Waarom zeggen zoveel mensen " om het maar zo te zeggen" na een zin?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat het hun stopwoordje is. Toegevoegd na 4 minuten: Ze weten er niet de goede woorden voor, Of ze zeggen het gewoon heel vaak.

omdat ze iets duidelijk willen maken maar er net niet de juiste woorden voor te kunnen vinden en dan woorden te gebruiken die eigenlijk hetzelfde bedoelen om het maar zo te zeggen.

uit onzekerheid denk ik. ze willen het zo zeggen, maar ze zijn bang dat de ander hun mening misschien niet deelt of het toch net even anders ziet, of vindt dat het niet goed uitgelegd is, dus dekken ze zichzelf bij voorbaat maar alvast in door zoiets te zeggen als 'om het maar zo te zeggen' of te eindigen met 'ofzo' of 'zeg maar zo'n beetje' of 'zeg ik altijd maar ja hahahahe' en meer van dat soort oneliners! -maar eigenlijk betekent het dus helemaal nix :-)

Door zoiets te zeggen, of "of zo" na het eind van een zin, relativeer je wat je gezegd hebt, of eigenlijk ontkracht je wat je gezegd hebt. Als iemand daar een weerwoord op zou hebben dan kan je nog alle kanten uit. Je bouwt dus een soort escape in. Ik denk ook onzekerheid, of toch niet helemaal voor je mening te durven uitkomen. Vaak onbewust.

dan gebruiken ze n voorbeeld als antwoord die makkelijker te begrijpen is als dat ze t echt uit moeten leggen.

Het kan diverse redenen hebben - misschien zijn ze wat onzeker over wat ze zeggen, misschien willen ze aan het woord blijven en gebruiken zo'n kreet (zeg maar, weet je wel, vind ik tenminste) om de ruimte te vullen tussen de vorige zin en de nieuwe die ze nog moeten bedenken. Sommige mensen zijn panisch om een stilte te laten vallen en kletsen daarom misschien die dreigende stilte vol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100