Waarom maakt iedereen hier zo'n probleem van spel fouten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat zal je overal blijven vinden op internet. Er zijn mensen die zich spelfouten aantrekken. Maar jij als schrijver/schrijfster hebt niet de bedoeling fouten te maken die sommigen als ergerlijk ervaren, dus ik zie het probleem ook niet. Zie sommige reacties hier: alsof iemand ze opzettelijk zit te zieken. Iemands taalvaardigheid zegt niets over die persoon zelf. Laten we elkaar dus respecteren.

"Spelfouten" moet aan elkaar geschreven worden. Verder zijn er regels gesteld om verloedering van de Nederlandse taal te voorkomen. En daar ben ik het volledig mee eens.

Omdat sommige spelfouten echt extreem zijn en het lezen van een vraag of antwoord erg vervelend maken. Een d of t fout is prima te vergeven, maar bijvoorbeeld swanger en slegt zijn gewoon zeer irritant vind ik zelf. En daarom wordt er dus een probleem van gemaakt ;-)

Ik weet niet wat een spel fouten zijn (met spatie), maar niet iedereen maakt een probleem van spelfouten (zonder spatie) hoor. Alleen in sommige gevallen (zoals deze) kan het wel eens een betekenisverschil opleveren.

Omdat als je verwacht dat mensen tijd steken in het serieus beantwoorden van jouw vragen, jij op zijn minst de moeite mag doen om even na te denken hoe je de vraag zo goed mogelijk (dus ook zonder spelfouten) kunt formuleren.

"Om dad zei zig doar an ercheren." Grapje : In alle ernst omdat vorm(spelling, grammatica) en inhoud (wat je zegt)met elkaar in evenwicht moeten zijn, ook in de taal.

Ten eerste kennen wij geen ''problemen'', alleen maar ''uitdagingen''. Ik zelf heb nooit mijn school afgemaakt (ben meer een doener), maar ik vind het juist goed dat mensen mij verbeteren daar leer ik alleen maar van.

omdat sommige bloggers het ook wel eens bij het rechte eind willen hebben

Er wordt geen probleem van gemaakt, er wordt wel op spelfouten gewezen. Jij bent zelf degene die zo'n hulpvaardige tip als probleem ervaart. Je kunt het ook anders zien. Waarom wordt er zo'n probleem gemaakt van het verlaten van een rotonde zonder richting aan te geven? Omdat dat ergerlijk is voor degene die voor niets staat te wachten. Waarom word jij op je spelfouten gewezen? Omdat die spelfouten ergerlijk zijn voor mij als lezer. Waarom wordt er een probleem van gemaakt als je in de trein je schoenen op de tegenoverliggende bank zet? Waarom wordt er een probleem van gemaakt als je een kauwgompapiertje gewoon op straat gooit? Allemaal voorbeelden van ergerlijk (want: respectloos) gedrag, allemaal voorbeelden van sociale controle als je iemand daarop wijst. Hetzelfde met spelfouten. Daar komt bij dat spelfouten de tekst soms een geheel andere betekenis geven. Er is een groot verschil tussen "slagerij verhuist" en "slagerij verhuisd". Beide zijn correct, de betekenis verschilt wezenlijk. Er is een groot verschil tussen "is dat mobieltje van jou of mijn broer" en "is dat mobieltje van jouw of mijn broer". Alweer zijn beide correct, maar met geheel verschillende betekenissen.

Ik maak mezelf ook vaak schuldig in het verbeteren van mensen tijdens een gesprek. Juist als je in Nederland geboren bent, vind ik het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Net zoals de goede leestekens.

Omdat het fouten zijn! Niet iedereen maakt daar een punt van, degenen die spelfouten maken zullen dat van een ander ook niet erg vinden, want ze weten niet beter. Als ik een sollicitatiebrief lees (en dat doe ik regelmatig) dan verdwijnen brieven (of mails) met taal- en spelfouten in de prullenbak. Er bljven nog genoeg sollicitanten over, die de taal wel goed beheersen. Taalverloedering moet gestopt worden, vind ik. Of anders gooien we de woordenboeken maar weg. Is dat misschien een optie? Niet voor mij.

Mijn vrouw spreek (nog) niet vlekkeloos Nederlands, en schrijven is ook af en toe een probleem. Soms heb je daarom meer geduld met haar nodig bij het communiceren (en zij dus ook). In het algemeen worden spelfouten als "dom" gezien, want de meeste spelfouten worden gemaakt door mensen die meetbaar minder intelligent zijn en/of minder opleiding hebben genoten. Je zult een advocaat nooit horen zeggen "ik kan deze persoon niet", maar een Amsterdamse straatveger wellicht wel.

Een aanvulling op andere antwoorden, als dat mag: Als je niet goed kan spellen of spelling niet begrijpt, dan zal je veel woordgrapjes ook niet begrijpen of je ziet ze zelfs over het hoofd, wat toch erg jammer is!

Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf. Is iemand die niet foutloos kan schrijven minder? Straks krijgen wij nog een cijfer voor onze mailtjes. Echt sneu hoor, hebben al die (wereld)verbeteraars niets anders en beters te doen? Ga maar vrijwilligerswerk doen, taalles aan buitenlanders of zo. Hoe harder we over een ander zijn fouten roepen, des te minder vallen je eigen fouten op, maar dat is fout nummer 1.

Ha, die B; Ik maak me alleen druk over mijn eigen spelfouten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100