Ik kan niet in de evolutie geloven, maar ook niet in God. Wat moet ik doen?

Ik geloofde zelf vroeger nergens in, maar nu ik 16 ben begin ik over dingen na te denken, en ik kan niet meer geloven dat die mooie natuur, die zo volkomen perfect in elkaar zit, vanzelf is ontstaan. Ik wil dus in God geloven, maar ik vind dat zo moeilijk, omdat ik hem niet kan zien. Ik zie alleen maar de sporen die hij in zijn schepping heeft achtergelaten. Hoe zou ik toch kunnen gaan geloven, je hoort van zoveel mensen dat ze bekeerd worden, hoe gaat dat? Moet je daar perse voor naar de kerk gaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Bijbel lezen en al je vragen zullen beantwoord worden. Toegevoegd na 2 dagen: Sorry hoor Tsssss.......... Als jullie de Bijbel zoooó moeilijk vinden, probeer dan het Nieuwe testament met name de evangelies. Sorry hoor al die reacties van al die mensen. We zullen later wel zien wie de waarheid heeft gevolg leest dit verhaal maar eens. Het is een echt gebeurt verhaal. Misschien dat je door dit verhaal anders gaat denken. AUB wees verstandig! http://www.zimdiaspora.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5271:michael-jackson-is-in-hell-pope-john-paul-ii-is-not-in-heaven-either&catid=73:music&Itemid=299

Als jij van mening bent, dat je de sporen van Gods scheppin ziet, dan geloof je!

Mooi dat je ziet dat er in de schepping een verwijzing is naar God. Als je echt meer wilt weten dan zou je eens een alpha cursus kunnen doen. of zoek eens youth for christ in je buurt ander pm je me maar

Bronnen:
http://www.alpha-cursus.nl/
http://www.yfc.nl/

Je zal je moeten verdiepen in de zaken die verklaren hoe de wereld in elkaar zit. Alleen dan kan je voor jezelf uitvinden wat voor jou waar is. Als je wilt dat het geloven in een god jouw perfecte wereld wel gaat verklaren, en je niet n evolutie wilt geloven, kan je het beste jezelf een vraag stellen: Als de natuur geschapen moet zijn, omdat zoiets perfects niet uit zichzelf kan ontstaan, wat heeft dan god geschapen, welke compleet perfect zou moeten zijn.

Misschien spreekt Youth Alpha je wel aan, dit zijn bij een komsten van mensen met dezelfde vragen als die van jou. Kijk eens op de site.

Bronnen:
http://www.youthalpha.nl/

joh wat een leuke vraag. als je echt op zoek wil is de bijbel wel een leuk boekje om door te neuzen. begin in het nieuwe testament, neem gewoon in je op wat je leest en wat je hier bij denkt. ik voorzie veel antwoorden hier in de trant van: er bestaat geen God dus word rustig atheist. ik ben zelf gelovig, en vind het altijd mooi om te zien dat mensen oprechte interesse tonen in het geloof. mijn angst is alleen dat je ook afgeschrikt kan worden door al te felle christenen, die die kiem van oprechte interesse verstoren. neem vooral de tijd, focus je op je een beeld bepalen van God door de bijbel en niet via christenen, wat dat kan juist afschrikken. iemand die mooie boeken schrijft over de worsteling van het geloven is CS lewis (lewis is onder het grote publiek vooral bekend van de kronieken van narnia, maar ik doel dus op zijn andere werken). hijzelf is streng en liefdeloos opgevoed op een christelijke kostschool. hij is later atheist geworden. toch kwam er later een heftige tweestrtijd toen hij ging studeren tussen zijn atheïsme en wat het geloof toch nog voor hem betekende. het mooie aan lewis is dat hij die worsteling (ipv een simpel verhaaltje over een bekering) erg herkenbaar uitlegt en de gedachtegang die veel twijfelende mensen hebben heeft weten te vatten.

Evolutie is wél bewezen. Je moet natuurlijk geloven wat jij wilt, maar niet geloven in de evolutie vind ik zelf een beetje kortzichtig. Sla maar eens een biologie boek open en lees over Darwin, en houd in je achterhoofd dat je bewezen feiten leest. Lees ook de Bijbel en misschien ook wel boeken over andere religies. Neem je tijd en trek je eigen conclusie.

Misschien een herhaling van zetten... Begin in het Evangelie van Johannes te lezen, stel je in de zoektocht open voor God en vraag God of Hij Zich aan je bekend wil maken. Hij zal het doen... Een aanvullende (Youth) Alpha-cursus kan echt van toegevoegde waarde zijn. Daar leer je op een laagdrempelige manier Wie God is en over het werk van de Here Jezus Christus. Op die cursus zijn veel mensen aanwezig met dezelfde vragen als die jij hebt. Als je aanvullende vragen hebt, stel ze gerust! Er zijn duidelijk veel mensen op GV die je willen helpen...

Bronnen:
http://www.wieisjezus.nl

Jouw verhaal is exact wat God in de H. Qur'aan zegt. Als mensen vragen: 'Waarom geeft God mij geen teken?', daarop zegt God: 'Ik gaf jullie de tekenen, de zon, de maan, de sterren.' Ik weet niet de precieze vers, maar ik zal het eens opzoeken. In de islaam ga je er vanuit dat wat jij ziet juist het teken van God aan de mensen is dat Hij bestaat. Om moslim te zijn hoef je niet naar de moskee. Mocht je overtuigd raken van het feit dat God bestaat, dan komt er ook een moment dat je je misschien afvraagt wat God dan van jou wil en waarom Hij je hier op aarde heeft gezet. Onderzoekt alles en behoudt het goede. Mocht je tot de conclusie komen dat je de Weg van de islaam wilt volgen, dan begin je met het uitspreken van de getuigenis: Ik getuig dat er geen godheid dan God is en Mohammed is Zijn boodschapper. Dat kun je in de moskee doen. De islaam gaat er echter vanuit dat je als moslim geboren bent, dus stiekem ben je al moslim ;) Je kan de getuigenis ook uitspreken voor God alleen. De volgende stappen zijn het beginnen met bidden. Doe alles stap-voor-stap. Je hebt gauw het gevoel dat je alles tegelijk wil doen, maar de islaam is ook niet in 1x geopenbaard. Doe het rustig aan en doe waar je je goed bij voelt. Ik zal proberen of ik de aya uit de H. Qur'aan nog kan toevoegen. Als je nog wat persoonlijk wil vragen, dan kan je me altijd een berichtje sturen. Toegevoegd na 25 minuten: Harun Yahya heeft hier veel over geschreven. Misschien kun je hem eens googlen. Anders heb je hier onder alvast een Engelstalige link, de stukjes uit de H. Qur'aan kun je makkelijk opzoeken op http://www.altafsir.com/ViewTranslations.asp?Display=yes&SoraNo=1&Ayah=0&toAyah=0&Language=18&LanguageID=1&TranslationBook=

Het is heel wonderlijk dat je vraagt hoe je toch zou kunnen gaan geloven. Want de meeste gelovigen zijn geindoctrineerd die denken er niet eens over na dat ze geloven en waarin ze precies geloven. Het komt niet eens bij de meesten op dat ze ook nog de optie hebben om niet te geloven. Gelovigen geloven omdat ze aannemen dat iets de waarheid is. En dat is precies wat geloven is, aannemen van de waarheid van iets. En daarvoor hoef je niet naar de kerk, als jij aanneemt dat iets de waarheid zou kunnen zijn, dan ben je al een gelovige. En dan kan je als je wil je nog aansluiten bij een groep nar eigen keuze: moslim, christen, hindoe, boeddhist, jehova, katholiek, je kan bij de pinkster gemeente gaan. Het is jou geloof dus jou keus.

