Is het eerlijk tegenover God om Kerst te vieren als je niet in God gelooft?

Want als je christelijk bent vier je toch ook geen ramadan of een ander feest dat niet bij je geloof of overtuiging past?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je je dan anders voordoet dan wie je bent. je viert dan wel iets maar je staat er niet achter. Niet echt eerlijk denk ik

God is niet van eerlijk of oneerlijk, god is niet duaal... God geeft er niets om of je erin gelooft of niet, als je er niet in gelooft, DAN BESTAAT GOD NIET, snap je dat? En als je wel in GOD gelooft, dan bestaat hij... Het is allemaal fantasie... GELOVEN is de crux... Alles staat of valt met geloven... en geloof me, geloven is niet intelligent... Waarom lijkt geloven zo op gelogen? Wat maakt het ze zon uit of je in de zon gelooft of niet, morgen komt hij gewoon weer op...

Ha, dat Koolwitje; Misschien niet, maar waarom zou je eerlijk zijn tegenover een figuur waarvan je toch niet gelooft dat die bestaat?

Een goed christen viert inderdaad geen feest dat niet bij zijn geloof past. Dus waarom vier je het midwinterfeest eigenlijk? Er staat nergens in de bijbel dat dit moet gebeuren. Het midwinterfeest, Saturnalia, en vele andere feesten hebben zich genesteld in deze periode van de kalender. Omdat de dagen langer worden, wel te verstaan. De kerk heeft de datum slechts overgenomen en er een extra betekenis aangehangen, maar wat een kerstboom met de geboorte van wie dan ook te maken hebben is natuurlijk een raadsel. Hetzelfde is gebeurd met het vruchtbaarheidsfeest - het feest van het voorjaar waarin de geboorte van nieuw leven gevierd wordt, met symbolen als eieren (waar jonge vogels uit komen) en konijnen (zeer bekend om hun vruchtbaarheid). Overgenomen en gekerstend door de kerk. Ondanks die passages in de bijbel die zeggen dat je dit expliciet niet mag doen. Is het eerlijk tegenover god om te zeggen dat je hem volgt, maar vervolgens zijn wetten zo lijkt te negeren? Ook al komt dit door een schrijnend tekort aan historisch besef over je eigen religie en tradities? Toegevoegd na 33 minuten: Nog een toevoeging die me te binnen schiet: Gezamelijk feest vieren bevorderd het algemeen begrip en is dus goed voor integratie. Als alleen gelovigen van een gelovig feest zouden mogen genieten, zonder uitzondering, en dit wordt hard nageleeft, krijg je verzuiling, onbegrip, xenofobie, en ander gerommel. Laten we dat vooral proberen te voorkomen, we moeten het tenslotte allemaal doen met de beperkte tijd en ruimte die we hebben.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saturnalia

Ik ben zelf niet gelovig en heb ook weinig met kerst. Ik vier ook Sinterklaas en de tijd dat ik daar in geloofde ligt toch al even achter me. Wat God ervan vind dat ik wel feest vier en niet in hem geloof, ja dat weet ik niet want voor mij bestaat hij niet. Sinterklaas vind het niet erg. Verder heb ik laatst ook suikerfeest geviert bij mijn buren, ook al hang ik hun geloof niet aan, het was reuze gezellig Wil niemand kwetsen met de vergelijking van geloof in God en Sinterklaas hoor. Het is maar een voorbeeld met een knipoog.

Als je niet in God gelooft, vier je kerst op een andere manier, dan wanneer je diep-gelovig bent. Voor de gelovige is kerst een feest van vrede op aarde, voor niet gelovigen is het een feest van vreten op aarde.

Ja wel hoor. feestdagen heeft eigenlijk niks mee te maken met religie. denk ik iedereen heeft gewoon recht op, om feestdagen te vieren.

