Welke schrijfwijze is de juiste: 'Betrouwbaarheid, service en kwaliteit zijn (is) onze kracht'. Moet het 'zijn' of 'is' worden?

Graag nadere motivering van het antwoord.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Is onze kracht" is juist. Het meerledige onderwerp( Betrouwbaarheid, service, kwaliteit) verwijst naar één geheel of zelfstandigheid dus staat de persoonsvorm ook in het enkelvoud.

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1310

dan moet het zijn: ''zijn onze krachten''..het is immers een opsomming..toch? of als het een slogan is , is het ''is onze kracht'' net hoe je het bekijkt...

Zijn. Simpelweg omdat het verwijst naar drie woorden, en dus naar een meervoud verwijst. Als er 'is' zou staan, zou dat alleen verwijzen naar kwaliteit en wordt het een kromme zin omdat er nog een stukje voor komt.

Het kan allebei. Als je elk van de leden afzonderlijk wilt benadrukken, gebruik je 'zijn'. Betrouwbaarheid én service én kwaliteit zijn onze kracht. Als je het onderwerp meer ziet als eenheid, gebruik je 'is'. Maar persoonlijk zou ik een andere slogan kiezen.

Zijn onze kracht kan taalkundig sowieso niet, weet ik als halve taalanalfabeet.

Is onze kracht p.s. sinds april 2009 is er een leuke nieuwe site beterspellen.nl , mét een dagelijkse test, leuk joh !

Bronnen:
mijn taalgevoel

ValleyDude heeft gelijk. Stel je voor dat je in de krant moet lezen: "Suarez, Mackaay en Dembele is de beste spits van Nederland." ... Toegevoegd op 20-05-2009 01:28:00 On second thoughts, Naatje heeft ook gelijk, wanneer je "Betrouwbaarheid, service en kwaliteit" tussen aanhalingstekens zet, en als slogan citeert. De correcte syntax wordt dan: "Betrouwbaarheid, service en kwaliteit", is onze kracht. Maar dan luistert het wel heel nauw dat je de goede leestekens gebruikt, anders lijkt het al gauw fout. Doe toch maar meervoud.

Het moet ''is'' zijn. Betrouwbaarheid, sevice en kwaliteit is 1 zinsdeel en het onderwerp. Wat is onze kracht? = Betrouwbaarheid, service en kwaliteit. Is is hierbij de persoonsvorm en gezegde.

Het moet 'is' zijn. Het kan niet 'zijn' zijn, want dan had er 'krachten' moeten staan. Als docent Nederlands vertel ik mijn leerlingen dat je dit kunt controleren in een dergelijke naamwoordelijk-gezegdeconstructie, door onderwerp en naamwoordelijk deel van plaats te wisselen. Deze worden immers aan elkaar gekoppeld. Je kunt niet zeggen: Onze kracht zijn betrouwbaarheid, service en kwaliteit. Dus moet het 'is' zijn. Het eerder geopperde voorstel van aanhalingstekens is syntactisch écht fout.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100