Het is goed dat je kritisch bent, maar je zult zelf je huiswerk moeten maken, zo kom je er vanzelf achter, wat wetenschapenlijk bewezen is en wat een sprookje is. Toegevoegd na 2 dagen: Bekijk het eens zo: Waarom moet je alles persé willen verklaren, accepteer dat er heel veel zaken zijn, waar de mens nooit van zal weten hoe het werkt of waar het vandaan komt! Accepteer dat en probeer bij gebrek aan bewijs niet een god, allah of wat dan ook, als verklaring te bestempelen. Toen de mens nog van niets wist, werd al het onverklaarbare, toegeschreven aan de een of andere "god" , maar ja toen wist men niet beter, tegenwoordig mag je verwachten dan een mens met redelijke opleiding wel beter weet. Toegevoegd na 2 dagen: Zelfs als er een god is, dan zijn we er nog niet, waar komt god namelijk vandaan??

Als je wilt onderzoeken of God bestaat, of bijvoorbeeld de God van de bijbel bestaat, kan ik je vanuit eigen ervaring, meedelen dat je het beste met Jezus kan beginnen. Marcus verteld duidelijk de geschiedenis. En dan Mattheus en Lucas. Jezus is de kern en hij heeft duidelijke sporen achter gelaten, dus ik denk dat je het beste daar kan beginnen met je onderzoek. Een alpha cursus kan je er, zoals andere ook zeggen, erbij helpen. Dat is wat interactiever als boeken.

Bronnen:
http://www.alpha-cursus.nl/

De eerste stap is het bidden naar God. Dit kan je overal doen en hoe je wilt. Als je er van overtuigd bent dat je Zijn schepping bent, vraag dan aan Hem of Hij jouw wilt begeleiden naar de pure vorm van aanbidding.

God is in jezelf en iedereen. Geloof in jezelf, dat is waar het in eerste instantie omdraait... Als jij jezelf waarlijk lief kunt hebben en jezelf kunt nemen zoals je bent straal je dat uit naar buiten. Doet iedereen dat dan ontstaat er een hele mooie wereld. Niemand kan jou vertellen wat jij moet doen en wat jij moet geloven. Geloof komt vanuit jezelf. Alle regligies hebben vele dingen gemeen en wil je je toch bij een of ander iets aansluiting gaan vinden, duik dan eens de bieb in en verdiep je in verschillende religies. Kijk wat je aanspreekt, volg je gevoel. Alles is ok, zolang jij maar happy bent met jezelf en alles om je heen. Dat iets niet te zien is, wil trouwens niet zeggen dat het niet bestaat. het is overal :) We creeeren het met zijn allen. Er zijn vele theorien over... Volgens de new age beweging hebben wij alles eigenlijk gaandeweg zelf gecreeerd. Niemand heeft er harde bewijzen voor niemand kan het wetenschappelijk verklaren of weerleggen, toch voelen de meesten van ons een hogere macht die aan het werk is, Maar zit die hogere macht niet in onszelf? Je hoeft niet poerse naar de kerk of te bekeren. Geloof in jezelf en doe wat voor jouw gevoel goed voelt en juist is. En alleen jij kan dat bepalen, niemand anders kan dat voor jou doen.

je MOET niets dus dat scheelt. je kan niet geloven in iets waar je niet achter staat. dit gaat je ook niet lukken in de kerk, en ook niet met een bijbel. de natuurlijk kan in elkaar zitten door de natuurlijke evolutie. vandaag de dag is het nog steeds gaande (mensen zijn tegenwoordig langer, zo worden ouder etc) dieren sterven uit, er komen nieuwe ziekten bij, de longvis en slijkspringer kunnen zich ontwikkelen als landdier en is er weer een nieuw soort dier. als deze kleine dingetjes maken over duizenden jaren (of nog veel langer) grote verschillen die weer andere veranderingen teweeg brengen. het is continu gaande deze natuurlijke selectie die eigenlijk gewoon met toeval heeft te maken. voor mij persoonlijk is het niet te begrijpen dat er voor ons een kant en klaar wereldje is geschapen. dat sommige slangen in hun skelet nog resten hebben van het bekken en van pootjes is voor mij persoonlijk een bewijs dat een slang niet altijd een geniepig kruiperig listig dier is geweest, maar ooit zijn bekken en pootjes nodig had (alles in de natuur heeft een oorzaak/functie) en nu weg aan het evalueren zijn. maar goed, je hoeft natuurlijk niet in het een of ander te geloven, de de richting te kiezen waar je je het meest in kan vinden en deze jezelf opdringen. onderzoek, lees, denk, beargumenteer, en zie waar het schip strandt voor jou persoonlijk. het is geen MOETEN, en je hebt geen deadline. wat je ook kiest, het moet goed voelen voor jou op een ongedwongen manier. zonder dat kán je niet ergens 100% achterstaan en er dus volledig in geloven.

Het 1 sluit het ander niet noodzakelijk uit. Er zijn wat dat betreft ook voldoende discussies op deze site te vinden waar dit beargumenteert wordt dus succes met zoeken :) Iig: Als je vragen hebt over Christelijke geloven kan je het beste eens met een pastoor of dominee gaan praten. Zij kunnen je beter uitleggen wat de verschillende varianten nu eigenlijk inhouden. Doorgaans hoort kerk bezoek er iig wel bij. Je kan zelf natuurlijk de Bijbel gaan lezen maar dan heb je 1) behoorlijk wat leeswerk voor je en 2) loop je het risico dat je zaken verkeert gaat interpreteren. Hetzelfde geld eigenlijk vaan alle heilige geschriften. Maar heb je al verder gekeken dan alleen de Christelijke geloven? Wellicht heb je meer gemeen met Boeddhisme, Islam Judaïsme of Wicca (om maar 4 radicaal verschillende voorbeelden te noemen). Beperk jezelf niet tot de meerderheid uit je omgeving of de TV. Kijk verder... Je zal in de eerste plaats moeten gaan kijken bij welke visies je jezelf het meest op je gemak voelt. Welke uitleg van het hoe en waarom kan je bet beste accepteren. Voor je evolutie afwijst moet je denk ik wel eerst eens wat meer verdiepen in waar het nu eigenlijk over gaat en wat het beweert. Daar zijn namelijk bijzonder veel misstanden over (die ook in eerdere discussies op deze site pijnlijk vaak naar voren komen). Daarbij is het concept van evolutie niet volledig afwezig in verschillende religieuze stromingen (dat is iig mijn conclusie naar aanleiding van de antwoorden die gegeven zijn op een vraag van mijzelf over het aantal olifanten op de ark van Noach). Wetenschap en religie _kunnen_ prima samen gaan en hebben elkaar denk ik ook meer nodig dan beide willen toegeven. Laat je niet van het een afhouden door een te strakke en beperkte benadering van het ander. Bedenk dat evolutie alleen gaat over verandering en ontwikkeling van leven. Niet over het ontstaan daarvan. Wetenschap gaat om de zoektocht naar feiten. Als je waarheid zoekt moet je met een priester gaan praten. Verder is het normaal dat je aan zo'n beetje alles twijfelt als je 16 bent. Neem de tijd om voor jezelf na te denken en je eigen beeld te vormen. Geloof is iets dat uiteindelijk uit jezelf moet komen.

