Net zag ik het weer gebeuren: een collega loopt te telefoneren over de afdeling en gebaart volop naar de luisteraar aan de andere kant..

Alsof die dat zou zien.. ?? Je ziet het zo vaak gebeuren en nu vraag ik me dus af waarom we dat doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Juist omdat je persoon niet kunt zien met wie je telefoonneert, probeer je onbewust, door middel van handgebaren, je gesprek te verduidelijken. Dit heeft te maken met visualisen. Hoe meer je je inleeft in het gesprek, hoe drukker de gebaren worden. Dit is iets wat bijna iedereen doet. Probeer maar eens; ..... (zonder uit te leggen waarom) vraag aan iemand die bij je in de buurt is om z'n ogen dicht te doen en te beschrijven hoe een wenteltrap eruit ziet. Hij zal waarschijnlijk om zijn antwoord te verduidelijken, onbewust door middel van handgebaren een draaiende beweging maken zoals een wenteltrap loopt.

(On)bewuste frustratie... Meer kan ik er echt niet van maken...

Waarschijnlijk omdat we vooral gewend zijn te praten met mensen die je ziet. Dit is uiteraard ook veel natuurlijker. Communiceren gebeurd natuurlijk niet alleen maar met je stem; daar maakt nonverbale communicatie een heel groot deel van uit. Dit is ook een natuurlijk iets, wat je dus automatisch uit zodra je met iemand praat. Vooral als je een zo intensief gesprek voert dat je er verder ook niet op let.

Omdat we niet alleen maar verbaal communiceren. Het probleem is dat degene die hij/zij aan de telefoon heeft, zijn non-verbale communicatie niet kan zien!

Dat zijn denk ik typisch van die mensen die altijd met gebarende handen praten. Dat gaat onbewust, dus daarom maakt het niet uit of diegene voor je staat of niet, je gebaart altijd zonder dat je het in de gaten hebt... Ik kan het weten, ik ben er zelf zo eentje!

Ik ben zelf ook een prater die altijd zijn handen gebruikt om wat ik zeg kracht bij te zetten. Het is een vorm van praten. Ik doen dit dus ook als ik aan de telefoon zit. Of de ander dat nu wel of niet ziet is ook niet de insteek ervan. Je doet dit gewoon omdat je zo bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100