Welke verschillen zijn er tss de joodse en de samaritaanse torah ?

Op wiki las ik een artikel over het ontstaan van de samaritanen in 722 vgt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Samaritanen

In het artikel wordt eveneens gesproken over de samaritaanse torah, ( Abiesja-rol. ) die door een achterkleinzoon van Aaron op een geitenhuid zou zijn geschreven.

De Samaritaanse Thora wijkt enigszins af van de joodse versie zegt het artikel en gaat er verder niet op in.

Daarom vroeg ik me af welke verschillen er zijn met de joodse torah en hoe zijn deze verschillen ontstaan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Engelse Wikipedia-artikel zegt er al iets meer over: http://en.wikipedia.org/wiki/Samaritan Dan heb je ook het Engelse artikel over de Samaritaanse pentateuch (torah), waarin enkele verschillen worden besproken: http://en.wikipedia.org/wiki/Samaritan_Pentateuch Nog een paar links naar sites waar verschillen worden besproken: http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Samaritan_Pentateuch#Differences_with_the_Hebrew_text http://web.meson.org/religion/torahcompare.php Toegevoegd na 8 minuten: Op deze site: http://www.christianevidences.org/samaritan-pentateuch.html vond ik de uitspraak (vertaald): "Wanneer je rekening houdt met de opname van klinkers in de pentateuch, is er een verschil in 6000 van de 304.805 letters tussen de Masoretische tekst en de Samaritaanse pentateuch. Met andere woorden: er is 99% overeenstemming tussen de Masoretische tekst en de Samaritaanse pentateuch. Het enige significante verschil tussen de Masoretische tekst en de Samaritaanse pentateuch is dat de laatste 100 jaar toevoegt aan de leeftijd van sommige van de in Genesis 5 en 11 genoemde aartsvaders. Daarnaast zijn er nog enkele andere leeftijdsverschillen. In de Samaritaanse pentateuch is er geknoeid met Exodus 20: 17 en is er een vers toegevoegd over de belangrijkheid van de berg Gerazim. Omdat de Samaritanen niet deel konden nemen aan de verering in Jeruzalem, richtten ze zich op de berg Gerazim in Samaria."

De samaritanen geloven alleen in de eerste 5 boeken van Mozes en in een versie van de boek Jozua. Er is een groot verschil met de Joodse versie van de Torah en dat is dat de tiende gebod bij de Samaritaanse Torah zegt dat men een stenen altaar moet bouwen op de berg Grizim en op de stenen de Torah moet schrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100