Het is goed wat je ziet, vind ik. Vele wetenschappers ontkennen het bestaan van God, of een andere goddelijke kracht omdat zij met hun proeven en bewijzen (bijna) alles kunnen verklaren. Maar juist omdát alles logisch te verklaren valt, bevestigd dat het feit dat erover is nagedacht, en dat bevestigd dus ook het bestaan van God of een Goddelijke kracht. Het is inderdaad moeilijk om in God te geloven als je hem daarvoor wilt zien. Niemand weet hoe, maar Hij is waarschijnlijk aanwezig op aarde op de een of andere manier. Zoals Gustave Flaubert al zei: "An author in his book, must be like God in his universe, present everywhere and visible nowhere.". Hij is aanwezig in al wat hij heeft geschapen, maar hemzelf kunnen we (nog?) niet zien. Volgens Plato is er van elk object een ideale vorm, en is alles wat daar van afkomt een imperfecte projectie. Volgens hem is er dus bijvoorbeeld een ideaal huis, en zijn alle andere huizen mindere projecties. Zo zei Plato ook dat er van de mens een ideaal beeld was, en dat alle mensen verschillende 'minder goede' projecties waren. Hiermee heeft Plato waarschijnlijk ook het Christendom geïnspireerd, gezien het feit dat in de Bijbel geschreven staat dat de mens naar God geschapen is en Zijn evenbeeld is. God is dus volgens hem de ideale mens. Volgens Plato bevinden deze ideale vormen zich ergens in het universum (of er buiten?). We hebben ze nooit gezien, maar volgens hem bestaan ze wel, want anders kunnen ze de projecties niet uitzenden. Je laten bekeren kan je doen door bijvoorbeeld naar de kerk te gaan, en daar met een priester/pastoor praten over je twijfels. Hij zal je kunnen vertellen over de kerk, God en andere christelijke zaken. Ook kan je de Bijbel lezen. Maar om in God te geloven hoef je niet perse naar de kerk te gaan, vind ik. Als je het fijn vind moet je dat natuurlijk doen, maar ik denk dat dat niet het verschil maakt tussen wel of niet geloven, of wel of niet naar de hel gaan. Zelf geloof ik, maar ik ga niet iedere zondag naar de kerk. Ik vind niet dat je het christendom alleen moet gebruiken om het na je dood fijn te krijgen, maar ook om het tijdens je leven fijn te hebben, want dat is waarom wij er zijn, geloof ik. Je moet natuurlijk zelf geheel bedenken wat je gaat doen of geloven.

Bronnen:
Het boek 100 essentiële denkers van Philip Stokes
http://en.wikiquote.org/wiki/Gustave_Flaubert

Waarom zou je het nu al moeten weten? Waarom zou het een het ander per se uitsluiten? Ik ken christenen die in de evolutieleer geloven en zeggen: god heeft de wereld geschapen, en de evolutie heeft ervoor gezorgd dat de wereld zich doorontwikkeld heeft, misschien is dat wel de hand van god. Ik ken ook christenen die zeggen: god heeft de wereld kant-en-klaar geschapen in zeven dagen als in de huidige dagentelling, en die wereld is pas een paar duizend jaar oud. Het is maar net wat je _wilt_ geloven. Als je denkt dat een geloof iets voor jou is, dan zou je eens binnen kunnen lopen bij verschillende kerken (fysiek of online), kijken of hun opvattingen en diensten jou aanspreken.

Als God zo machtig is, heeft hij dan een bijbel nodig? Als God zo machtig is, heeft hij dan een kerk nodig? Mensen moeten doen waar zij behoefte aan hebben zonder anderen te veroordelen. Als je iets zoekt, kijk dan of de mensen waar je je tussen bevind, niet geloven dat mensen die zich niet in die club bevind, slecht zijn of misleid dood Satan. Hou je vrij van sekte's, want ze nemen je denken over. Geloven in God is niet "goed" of "slecht". Sommige mensen hebben er behoefte aan, anderen helemaal niet. Blijf dichter bij je eigen gevoel en handel daarvandaan. God kan er zijn, maar ook niet. Veel gelovigen verschuilen zich achter God en praten hierdoor een hoop verkeerde dingen goed. Succes, en je hoeft niet te geloven. Het mag.

God is zo dichtbij dat Hij maar 1een oprecht gebedje van je verwijderd is. Misschien ken je Hem niet, maar Hij jouw wel. Hij is je Schepper en houdt van je. Het verlangen naar Hem heeft Hij Zelf in je hart gelegd. Zie Johannes 6 vs 37 Het heeft te maken met overgave, God vertrouwen en jezelf aan Hem overgeven en soms vergeving vragen als je het even verkeerd gaat. Hij heeft Zijn eigen Zoon gegeven om jouw te kunnen bereiken en redden. Als je Jezus kent, dan ken je de Vader ook. Je bent zeer en zeer kostbaar voor God, vergeet dat niet. Als jij Jezus Christus wil aanvaarden als jouw Verlosser is hier een voorbeeld van een gebed dat je kunt bidden. Het is je overgave in Christus dat jou kan verlossen van zonde en naar Hem toe doet groeien en waardoor je Zijn liefde leert ervaren. Dit gebed is simpelweg een manier om aan God duidelijk te maken dat je in hem gelooft en om Hem te bedanken voor je verlossing. “God ik weet dat ik soms heb gezondigd tegen U. Maar Jezus nam de straf die ik verdien zodat ik vergeven wordt door mijn geloof in Hem. Ik in plaats mijn vertrouwen in U voor mijn verlossing. Dank U voor Uw wonderbaarlijke genade en vergeving en dank u het geschenk van eeuwig leven dat ik nu mag ontvangen in Christus Jezus ! Amen!” en er zal een feest gevierd worden in de hemel.

Ik heb jaren lang onderzocht als gelovige, ongelovige,bij ver- schillende religies en humanistische instellingen geweest en tot de bevinding gekomen dat men nooit moet geloven omdat MEN zegt dat het de waarheid is maar geloof alleen wat je zelf hebt onderzocht Persoonlijk ben ik zwaar ontgoocheld in alle Georganiseerde religies omdat hun leiders enkel en alleen geinteresseerd zijn in hun eigen macht en belangen Geloof is iets privé en moet in je eigen hart aanwezig zijn en niet in kleding, haardracht en symbolen en hoort niet aan anderen opgedrongen te worden In 't leven gaat 't er niet zozeer om wat je gelooft maar wel wat je DOET en NIET DOET een ongelovige die mensen helpt is 1000X waardevol dan een diepgelovige die niets voor mensen doet Persoonlijk geloof ik niet in een schepping zoals ze in de bijbel wordt voorgesteld maar ook niet 100% in evolutie omdat ik er een soort van ontwerp en intelligentie in zie Het probleem is dat alles zwart-wit bekeken wordt, je bent ofwel pro ofwel contra en dat maakt het onmogelijk om de realiteit proberen te ontdekken, ik laat dit gewoon in 't midden en probeer m'n onderzoek zoveel mogelijk neutraal te houden we weten ocharme nog zooo weinig maar denken veel en beter te weten Probeer van mensen, dieren en de natuur te houden en ervoor te zorgen want geloof en religie zullen onze aarde niet redden Spirou

