Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom smelt sneeuw door zout en bijv. niet door suiker te strooien?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Overig
4.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (5)

Niet helemaal waar, tijdens strenge vorst krijgt het klein en pluimvee wel eens water met iets suiker toegevoegd om bevriezen te voorkomen, en ook op de wegen kan dit gestrooid worden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dit heeft te maken met de scheikundige opbouw en eigenschappen van de stoffen. Chemisch gezien zijn zout en suiker heel andere dingen. Wanneer je zout aan water toevoegd, wordt het vriespunt lager. Dat betekent dus dat de sneeuw waar ze het op strooien sneller zal smelten, wat precies is wat we willen. Als je een meer scheikundige uitleg wil kan dat ook, maar dat is ingewikkelder.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het vriespunt van een zoutoplossing ligt hoger dan dat van water. Overigens ligt het vriespunt van een opgeloste suikeroplossing ook hoger dan dat van water.

Je zou dus ook suiker kunnen nemen.

Toegevoegd na 36 seconden:
Maar dan krijgen we weer zoveel mieren van de zomer ;-)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
AWM
14 jaar geleden
En ik maar altijd denken dat het vriespuntverlagend werkt.
Stom hè?
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
...volgens mij verlaagt zout het vriespunt van water. Zout water bevriest toch pas bij lagere temperatuur ?
sneeuw zal ook smelten met suiker...
in Kansas-City (Missouri-USA) wordt suikerbietensap op de weg gesproeid zoals ze hier zout strooien in winterse tijden... mijn zus van daar vraagt zich af waarom ze in Nederland zo moeilijk doen over zout tekort als het ook met bietensap kan...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Zout en eigenlijk alle 'zouten' hebben als eigenschap heel veel water te kunnen onttrekken uit stoffen of opnemen. Zouten doen dit meer dan andere stoffen zoals suiker.

De werking is dus niet dat het ijs smelt. De werking is dat het zout het water gaat opnemen waardoor er geen ijs meer is en enkel een brei van zout overblijft. (natuurlijk zolang het zout niet verzadigd is)

In winter weer gaat men water proberen wegnemen van de bodem. Als we dit enkel zouden smelten dan zou het een beetje verderop weer allemaal bevriezen.

met suiker zouden we dus veel meer moeten strooien om het zelfde effect te bekomen.

Zout is dan ook nog eens heel gemakkelijk te produceren.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding