Zou de d en de dt regels ooit uit de Nederlandse spelling verdwijnen zoals de ch ooit uit vleesch & visch is geschrapt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk het niet. De -d en -dt regels zijn het één van de weinige gedeeltes van de Nederlandse grammatica die duidelijk, consistent en makkelijk-toepasbaar zijn. Maar ik sluit niets uit, wat betreft de toekomst.

Ik denk het wel, het is veel te moeilijk om dit te kunnen toepassen. Voor mensen uit een ander land is dit al helemaal niet te doen.

denk het niet alles valt te leren als de D en DT regels weg gaan kan heel nederland zich nooit zo snel aanpassen aan het nieuwe Nederlands

Ehm...ik hoop het niet. Er zit gewoon een regelmaat in die elke volwassene binnen een uur in de gaten kan hebben, mits hij of zij zich er een beetje moeite voor doet. Bovendien zorgt de d en t toch echt voor een grammaticale verandering in de zin.

Ik hoop het. Ik hoop het. Kijk maar eens op deze site zelf hoe vaak mensen het fout doen. Dat betekent wat mij betreft dat hoe taal regels beschreven zijn achter loopt met hoe de taal leeft. Om de zoveel jaar zijn er ook wel aanpassingen. Echter er is een behoorlijke conservatieve lobby die dit proces vertraagt. Dat leidt tot een steeds groter wordend probleem. Zeker in het huidige informatie en internet tijdperk is taal bijna vloeibaar zo snel gaan veranderingen. Een goed balans tussen regels en moderniteit lijkt me op zijn plaats.

De zogenaamde 'dt-regel' bestaat niet. Het is een door mensen verzonnen naam voor iets dat op alle zwakke werkwoorden wordt toegepast. Als deze 'regel' zou verdwijnen, zou dit ook fout zijn: 'Hij loopt op het trottoir.' Dat zou dan moeten zijn: 'Hij loop op het trottoir.' Het is dus geen kwestie van overbodige letters zoals bij de woorden vleesch en visch.

Nee. De d en dt behoort tot de Nederlandse grammatica. De ch had daar niets mee te maken. Dit was overbodig geworden. Men sprak van vis, maar schreef visch. Om een grammatica te herzien is lastig en vooral ook heel duur.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100