Wat doet een Dominee?

Deels weet ik wat een dominee doet,maar wat doet zo'n man op een gewone doordeweekse dag?
Weet iemand dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

- preken voorbereiden - pastorale hulp voor mensen die het moeilijk hebben - Mensen die ziek zijn bezoeken - Mensen die het moeilijk hebben iets voor betekenen. enz enz..

Een dominee is vooral bezig met contact onderhouden met de mensen in zijn gemeente. Bezoeken van ouderen en zieken, het geven van cathechesatie aan jongeren,bijbelstudie's vergaderingen met de kerkenraad, doopdiensten en huwelijksvoltrekkingen en begravenissen waarbij ook de opvang van de nabestaande een belangrijke taak is van een dominee. Het ontvangen en te woord staan van mensen die hem, of haar (kan natuurlijk ook) willen spreken om wat voor reden dan ook. Een dominee is als het ware een maatschappelijkwerker voor de mensen die bij zijn gemeenten horen. En het voorbereiden van de preek voor zondag.

zie link http://nl.wikipedia.org/wiki/Dominee Zie link 2 http://members.ziggo.nl/warners/persoonlijk/artikeltje.htm

Een dominee mag ook trouwen, dus naast zijn werk, kean hij ook een gezinsleven hebben. Verder bereidt hij door de week zijn kerkdienst(en) van zondag voor. De dominee geeft hij (of zij) catecheselessen (Heidelbergse Catechismus; catechisatie) aan kinderen tussen 12 en 18 jaar. Meestal is de dominee tevens voorzitter van de kerkenraad. Ook is hij verantwoordelijk voor kerkelijke huwelijken, begrafenissen en toedienen van protestantse sacramenten. Van tijd tot tijd legt hij bij zijn gemeenteleden huisbezoeken af.

Bronnen:
http://www.vecip.com/default.asp?onderwerp=1306

Een visuele beschrijving van het werk van een dominee vindt je in de film GRAN TORINO van Clint Eastwood. Vermakelijke film. De rol van de dominee daar is wel iets te perfect uitgevoerd, maar zo zou een ideale dominee zich kunnen gedragen. IMDB nummer 1205489 De rol van de domine wordt wellicht meer reaklistisch banaderd in de film THERE WILL BE BLOOD van P.T Anderson. Een boeiende maar ook beklemmende film. IMDB nummer 0469494

Een tijdje bij een predikant in huis gewoond, op de kinderen gepast. Een dominee heeft het best druk. Inderdaad al de dingen die hierboven genoemd worden... Bovendien heeft hij de verantwoording voor zo'n gemeente. Dit moet je ook niet onderschatten. In sommige (strengere) kerken wordt de verantwoording op zo iemand afgeschoven. Wat de dominee zegt is waar. Als je leiding geeft aan zo'n gemeente is dat geen makkelijke taak. Het gaat er om dat je deze mensen niet aan jezelf bindt met mooie preken en de juiste regels, maar dat je de mensen bij God brengt en dat ze jou niet (meer) nodig hebben. Geen eigen eer dus, maar een echt dienende taak. Veel predikanten weten dat ze voor zo'n taak geroepen zijn en doen dit niet om het salaris (!) of vanwege een hobby.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100