Je hoeft niet per se naar de kerk te gaan. Geloven is iets anders dan weten, het is namelijk dingen aannemen, zonder ze goed bekeken of overdacht te hebben. Geloven is dus prima, als dat observeren je zintuigen te boven gaat en het overdenken moeilijker is dan je verstand toelaat. Dat is ook de reden, dat zoveel mensen geloven. Het grappige is, dat wij mensen dingen kunnen opschrijven, en dan eeuwen later kunnen teruglezen. Daardoor kunnen we steeds meer kennis verzamelen. Door zo samen te werken, kunnen we meer weten, dan een enkeling in zijn eentje te weten kan komen. Dit heet cultuur. Wetenschap is volgens mij een onderdeel van de menselijke cultuur. De wetenschappelijke methode schrijft voor, dat je eerlijk naar de dingen kijkt. Zonder oordeel. Dingen kunnen dan niet perfect zijn. Want 'perfect' houdt een oordeel in. Bijvoorbeeld, wat is jouw oordeel over het feit, dat in ons menselijk DNA er een kapot gen zit, dat voor vitamine C codeert? Doordat dit kapot is, moeten wij dus dagelijks vitamine C eten, anders worden we ziek. Je zou dit gerust in-perfect kunnen noemen: met een eenvoudige reparatie van dit gen, hoeven we geen vitamine C meer te eten. In de wetenschap echter, wordt uitsluitend geconstateerd, dat dit gen niet meer werkzaam is. Meer niet. Dit is trouwens maar een enkel voorbeeld. Er zijn er vele. Je zou goed kunnen zeggen, dat de mens (de natuur) helemaal niet perfect is. Dat is dus een oordeel hè, maar wel een gebaseerd op echte feiten. De term 'perfect' is blijkbaar een relatieve term. Om dit goed te kunnen overzien en begrijpen, zou je biologie, of systeemtheorie of techniek kunnen gaan studeren. Dan leer je ook de 'Wet van behoud van ellende'. De volgende vraag die uit jouw verhaal rijst, is waarom je dan toch in (een) God wilt geloven. Blijft dat zo, als je tot de slotsom bent gekomen dat perfectie helemaal niet bestaat? Immers, dingen zijn perfect, als JIJ vind dat dat zo is. Waarom zou je dan nog in een God moeten geloven??

16 is een mooie leeftijd om te beginnen met het nadenken over dit soort dingen. Ik begon er ook omstreeks die leeftijd mee. Ik kan je wel vertellen: verwacht niet dat je er 1-2-3 achter bent. Bij mij kwam het eerste puntje van 'geloven' toen ik 19 was, maar begon ik het pas te begrijpen toen ik 44 was. Nog altijd heb ik het gevoel dat ik 'er nog niet helemaal ben'. Maar ik weet nu wel zeker dat ik een Christen ben en dat de Bijbel het boek is waarin ik Gods Woord kan vinden. 'Zich bekeren' betekent eigenlijk zoiets als 'zich omkeren'. Dat is het punt waarop je tegen jezelf zegt: "Ja, er is een Hogere Macht, een Schepper, een God". Maar dat punt is pas het begin! Nee, het is niet noodzakelijk dat je naar een kerk gaat. Het is echter wel nodig dat je hulp zoekt van mensen die meer weten van 'geloven' dan jij. Als je al in God gelooft, vraag Hem dan in gebed om hulp. Hij zal ervoor zorgen dat je mensen vindt (of dat zij jou vinden) die je kunnen helpen.

Waarom geloven in god? ik geloof al niet eens in mezelf en de wereld. Jezus heeft wel geleeft maar ja je kan hem niet meer zien hij is er niet meer. en die Alah ofzo die kan je al helemaal niet zien en veel mensen twijfelen of hij bestaat tja als je voor christendom gaat kun je wel zo gelovig zijn dat je gaat bidden en naar de kerk gaat

Ten eerste (en ik zeg dit voor je eigen bestwil) zeg nooit in zo'n geval "ik kan niet". Je hebt er momenteel erg veel moeite mee en dat vind ik erg logisch. Het is niet zomaar iets om licht mee om te gaan. Verdiep je hier meer in en probeer een 'open mind' te houden. Wat bekeren betreft. Doe het niet. Weet voor jezelf zeker waar je in gelooft. Ik denk dat een goede middenweg een oplossing voor jou zou zijn. Je kunt van bijv. de natuur genieten in al haar schoonheid en toch 'geloven ' in schepping en evolutie. Zelf heb ik me hier jaren over 'druk' gemaakt. Ik ben al heel lang gelden tot de conclusie gekomen dat ik een agnost ben. Ik weet het dus niet, maar neig toch naar evolutie. Maar ik ben zeker niet 100% atheïst.

Ik ben van mening dat mensen die in God geloven "iets" zoeken om hun verhaal kwijt te kunnen,te aanbidden en te vragen om een beter leven en vergeving. Klinkt op zich niet slecht maar je houdt jezelf een beetje voor de gek. De oplossing: Geniet van de wereld om je heen. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden. Zoek werk of eerst studie die je zelf leuk vindt en laat dat niet afhangen van (toekomstig) loon. Zoek een partner die er ook zo over denkt. Mocht je toch van mening zijn dat je "God" moet vereren dan kan je eigenlijk beter een eigen religie starten. Die past dan precies bij je eigen opvattingen. Wees gerust,velen zijn je voorgegaan! Pas wel op dat je die religie niet opdringt aan anderen... Velen zijn je voorgegaan. P.S. Waarom zou "God" mannelijk zijn? Toegevoegd na 18 minuten: "En God zag dat het goed was" En God dacht:Het is wel goed zo. Als er al een God is geweest dan heeft hij ons al lang verlaten. Kijk maar eens in de Bijbel wat hij allemaal heeft gedaan om om op het juiste pad te houden zoals de zondvloed....But he loves you: http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o Ook wel interessant: http://www.youtube.com/watch?v=BNf-P_5u_Hw Het belangrijkste is dat je zelf nadenkt over je leven en dat je daar vrede mee hebt. Toegevoegd na 32 minuten: P.S. Er is niemand die kan verklaren wat er buiten het heelal is of waar "God" is.

