Wat zijn 2 belangrijke verschillen tussen een priester in een rooms-katholieke kerk en een dominee in een protestante kerk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Die in een rooms-katholieke kerk mogen geen seks hebben of trouwen met vrouwen. (Hoewel velen dat eerste deel nogal aan hun laars lappen is de laatste tijd wel duidelijk geworden. Die in de protestante kerk mogen wel trouwen en seks hebben. Verder hangen ze natuurlijk een iets verschillend geloof aan.

Een quiz? Los van de verschillen die gebonden zijn aan de kerkstroming, is het feit dat priesters niet en dominees wel mogen trouwens, een belangrijk verschil. Ander verschil is dat een dominee zich beroepbaar stelt en dan door een kerkelijke gemeente beroepen kan worden, waarna een soort sollicitatieprocedure volgt en de dominee beslist of hij dat beroep aanneemt of niet, dus of hij dominee wordt in die kerk of niet. Een priester wordt gezonden door de bisschop, en heeft in principe niet zelf de keus in welke parochie hij gaat werken. Toegevoegd na 17 minuten: Hm, trouwenS moet trouweN zijn. Moeilijk hoor, typen. Trouwen versus celibaat dus, maar dat was vast wel duidelijk.

Wat is het verschil tussen een priester en een dominee? Een priester gelooft dat zijn ambt rechtstreeks van God komt omdat hij in de apostolische traditie staat. Dat wil zeggen: Jezus stelde de apostel Petrus aan en die stelde zijn opvolger weer aan enz. Dit was zo tot een kerkvergadering uit de bisschoppen en later de curiekardinalen de opvolger van Petrus gingen kiezen. Het ambt van een priester is voor alles sacramenteel (d.w.z. gericht op het bedienen van de sacramenten, de heilige handelingen in de kerk) en celibatair (d.w.z. gereserveerd voor ongehuwde mannen; behalve voor mannelijke gehuwde dominees die tot de RKK zijn overgegaan). In de protestantse kerken komt het ambt niet van boven op maar van beneden. De dominee heeft een roeping van God die de plaatselijke gemeente stem geeft door hem of haar te beroepen. Dit geldt ook voor de ouderlingen en de diakenen. Toegevoegd na 41 seconden: http://www.protestantsegemeentehazerswoude.nl/vra.shtml#vraag8

Een katholieke priester is altijd een man, een dominee mag ook een vrouw zijn

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100