Heb je een probleem als linkshandige moslim?

De linkerhand staat voor onrein. Maar wat als je dominante hand de linkerhand is. Wat zegt de islamitische wet daarover?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is niet alléén bij moslims zo. Bij veel Afrikaanse volken en vast nog veel meer volkeren is het zo dat de linkerhand wordt gebruikt bij het toilletteren, en ja, om nou die hand te gebruiken als je gaat eten als je nét de wc heb gebruikt... is niet zo heel erg fris. . Dus moet je met je rechterhand eten, en je linkerhand gebruik je niet. Zélfs als je daarna gewoon je handen hebt gewassen. En dát is weer omdat veel volken niet met mes en vork eten zoals wij dat wel doen, maar lekker met je vingers. Het was in onze cultuur vroeger ook heel normaal om je rechterhand te gebruiken ipv je linkerhand, maar dat had weer te maken met het feit dat links slecht is en rechts goed volgens de bijbel (dat is wat ik onthouden heb uit een ver grijs verleden van school) en had weer weinig te maken met eten.

Vroeger werden linkshandige kinderen hier ook verplicht om met de rechterhand te schijven. Misschien werkt het voor moslims nog net zo

Ja, je hebt een probleem. Je moet leren om met je rechterhand te eten, te schrijven, iets aan iemand te geven enz. Voor zover ik weet zegt de Syariah niets over linkshandigheid (als aangeboren voorkeur), alleen wat je wel en niet met je linkerhand mag doen.

Zoals het in Nederland volgens de etiquette heel gewoon is voor rechtshandigen om met links te eten. Ook dat gaat tegen de natuurlijke rechtshandigheid in. Toch lijkt dat voor niemand een probleem. Misschien eet je zelf ook wel links, terwijl je eigenlijk rechtshandig bent. Moslims eten in principe met rechts. Dat is het voorbeeld zoals Mohammed (zvmh) het heeft gegeven. Op de wc gebruik je je linkerhand, of die nu dominant is of niet. Voor schrijven en de andere kleinere motoriek is het een stuk lastiger om rechts te gebruiken als je linkshandig bent. Mohammed (zvmh) was analfabeet en heeft daarin dus geen voorbeeld gegeven. Omdat rechts de voorkeur heeft, zou het goed zijn als je probeert met rechts te schrijven. Proberen kan geen kwaad. In sommige culturen wordt het linkshandig schrijven afgeleerd, zoals tot zeer recentelijk in Nederland. Dat is echter geen islamitische verplichting. Om het samen te vatten: nee, je hebt geen probleem als linkshandige moslim, hoogstens kun je in bepaalde culturen last hebben van linkshandigheid, zoals dat ook in Nederland was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100