Ik geloof in beide. Dit klinkt misschien heel onchristelijk, maar een heel simpel voorbeeld: jij bent nu 16 jaar. Je lichaam en geest zijn ondertussen een stuk verder ontwikkeld dan toen je 12 was, of toen je 5 was. Evolutie is ontwikkeling, en ik geloof vast en zeker in God, maar ik geloof ook dat Hij de wereld ontwikkelt en laat ontwikkelen. Geloof ik dan ook in de evolutietheorie over het ontstaan van de aarde? Nee, dat niet. Ik stel zelfs dat er meer 'geloof' voor nodig is om overtuigd te zijn van een oerknal en miljoenen jaren van ontwikkeling die 'toevallig' precies goed gingen, dan om te geloven in een almachtig God die de wereld gemaakt heeft zoals hij is: goed. Lees hiervoor bijvoorbeeld ook het boek Moderne wetenschap in de Bijbel, van Ben Hobrink. Die toont haarfijn aan dat de Bijbel zijn tijd ver vooruit was (de leef- en voedselregels van Mozes (ong. 4000-5000 jaar v.Chr. volgens de Bijbelse jaartelling) werden pas wetenschappelijk aangenomen in of na de Middeleeuwen), en ook van de evolutietheorie laat hij wetenschappelijk gezien geen spaan heel. Sterker nog: er zijn seculiere wetenschappers die de evolutietheorie 'de grootste wetenschappelijke blunder ooit' vinden. Joden hebben altijd tot de meest gezonde volken behoord, hadden door hun leefregels minder last van onder andere de pest of andere besmettelijke ziektes. En werden daarom ook fel vervolgd. Maargoed, ik dwaal af. Een ander voorbeeld: Als je een horloge om je pols hebt, bekijk dat dan eens goed. Dat zit mooi in elkaar, technisch erg knap, ook al is het misschien een goedkoop ding. Maar de pols waar dat horloge omheen zit is nog vele malen knapper gemaakt. Dat kunnen wij niet zo mooi namaken. Dan zegt dat voor mij dat dat gemaakt is door iemand die veel wijzer is dan wij. Je kunt ook geloven dat het allemaal in miljoenen jaren langzaam zo gevormd is, dat een celletje eerst een klein visje werd, toen ineens over land ging kruipen, armen kreeg en daar na verloop van tijd de mens uitkwam zoals we die nu kennen (en vreemd genoeg hebben de apen tijdens een bepaald moment de boot gemist, want wij schijnen iets te hebben wat zij niet hebben. Ik forceer, dat weet ik, maar ik hoop dat je mijn ironie vergeeft. Laat ik jou een vraag stellen. Je zegt dat je niet in de evolutie kan geloven, maar ook niet in God. Waarom kun je niet in God geloven? Wat houdt je daarvoor tegen?

Oké ik geloofde ook nergens in. Maar bijvoorbeeld het universum en dat de big bang ooit heeft plaatsgevonden ja. Maar ben zelf eens een paar keer op een vrije dag naar de kerk gegaan (baat het niet dan schaadt het niet). Dat dacht ik toen want ik zat zwaar in de problemen. Wat me daar is overkomen dat wil je niet weten. Althans bij mij dan toch maar het wil niet zeggen dat ik zomaar bekeerd ben eerst zien dan geloven zei de ongelovige thomas. afz. 1sb

Bronnen:
zelf meegemaakt geloof eerder in het spirituele.

Deze vraag is al enige tijd geleden gesteld, maar ik ben net lid van deze site dus vandaar nu pas. Mooi dat jij een kritische blik hebt op alles om je heen kritisch maar wel in verwondering, dat is een heel goed uitgangspunt. Bij twijfel begint alle kennis. Ik herken veel van jouw twijfel van toen ik zelf jouw leeftijd had, en nog lang daarna. Twijfel mag en is goed en zinvol, dan neem je niet zomaar klakkeloos aan wat anderen je aanpraten. Dus het eerste is eigenlijk : vertrouw vooral op jezelf, op je intuitie en je gevoel. Probeer daar naar te luisteren en neem dat serieus. Neem daar ook de tijd voor, om je af te stemmen op wat je voelt en aanvoelt. Je zul zien dat je daar steeds beter in wordt en steeds sneller op leert vertrouwen. Dan zul je waarschijnlijk ontdekken dat wanneer je naar de stilte binnenin jezelf gaat ( de enige plek waar je de antwoorden zult vinden) dat er vanzelf antwoorden boven komen drijven, of inzichten zich zullen voordoen. Vertrouw daarop. De waarheid ligt niet buiten jezelf, niet in religies, kerken, boeken als bijbel, Koran, meningen van anderen, maar echt in jou. Daarmee wil ik de waarde van deze boeken niet wegdoen, maar ze zijn niet de waarheid, soms doen ze pogingen om te verwijzen naar de waarheid, maar vergeet niet: ze zijn allemaal door mensen geschreven en vaak bedoeld om mensen ergens toe aan te zetten. (God schreef geen boeken) Vaak bedoeld om mensen te controleren, weinig van deze boeken hebben het over jouw ware zelf. De meeste zijn gericht op het zoeken buiten jezelf, maar zoals je kunt zien aan de toestand in de wereld is het daar niet te vinden, zolang mensen nog denken dat ze in naam van God anderen hun wil mogen opleggen, of zelfs hun leven nemen, wees dan maar gerust die hebben hem nog niet gevonden. Hij is niet daarbuiten. Hij ligt in jouw innerlijke vrijheid. Want in je innerlijke vrijheid ligt jouw ware zelf, je eigen unieke kern besloten. Blijf dus twijfelen en laat je niet verleiden om mee te gaan in datgene wat je niet zelf hebt gevonden, alleen maar om een antwoord te hebben. In de verwondering en het twijfelen, ligt je kracht, wees daar heel zuinig op. Heel veel wijsheid gewenst met het vinden van je 'zelf', fijne dag nog

Succes met je keuze. Wat mij opvalt is dat gelovigen doorgaans niet praktiseren wat ze prediken. Ze voelen zich moreel superieur, maar dat blijkt nergens uit. Ze hebben het over naastenliefde en verdraagzaamheid. Maar hebben ze hun naaste lief? En zijn ze verdraagzaam? Binnen hun eigen gemeenschap wellicht. Maar als het een ongelovige homo is? Dan nog? Waarom mogen gelovige ambtenaren weigeren om een homo-huwelijk te sluiten? Is dat uiting van naastenliefde en verdraagzaamheid? Hoeveel leed is er in naam van Allah of God al aangericht? Als je wilt dan kun je de link uit mijn bron lezen. Ik heb deze al vaker gedropt, maar hier kan ik me goed in vinden. Mijn advies is: Denk goed na over je keuze en maak niet te snel een beslissing.

Bronnen:
http://www.maxpam.nl/2009/06/wie-god-aanbi...

Laat ik beginnen met zeggen dat evolutie gewoon waar is en ook bewezen. Ik ben zelf 15, heb hier ook over nagedacht; De hemel en de hel zijn (fantastisch) verzonnen (waarschijnlijk); Als mensen 'echt' geloven dat het er is gaan ze beter leven. Je wil naar een mooie plek, waar je ook je geliefden terug zal zien en een fantastisch leven krijgt. Als je een misdaad pleegt kom je in de 'hel'. Dus; Veel mensen leven goed, anders wordt het een grote zooi. Zo zie ik het, de persoon die het heeft verzonnen is geniaal. Hetzelfde verhaal is het zo'n beetje met god. Als je realistisch denkt..; Veel mensen hebben een ander beeld van God en het is goed. Een houvast in slechte tijden of op belangrijke momenten. Dit is hoe ik denk dat het is. Iedereen heeft iets anders en ik hoop je hiermee een beetje geholpen te hebben. Ik ben gedoopt, heb communie en vormsel gedaan maar geloof niet meer in god en hemel/hel e.d.

Nou,gewoon zowel de Bijbel goed lezen en ook daarnaast goeie boeken over de evolutie van levenssoorten enzo. Haal dáár dan het beste uit van zowel de Bijbel als dergelijke boeken,k? Vorm dan gewoon je eígen mening...volg je eígen gevoel en logisch denken,dus allebei: dan kom je vanzelf,volgens mij,wel tot een conclusie waar je voor jezelf wat mee kunt... Ok,succes!

