Is kennis macht?

Scientia Potentia Est is een uitspraak in het Latijn van Francis Bacon (1597). De zin betekent in het Nederlands 'Kennis is macht'. Hiermee stelde Bacon dat kennis en/of scholing één van de belangrijkste dingen is in het leven. Het hebben en delen van kennis is de basis voor het verbeteren van iemands reputatie en invloed en daarmee zijn macht.

Maar is kennis ook werkelijk macht? Als je veel weet kun je veel voorkomen, maar wat als het nou niet te voorkomen en je wel de kennis ervan hebt, dan heb je toch juist angst en geen macht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om bepaalde banen te krijgen moet je kunnen aantonen dat je een bepaald niveau of bepaalde opleiding hebt gehad. Hoe beter je baan en hoe hoger je functie des te meer invloed je kan uitoefenen. Er zijn verschillende manieren om aan macht te komen en dat ligt dus helemaal aan de situatie. Kennismacht is één van deze. Denk bijvoorbeeld aan een collega die zijn kennis van zijn werk niet wil delen omdat hij niet wil hebben dat andere zijn werk kunnen afnemen. Kennis van iets hebben van iets dat je niet kan voorkomen hoeft niet per se te leiden tot angst. D.m.v. kennis kan er ook een acceptatie zijn van het gene (bijvoorbeeld het hebben van een dodelijke vorm van kanker) dat niet te voorkomen is. Door voor het gaan de zaakjes te regelen voor de nabestaande kan een rust geven. Het is een brede vraag maar kennis en opleiding is in mijn optiek altijd beter dan het niet hebben van dit.

De crux zit hem hier in de vertaling van "potentia" als 'macht'. Maar het woord "potentie" kunnen we natuurlijk ook anders interpreteren : kennis geeft je mogelijkheden, geeft je kansen die je anders niet zou hebben. In dat opzicht klopt de uitspraak zeker. Dus niet zozeer "macht" als in ": overheersen", invloed op anderen , maar in "macht" als in "mogelijkheden", invloed op je eigen leven. Kennis opent deuren die voor anderen gesloten blijven, of die anders voor je gesloten zouden blijven.

je zou idd kunnen zeggen dat je dan angst krijgt. Dat is dan om basis van jouw feitenverzameling die een verwachting/uitkomst heeft gegenereerd. Me zegt niet voor niets 'zalig zijn de onwetenden', je hebt dan veel minder last van teleurstellingen, omdat jer nooit over nagedacht hebt en daarom geen verwachtingen hebt gemaakt. En dan het woord macht. Macht heb je niet, je krijgt het van een ander. Dus als je het niet krijgt, heb je het niet.

Kennis en meer weten dan de ander, bijvoorbeeld van feiten en omstandigheden die niet algemeen bekend zijn, kunnen de oorzaak worden van angst. Kijk alleen om je heen en zie wat er momenteel in de wereld gebeurt. Als je van de achterliggende feiten en omstandigheden meer kennis hebt, terwijl het onmogelijk is de gang van zaken positief te beïnvloeden, geeft dat geen macht, maar wel veel angst. Er is kennis genoeg om een grote ramp te voorkomen, de mogelijkheden zijn er, maar de tegenkrachten zijn machtiger. Dat geeft de wetende niet meer macht maar hij heeft meer angst dan de onwetende heeft.

Kennis is verbonden aan macht, omdat het je de macht geeft te sturen met dat wat je geleerd hebt. Het misbruiken ervan gebeurt niet door de kennis, die gewoon je geheugen wordt genoemd, maar door de niet-kennis die je hebt van jezelf. Kennis maakt je een kiezer, en die keuze zorgt voor het 'corset' waarin je je bevindt. Het denkwerk wat uit de kennis komt, is het gevolg van élk conflict. Stel je dat eens vóór. ..élk conflict! In die zin is het gewoon hebben van kennis opzich helemaal geen probleem, het moet echter niet de bestuurder worden van jou als individu. Het gevaar in denken, (en niet de kennis zelf!) is dat het onbewust en als vanzelf het centrum gaat worden van alles wat het kiest. Het centrum of ik, zorgt voor de vertekening van dat wat IS, en dus ook hoe je er mee omgaat. Voor het voorzien in veiligheid hebben we dit denkgereedschap als organisme nodig, en daarom werkt het als vanzelf, en is de macht om te kunnen kiezen van groot belang. Het gevaar ervan is dat we op de automatische piloot onwetend zijn van de conflicten die we hiermee creëren, en....die ons ten gronde kan richten in alles wat we doen. De verbinding met het wezen wat we zijn, het leven zelf, is door ons denken geconditioneerd en wordt niet meer 'gezien', omdat de 'ik' ervoor staat als centraal uitgangspunt. ( en die 'ik'.....is feitelijk...een fictie!) 'zalig zijn de onwetende' zij hebben geen 'corset' en dat noem je daarom Vrijheid met een hoofdletter, zonder dát kan Waarheid, Liefde en Schoonheid die allen het zelfde zijn niet bestaan. ;-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100