Zolang je beseft dat kerst niet de geboortedag van Jezus is en kerst een heidens feest is niet. Ben je niet in staat dit te begrijpen en kerst aan God te wijden, dan is het inderdaad niet eerlijk

kerst vieren heeft toch gewoon helemaal niets met god te maken? Ménsen vieren feest... en of god wel of niet bestaat dat bepaal jij zelf... ervaar je god, dan bestaat god... ervaar je geen god, dan bestaat geen god... ervaar je niet-god, dan bestaat niet-god... en als je in god gelooft (hoe raar kun je doen) kun je hem alle eigenschappen toekennen die volgens jou bij god horen... en als je niet in god gelooft hoef je je geen zorgen te maken of hij er last van hebt dat je een feestje viert...

Waarom zou God dat een probleem vinden.? Dacht je werkelijk dat God alleen gelovige mensen de Kerst gunt, c.q zou laten vieren. God maakt geen verschil tussen gelovige en ongelovige. Wij zijn allemaal mensen, zonder enig verschil.! Gedragen ons alleen niet allemaal hetzelfde.!

Als je niet in God geloofd dan ben je in de veronderstelling dat hij niet bestaat dus is er ook geen God die het oneerlijk kan vinden.

Ik geloof in God en ik vindt het helemaal niet oneerlijk. Er staat toch ook niet in de Bijbel dat je als gelovige elk jaar je huis moet versieren, nieuwe kleren moet hebben, en je twee dagen klem moet eten, en dat doen gelovigen toch ook wel? Die dingen staan gewoon los van elkaar. Bij ons in de kerk worden er elk jaar stoelen bijgezet en wordt er al op gerekent dat de kerk uit zal puilen op eerste Kerstdag. Er zijn dan ook een handjevol mensen die daar veroordelend over doen omdat ze normaal ook niet in de kerk komen en alleen met Kerst. Daar doet mij jouw vraag eerlijk gezegd ook een beetje aan denken. Gelukkig (bij ons) vindt het merendeel heerlijk dat je er bent en dat je met ons het Kerstfeest wilt vieren. En of men het nu wel gelooft of niet, ze krijgen er in ieder geval elk jaar weer iets van mee, wat ze niet gedaan hadden als het 'alleen voor gelovigen' was. En wat ze er dan mee doen dat is hun zaak, maar dit klinkt een beetje alsof je ze wilt 'uitsluiten' van Kerst omdat ze er 'toch niet in geloven', en dat is volgens mij niet de bedoeling ervan, en ook niet aan 'ons' om daar over te oordelen.

Ik geloof niet dat jouw of een andere god bestaat, dus geloof ik ook niet dat ik eerlijk of oneerlijk tegenover zo'n god kan zijn. Wij noemen onszelf 'cultureel katholiek'. We zijn allebei absoluut niet gelovig, maar hebben enige katholieke achtergrond. Voor ons is kerst dan ook vooral een culturele traditie. Eén waarbij je eerst een dag gezellig gaat zitten doen bij het ene ouderpaar, je daarbij vol vretend (hoeft voor mij niet zo) en klem zuipend (hoognodig om het vol te houden). En de volgende dag herhaal je dat feest bij het andere ouderpaar. Overigens: bij mij in de buurt worden ongelovigen uitgenodigd het suikerfeest mee te vieren. Heb ik niet zo'n behoefte aan (dat is niet mijn culturele traditie) maar blijkbaar is het dus niet zó raar om een feest te vieren dat niet bij je geloofsovertuiging past.

Er is een prachtige naam voor de stijlfiguur die je hier gebruikt, ik weet alleen niet meer, welke... De vraag is onlogisch en slaat terug op zichzelf, kom op, Neerlandici hier, hoe heet dat ook al weer? Iets dat niet bestaat kan ook geen gevoelens hebben bij het gegeven dat je z'n feest wel of niet viert.

Kerst is geen uitvinding van god,of een religie,maar is een oud(heidens!) feest,dat door de christenen is geannexeerd. Dus het is eerlijk om het te vieren. Eigenlijk zou je de vraag andersom moeten stellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100