Misscjien moet je beter naar de natuur kijken. Die hangt van compromissen en opportunisme aan elkaar. Het leukste is om gewoon Darwins eigen werk te lezen en te genieten van zijn redeneringen en kennis. Er is ook een nieuw boek van Dawkins uit, waarin hij de overweldigende feitenmassa van nu voor het voetlicht brengt. De perfectie is hetzelfde als de "perfecte" mobieltjes van tegenwoordig. De apparaten zien er fantastisch uit van buiten. Van binnen hebben ze allemaal een printplaat en een processor. De markt bepaalt hoe de mobieltjes van de volgende generatie eruit gaan zien. Perfect zijn ze echter nog niet. Verder zie je dat je er tegenwoordig email mee kunt versturen of pingen, maar dat ook de sms nog functioneert. Eenzelfde soort evolutie zie je bij levende wezens. Dezelfde basiscomponenten een ogenschijnlijke perfectie, een grote variatie, veel kleine foutjes, en overblijfselen van oudere technologie.

Kijk, het is niet zo van: Oh nee, ik moet bekeerd worden, dan ga ik maar snel eens naar de kerk! (Ik zeg niet dat jij dat doet, maar dat hebben veel mensen) Ik ben christelijk opgevoed en ga ook regelmatig naar de kerk, maar je moet het met je hart voelen. In de kerk leer je vanzelf levenslessen, en ook uit de Bijbel. En ik weet dat het moeilijk is om te geloven, ik snap er ook niet al te veel van, maar je moet het echt willen. Ik heb dat niet, ik heb er geen behoefte aan en kan het niet geloven, ik kan er gewoon niet bij. Maar als je echt wil en er voor openstaat... Dan heb je vast iets aan deze drie: Liefde, Hoop & Geloof...

Het is inderdaad moeilijk om te geloven in iets dat je niet ziet. Het is ook moeilijk om te geloven dat iets dat er zo verschrikkelijk complex en prachtig uitziet er door toeval zo is komen uit te zien. Sinds ik op de Lerarenopleiding Biologie zit, en meer leer over onder andere de evolutietheorie, zie ik meer en meer dat het wel klopt zo. Maar om even terug te komen op je vraag: Iedereen die gelooft, gelooft op een andere manier. Niet iedereen gaat naar de kerk, niet iedereen is bekeerd of wat ook. Ik ben zelf christelijk opgegroeid, en elke zondag meegesleept (ja, zo noem ik het) naar de kerk. Ik heb mijn ouders eens gevraagd waarom ze mij tegen mijn zin mee naar de kerk namen. "ja lieverd, we willen graag dat je gelooft, dus nemen we je mee naar de kerk, waar je kan leren wat het geloof inhoudt." Ok, goed genoeg. Maar zoals jij ook al zegt: het is heel moeilijk om te geloven in iets dat je niet kan zien. Er zijn veel mensen die geloven in de evolutietheorie, en in God, het kan heel goed samen, en als je de bijbel een beetje begrijpt, kan je die twee ook heel goed bij elkaar zien. "Ik wil dus in God geloven, maar ik vind dat zo moeilijk, omdat ik hem niet kan zien. Ik zie alleen maar de sporen die hij in zijn schepping heeft achtergelaten." Wetenschap zit zo ook in elkaar. Neem bijvoorbeeld zwarte gaten in de ruimte: Wetenschappers wisten dat ze bestonden door de straling die ze uitzonden, maar ze konden geen zwarte gaten vinden. Nu, met de beste telescopen, hebben ze eindelijk wat kunnen vinden wat als een zwart gat opgevat kan worden. Ik vond het heel moeilijk om te geloven dat alles, al die miljoenen, misschien zelfs miljarden soorten organismen in 7 dagen zijn gemaakt. Maar dan hoor je wat er in de bijbel wordt gezegd: voor God is één dag als duizend jaren en duizend jaren als één dag. En je weet: in één jaar zitten 365 dagen, elke dag in één van die duizend jaren, zou voor god weer duizend jaar kunnen zijn. En zo kan je nog heel lang doorgaan. Ik zou zeggen: verdiep je in beide opties, lees de bijbel (ik zou je vooral willen wijzen op Genesis, de evangeliën en Openbaringen) en vraag aan leraren biologie of iets dergelijks hoe evolutie precies werkt. Op een gegeven moment kan je het gevoel krijgen dat je weet wat het beste bij je past.

Bronnen:
Eigen ervaring, Discovery Channel, Animal...

Meer lezen over de evolutie. Meer lezen over God. Denk na over de mogelijkheid dat en de evolutie en God samen kunnen gaan. Als je God zou kunnen zien, is het geen geloven meer. Als je de natuur echt goed bekijkt, kan je niet buiten de evolutie om. Kijk naar de natuur in al zijn facetten, dan zie en ervaar je dat God en de evolutie bestaan.

Deze vraag en de bijhorende uitleg gelijkt in alle opzichten op mijn eigen vragen van destijds. Ik geloofde ook nergens in en het zal nu amper 1 jaar zijn dat ik geen weerstand meer voel bij het horen of lezen van het woord GOD. Ik heb mezelf geleerd heb om mijn eigen visie over "Het Leven" en over GOD te vormen. Persoonlijk zie ik GOD nog steeds niet als een persoon, laat staan als een man. Voor mij is GOD een Universeel Interactie-systeem van Gelijktijdig Ontvangen en Delen. Daarmee bedoel ik dat in het heelal alles non-stop van plaats wisselt en dat je vanuit de mens van Gedachte wisselt. Hetzij in stilte, hetzij luidop, hetzij via geschreven woorden, hetzij via muziek een kunstwerk of wat dan ook. Aan onze Gedachten, Woorden en Daden zijn 'Intenties' verbonden. Het zijn die Intentie-Impulsen of Energetische prikkels die constant Gelijktijdig in uitwisseling (ontvangen en delen)zijn. Stuur jij boze intenties de ruimte in dan krijg jij gegevens-prikkels terug om dat soort intenties te laten toenemen. De mens beschikt echter over het vermogen om Bewust om te gaan met Gedachte-Intenties-Wissels. Doe zelf de test. Van zodra je héél Bewust gaat omspringen met het uitzenden van jouw eigen Gedachte-Intenties dan zal je merken dat het GOD-systeem inderdaad gelijk oversteekt. GOD is in mijn visie dus een 'onzichtbare' kracht én pracht-bron van waaruit Alles & Iedereen Gelijktijdig Geleid, Gebriefd en Beschermd wordt. Je kan in Gedachten eender welke vraag stellen, je zal altijd antwoorden krijgen of vinden. Het is gewoon een kwestie van jezelf hiervoor open te stellen en er rustig de tijd voor te nemen om hiermee te experimenteren. Je hoeft dus niet perse naar de kerk om in optimaal contact te komen en te blijven met het GOD-systeem. Persoonlijk sta ik zelf het meest zuiver in contact met onze GOD-bron door me Bewust GLIMLACHEND te concenteren op een Universele Win-Win-visie waarin ik Alles & Iedereen, tot in het kleinste detail, een 100% Gelijke Waarde of NUT toeken. Ik ga ervan uit dat Alles & Iedereen naar het evenbeeld van de GOD-bron geschapen is, dat Alles dus 100% Gelijkwaardig is. Van zodra je het fenomeen ongelijke waarden opheft krijg je een ongelooflijk zalig eenheids-gevoel en krijg je tevens een hele andere kijk op dezelfde wereld. Ik heb Begrip én Respect voor hen die wél in een God als man geloven want Elke visie is een 100% Gelijkwaardige aanvullende visie tov alle andere. Glimlach en vorm spelenderwijs jouw eigen 100%-visie ;-)

Geloven is een keuze die je maakt. Je gelooft wel of niet. Overigens: ook mensen die zeggen niet te geloven, geloven erin dat ze iets niet geloven. Daar kiezen ze voor. Bekeerd ben je wanneer je gelooft dat Jezus de Zoon van God is en dat Hij jouw zonden heeft vergeven! Zoek eens deze tekst op in de Bijbel: 1 Johannes 5: 1.

