Hoe komt het dat sommige operazangeressen of vrouwen met een hoge zangstem een glas kapot kunnen zingen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een glas is gevoelig voor een bepaalde trilling (resonantie). Deze heeft een bepaalde frequentie (toon) waarbij elke molecuul een verergering van zijn structuur veroorzaakt. Als de toon lang genoeg aanhoudt dan breekt het. Hetzelfde gebeurde bij een brug in america.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:TacomaNa...

Ik denk dat dit te maken heeft met de trillingen waaruit geluid bestaat. Misschien dat de trillingen of geluidsgolven kleiner en krachtiger worden hoe hoger de toon wordt en dat zij hierdoor zo krachtig tegen het glas aan komen dat het kapot springt. Ik weet het echter niet zeker, het is maar een idee.

Dat schijnt in het echt niet te kunnen. In de bron wordt duidelijk uitgelegd waarom niet. Het heeft te maken met de hoogte van de geluiddruk waarbij een glas breekt. Door de menselijke stem is die druk niet te produceren. (RJ)

Bronnen:
http://www.let.uu.nl/~peter.pabon/personal...

volgens mij heeft iemand dat glas in zijn handen maar door dat het geluid zo hard gaat moet diegene zijn vingers in de oren doen en laat dan het glas vallen en dan is het kapot

Als het al mogelijk is (zie Discovery, Mithbusters etc), dan eerder bij lage tonen. Bij genoeg energie zal de massatraagheid van het glas ervoor zorgen dat het springt. Bij hoge tronen zal het glas wel gaan trillen, maar niet de snelheid van de hoge tonen bij kunnen houden. Optimaal is natuurlijk de resonantiefrequentie van het glas zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100