Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Er is een fatwa tegen terrorisme uitgevaardigd. Goed nieuws, maar wat is een fatwa? Kan een moslim me antwoorden? #durftevragen

None

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Overig
548

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Een fatwa (Arabisch: فتوى, meervoud fatwa's), is een juridisch advies in de islam, dat door een godsdienstige wetspecialist wordt uitgevaardigd met betrekking tot een specifieke kwestie. Een fatwa hoeft echter niet per
definitie als een vonnis opgevat te worden en is dan ook niet bindend. Gewoonlijk wordt een fatwa uitgegeven op verzoek van een individu of een rechter om uitkomst te bieden in gevallen waarbij de fiqh, de islamitische jurisprudentie, geen uitkomst biedt. Een geleerde geschikt om fatwa's uit te geven noemt men een moefti.

Ik ben zelf geen moslim, maar deze achtergrondinfo is toch wel handig.
(Lees meer...)
Bronnen:
14 jaar geleden
In de Soennitische Islam is een fatwa een juridische uitspraak van een daartoe bevoegd persoon (doorgaans een moefti). Het heeft absoluut niet de status van een gerechtelijk vonnis, want als je het er niet mee eens bent, ga je bij een andere moefti een andere uitspraak halen.

In de Shiitische Islam (Iran) ligt dat iets anders. Daar is sprake van een meer centraal "kerkelijk" gezag en legt de uitspraak van een hoge ayatollah veel gewicht in de schaal en heeft meer het karakter van een vonnis.

Toegevoegd na 8 minuten:
Dat was de 1e vraag.

Wat betreft de 2e vraag.
Uiteraard zijn er Moslims die deze vraag kunnen beantwoorden, maar voor hollandse Moslims is dit ook geen dagelijkse kost.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
en een fitna is een nederlandse fatwa ...toch ?
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding