige dit niet aan een ongelovige vragen. Diegene neemt dan toch woorden in de mond waar hij/zij zelf niet in gelooft. Dat komt mij hypocriet over en ik vind dat je hypocriet gedrag niet moet aanmoedigen. Ik vraag me eerlijk gezegd af hoe de ongelovige dat nou zelf beleeft: iets zingen waar hij/zij niet in gelooft. Dat wil je toch niet, lijkt mij. Maar blijkbaar zijn er mensen die daar anders over denken. Misschien zien ze het meer als een toneelstuk. Persoonlijk vind ik dat geloof zich niet leent voor een potje toneel, daar is het te serieus voor.

Het hoeft geen bezwaar te zijn als een niet-gelovige de rol van Jezus Christus speelt, mits dit met alle fatsoen en respect en wordt gedaan tot en met de grens van niet kwetsende humor toe. Maar... op de wijze waarop het Paasverhaal wordt neergezet als Popvariant, met Danny d. M. als Jezus en Frans B. als Petrus en nog een bende kwelende BN'ers in hun beste pakken is toch aan het belachelijke toe! Zelfs ik die niet in een God geloofd, heb ooit eens uit noodzaak in een levende kerststal voor St. Jozef gespeeld met mijn vrouw als Maria en ons pasgeboren kindje (niet gedoopt) als Jezus. Dit werd ons gevraagd omdat er geen ander (mooi) kindje ter beschikking was. Het was net echt. Os, ezel, herders, schapen, koningen met echte kameel, Stal met kribbe en echte sneeuw. Het was een indrukwekkende prachtige ervaring. Al ben ik niet gelovig toch heb ik me er aan geërgerd, van hoe het mogelijk is dat men dit gruwelverhaal waarbij iemand aan een martelpaal ter dood wordt gebracht zo kan opleuken. Schande! De verworvenheden van onze vrijheid gaat over de grenzen van alle fatsoen heen. Zijn het niet juist de normen en waarden van fatsoen die ons als mens onderscheidt? Alles mag tegenwoordig. Doe maar gek... dan doe je al gewoon genoeg... als het maar geld oplevert! Dit is mijn laatste oordeel.