Waarom zijn Afrikanen arm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het antwoord op deze vraag wordt wellicht anders als je arm en rijk niet bekijkt in financiële zin. Als je naar antwoorden kijkt op vragen naar wat men belangrijk vind staat geld er vaak niet bij. Dus is het wellicht handig verder te kijken dan alleen het financiële plaatje Bijvoorbeeld: Afrikanen hebben doorgaans een beter ritme gevoel, en (gevoel voor) muziek verrijkt je leven. En zo zijn er nog veel meer facetten waar je naar kunt kijken.

Ze verdienen te weinig... Daarom alleen...

De doorsnee Afrikaan is gelukkig met dat wat hij voor vandaag heeft verdient. Is er genoeg te eten, dan is het werk voor vandaag gedaan. Ze plannen niet vooruit om rijkdom te vergaren. Wij westerlingen noemen zoiets lui. Je zou ook kunnen zeggen dat ze met weinig tevreden zijn. Rijkdom bouw je op door meer te verdienen dan je voor je normale levensonderhoud nodig hebt. Wat overblijft stapelt op tot overschot, rijkdom dus. Ik denk dat het een instelling van de Afrikaan is die ons vreemd is. Wij hebben graag een appeltje voor de dorst, een reservepotje dus. De Afrikaan denkt daar niet over na, dat maakt het verschil. Het ziet er dan uit als armoe, maar in wezen zijn ze rijker dan wij, omdat ze geen zorgen hebben voor morgen. Dit alles geldt natuurlijk niet voor allen, noch voor de Afrikaan noch voor de Europeaan, maar het is wel een basis-verschil in volksaard.

Je zegt het alsof het een feit is dat als je een Afrikaan ben je ook per definitie arm bent. En ik heb nu niet de illusie dat Nelson Mandela arm is.

Doordat mensen in Afrika maar door blijven gaan met gezinsvorming. In alle in ontwikkelingslanden neemt het aantal inwoners snel toe. Maar de bevolking van Afrika stijgt procentueel gezien het snelst. In Afrika wonen nu zo’n 988 miljoen mensen. Tegen het midden van de eeuw zullen hier zo’n twee miljard mensen wonen, tweemaal zo veel als nu. De meeste Afrikaanse landen kunnen hun bevolking echter nu al niet goed in hun levensonderhoud voorzien. Het is eenvoudig om nu al te zien dat de armoede daar alleen maar groter zal worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100