Ik raad je aan om het heilige boek te lezen dat jij het liefst wilt lezen of dit nu het nieuwe testament is of de bijbel, gaandeweg je het leest zul je er van zelf achterkomen of je het wat vind! niet geschoten is altijd mis;)

Hoi Anne, De Natuur is God's kerk. Een religie zonder hel; zonder schuld; zonder schaamte. Ontelbare schepsels dienen al, simpel, door te zijn, hoe ze zijn, en te doen wat ze (kunnen) doen. [Alleen mensen hebben last van rare hersenspinsels :D ] Je hoeft geen evolutie-leer, perse Je hoeft geen kerk, perse.. Kijk eens rond voor meerdere mogelijkheden; geniet van wat je wel gelooft ~

wauw! je zegt dat zo mooi. "Ik zie alleen maar de sporen die hij in zijn schepping heeft achtergelaten." volgens mij geloof je er al in. ga eens de bijbel lezen. dan leer je er veel meer over. en twijfel is niet erg dat heeft iedere gelovige. het is idd een moeilijk geloof omdat je god niet met eigen ogen ziet. maar zoals jij al zei je ziet zijn sporen en daar moet je op letten. je kan naar de kerk gaan en nog meer over god leren. in de kerk kan je gedoopt worden en belijdenis doen en meer over god leren. maar volgens mij gaat het er om wat je in hart gelooft. als je met heel je hart geloofd in god en jezus kan je in de hemel komen daarvoor hoef je niet naar de kerk. de kerk is alleen een hulpmiddel om meer over hem te leren, en je leert er mensen kennen die er precies zo over denken als jij. dat is het mooie van de kerk. maar geloven doe je in je hart. (met of zonder kerk)

Wat een leuke vraag. Ga lekker naar de bieb en ga wat lezen over het christendom, de islam of het jodendom. Zelf ben ik moslim en geloof ik dus in Allah. En vind ik het heel bijzonder dat jij dit soort dingen ook ziet. Ik geloof in de islam omdat mijn ouders me dat aangeleerd hebben. Maar jij ziet die dingen zelf al. Je hoeft niet de hele bijbel of quran uit je hoofd leren om een gelovige te zijn. Het feit dat jij alleen geloofd in de scheppingen van God maakt je al een goed mens.

Ondanks de enorme hoeveelheid antwoorden en reacties toch nog 1 van mij.... Je schrijft: "Ik kan niet in de evolutie geloven": evolutie is een feit, dat is niet een kwestie van geloven. Dieren, planten, wij mensen: we evolueren, dat is bewezen en gebeurt nog steeds, ongemerkt, generatie na generatie. Je schrijft: "Ik kan niet in de evolutie geloven, maar ook niet in God." en in een latere zin: "Ik wil dus in God geloven.." Met andere woorden: je KUNT niet in God geloven, maar dat WIL je wel....?? Uh... je wilt iets wat je niet kunt dus? Als je iets wilt wat je niet kunt, dan zal dat niet lukken. Overdreven voorbeeld: je bent 80 en je wilt een beroemde prima ballerina worden: dan kan je willen tot je een ons weegt, maar ook dan zal je het niet kunnen. En dan de vraag: "wat moet ik doen?" Je moet helemaal niks, waarom? Van wie? Als je meer kennis wilt nemen van een geloof, dan zou je jezelf kunnen informeren en dat kan op vele manieren: internet, naar kerkdiensten, lezen, praten met mensen, GV antwoorden en reacties lezen etetc. Geloven in iets doe je zelf, dat kan niemand anders voor je doen.

Als je in god gaat geloven dan wordt je niet veel wijzer over de evolutie, er is inmiddels een groot aantal gelovigen die die evolutieleer afwijzen,dus hiervoor zou je zeker NIET moeten gaan geloven en het zijn overigens ook niet de sporen van die God die achter gelaten zijn in de natuur, maar het resultaat van die evolutie. Wil je iets over de evolutie weten lees dan eens van Darwin, maar los van hem is er is zeer veel geschreven over de evolutie (begin eens bij:"Evolutieleer voor Dummies") Maar jouw vraag is niet zo vreemd want een mens wil graag dingen weten en antwoorden op vragen krijgen maar om te geloven hoef je niet bekeerd te worden,en de antwoorden die jij wil hebben zul je dan ook niet allemaal krijgen. Er zijn vast en zeker wel mensen in jouw omgeving die geloven praat daar eens mee.Ook zijn er zat internetsites waar je over geloof kunt praten, maar ik zou als ik jou was wel eerst informeren naar wat geloof is en wat dat inhoudt voordat je je laat bekeren,want eenmaal die weg ingeslagen is de weg terug tamelijk moeilijk.

Ik ken je situatie. Ik ben de dochter van twee overtuigde atheïsten(die dus nergens in geloven) maar zelf ben ik altijd al opzoek geweest naar God. Ik zag ook de tekenen, net als jij. Ik begon mijn zoektocht op mijn 17e. Eerst zocht ik in het christendom naar mijn plek, maar de dogma's (heilige drie-eenheid, het niet overeenkomen met wetenschappelijke feiten, etc) schrokken mij af, hoeveel ik ook van kerst en pasen hou, dat geloof kon ik niet delen. Daarna deed ik een stap terug in de geschiedenis, want ik dacht dat wanneer ik dichter naar de bron ging, ik dichter bij de waarheid kwam. Ik werd ernstig telleurgesteld. De positie van de vrouw is daar slecht, omdat eva de erfzonde aan elke vrouw die geboren wordt doorgeeft en de meeste rabbijnen kijken dan ook neer op vrouwen alsof we niets meer zijn dan een voorwerp of een dier. Lange tijd zwierf ik rond tussen die twee grote geloven en andere kleinere geloven zoals wicca, indianenmagie, zigeunertrucs (tarot). Ik vond niets. Tot Wilders kwam met zijn film fitna. Ik raakte geïnteresseerd in de Islam omdat ik tot nu toe alleen geloven had ontmoet die compassie uitdroegen, en geen haat en agressie. Dus ging ik lezen. Qoraan, Hadiths, boeken over de profeet Mohammad (vzmh). Maar al na de eerste woorden die ik las wist ik dat ik God gevonden had. Niet in persoon, niet als iets magisch en fysieks, maar als kennis en gevoel. Islam bleek geen gewelddadig geloof te zijn, alleen als dat was wat je eruit wilt halen, maar een geloof draaiende om compassie, om gelijkheid en om het wiel van de wetenschap. Al vele dingen die wij als moslims praktiseren worden door de wetenschap bevestigd als gezonder en hygienischer. TEKENEN van de natuur zijn de tekenen van God. Dat jij zegt dat je de sporen van de schepping ziet, is precies wat ik en mijn zusters en broeders zien. Wij weten dat Gods tekenen liggen in de liefde die we naar anderen uitdragen, in de precisie waarmee alles om ons heen gemaakt is. Ik raad je aan om eens op de site kalamullah.com rond te kijken en op youtube joshua evans op te zoeken. Misschien vind je wat je zoekt, misschien niet. Als God het wil voel je je hopelijk snel thuis in een van de bovenstaande drie geloven. Maar haast je niet. Het is belangrijker om in God en de dag des Oordeels te geloven dan elk ander iets wat iemand je wijs wil maken. Jou relatie met het fenomeen en begrip God is belangrijker dan een geloof aanhangen.

Hoi Anneke, je bent 16 en ook jou valt op dat de organisatiegraad van de schepping niet op toeval kan berusten. Geef jezelf de tijd om dit op je in te laten werken. Natuurlijk kun je in de Bijbel gaan lezen maar het soort vertaling en daarin soms verpakte dogmatiek kunnen je in de war brengen. Daarom zou je dan de Willibrord/King James- of oude Statenvertaling kunnen benutten, deze hebben in mijn optiek een meer zuivere lijn naar de grondtekst. Ook IZMO schrijft waardevolle dingen. Het grappige is dat God Zelf schrijft dat de mensen HEM terug kunnen vinden IN de schepping en menig ongelovig onderzoeker is mede daardoor juist gaan geloven. Micro-evolutie is wel aangetoond, met de macro-evolutie is dat minder of niet het geval. Maar zelfs als levende wezens zich ontwikkelen , sluit dat NIET uit dat het leven is begonnen door de scheppingsdaad. Als je je stort in religieuze aspecten, wordt er soms aan de kern voorbij gegaan. God sprak "Er zij licht" iets wat een big bang aardig omschrijft. Dat wil niet zeggen dat we veel van de schepping weten, we zijn net begonnen met kennisvorming en snappen veel dingen niet. Nu is de mens de uitvinder in de schepping en heeft het met techniek ed. al ver geschopt. Toch is de doelmatigheid en complexiteit van een enkele cel ingewikkelder dan de grootste instalatie van mensenhand. logisch dus dat je gaat denken dat Iemand (oneindig veel) knapper dan een mens alles bedacht heeft en zelfs in subatomaire deeltjes een soort eigen wil heeft gelegd die kan anticiperen op wat van het deeltje verwacht wordt. Ik denk dat juist het vormen van inzicht over het leven je tot levend water voert!

Je kunt ook gewoon gelovig zijn zonder naar de kerk te gaan. Mijn oma is Christelijk, maar mijn moeder niet. Zelf ga ik niet naar de kerk maar ik geloof wel. Ik denk zelf dat God de evolutie mogelijk heeft gemaakt en zelf niet alles geschapen heeft maar het is wat je zelf wilt geloven ;d

Je ziet de tekenen. Je heeft geen kerk, geen moskee of iets anders nodig. Christus zij: Kijk naar de boom, ik ben er Kijk naar het dier, je ziet mij Raap de steen op en je vind mij wand overal kun je hem zien. Je bent nog jong, je zoekt en je zou het vinden. Succes

Interessante vraag waarop ik je geen antwoord kan geven. Maar wat ik heel even, kort door de bocht, en erg simpel wil vertellen is de materie en non materie. Wat ik mij zelf al lange tijd afvraag is; ál zou god bestaan. En hij deze wereld heeft gecreëerd, wie heeft hem dan gecreëerd? Er kan namelijk niet zomaar iets ''ineens'' bestaan. Hoe kan er in eerste instantie helemaal niets bestaan, dan is god er ineens en hij schept de wereld? Ik denk dat je vooral in je zelf moet geloven, constant aan zelfreflectie doen. En doen waar je jezelf goed bij voelt. Ik weet het antwoord ook niet, maar mijn motto is; Eerst zien, dan geloven. Veel succes met je zoektocht, laat je niet indoctrineren door geloofsovertuigers. Want die willen je laten geloven, en dat is fout.

Evolutie is ook niet uit niks onstaan, er is een heel wat vooraf gebeurt. Ik denk zelf dat God wel bestaat, maar niet op de manier hoe dat is beschreven in de bijbel. Ik denk namelijk dat God en wetenschap een hele nauwe band met elkaar hebben. Je zou eventueel kunnen kijken naar de lezing "everything is spiritual". Wat ik trouwens heel tof vindt is dat je het je wel afvraagd. Ga niet zomaar uit van andermans conclusie of mening. Onderzoek en ondervindt feiten en fabels. Maak daarop je eigen mening en conclusie. Verwacht alleen niet dat je in 2 weken een antwoord hebt, het kan even duren. Maar als je het weet, voelt het als een enorme bevrijding. Succes!

Als jij dit al zo jong beseft zal je naar mijn mening hier snel in groeien. Blijf jezelf deze dingen afvragen en de antwoorden zullen komen je hoeft hiervoor niet naar de kerk er bestaat hier geen juiste kerk er is maar 1huis gods en dat ben jij zelf jouw lichaam is het huis van jou geest gekregen van god. De kerk daar mag je geld brengen en ....ach laat ze ook maar (valse profeten), de kerk is Big Business maar dat zicht krijg jij wel als je blijft vragen en let op de kleinste dingen god spreekt overal tot je, er bestaat geen toeval!

Niet teveel over alles piekeren. Er zijn nu eenmaal dingen die niet te verklaren zijn. Gewoon accepteren dat de natuur bestaat en dat wij bestaan. Wie dat heeft gecreëerd of hoe dat allemaal is ontstaan zullen we nooit zeker weten. Wil je geloven dat een God dat alles heeft gemaakt, dan is dat jouw goed recht. Maar geloven wil ook zeggen dat je aanvaard dat je God niet kunt zien. En tenslotte, om te geloven moet je niet naar de kerk gaan, dat kan je thuis ook.

Wat heb je veel antwoorden gekregen! Ik stuur je ook nog eentje. Ik vind het heel bijzonder dat je op 16-jarige leeftijd hiermee bezig bent. Er zijn zoveel jongeren die zich juist ver van het geloof afkeren. Ik vind dat je je niet hoeft af te vragen hoe je zou kunnen gaan geloven, want je gelooft al. Blijf zo onbevangen en nieuwsgierig, verwonder je over de natuur en lees over de onderwerpen die je interesseren. Praat erover met mensen. En probeer eens te bidden. Neem de tijd om in stilte je ogen te sluiten en je handen te vouwen. God is er voor je, altijd. Of je nou naar een kerk gaat of niet, of je hem (of haar?) nou God of Allah noemt. Ik wens je een prachtige levensreis.

Sommige zeggen dat je niet na moet denken maar juist verder leven! maar ik vind juist heel goed dat je er WEL over nadenkt...en dat je er niet over moet nadenken is natuurlijk geen antwoord op je zeer goede vraag. Ik zelf geloof in God zonder in profeten of boeken te geloven! Ik geloof dus WEL in God maar niet in jezus, mohammed of bijbel of koran etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100