Ik wil mijn roepnaam veranderen, kan ik dat doen?

Ja, niet officieel maar mijn roepnaam.
ik heet nu pim, en dat is een leuke naam ja, apart en stoer, maar het word gewoon heel erg vaak geassocieerd met een jongen. Ik vind dat helemaal niet leuk, vooral omdat ik zelf best meisjesachtig ben. mijn volledige naam is Pim Iris Maria (initialen ook P I M) en dan zou ik graag Iris genoemd willen worden, maar mijn officiele naam is dan nog pim, alleen mijn roepnaam is dan mijn 2e naam.
Ik twijfel alleen best wel, aangezien het een hele grote stap is, en je hele omgeving je natuurlijk bij mn 'nieuwe' naam moet gaan noemen.

(ps:ga nu ajb niet zeggen 'pim is leuk', heel lief, maar daar heb ik niks aan, aangezien ik toch niet zo wil genoemd blijven worden)
(ps2: dit is echt niet de eerste keer dat ik er aan denk, sinds ik op de basisschool wel er eens mee ben gepest (niet heel erg of zo) denk ik er al overna, maar heb ik er nog nooit iets mee gedaan)
(ps3: ik ben nu 16, ga na de zomer naar 5havo (examenjaar) en dat lijkt me misschien ook wel een geschikt moment, zo vlak voordat ik met mijn studie begin enzo)

Weet jij het antwoord?

/2500

Mijn schoon moeder heet officieel joopie, ze heeft haar roep naam veranderd naar Joke. Vaak is het wennen voor familie, vrienden enz. Maar je bent daar verder vrij in. Wellicht vinden je ouders het niet tof omdat je afziet van het door hun gekozen roepnaam.

Je roepnaam is je eigen keuze, en dat kan je dus veranderen. Het is het gemakkelijkst om dit te veranderen op het moment dat je toch al in een verandering zit: van de basisschool naar de middelbare school bijvoorbeeld. Dan begin je gewoon met je nieuwe naam. Als je niet in een dergelijke verandering zit, dan zal je het overal moeten gaan vertellen. En zul je heel veel gesprekken hebben, iedereen zal zeggen 'oh, maar jij bent zo echt Pim, en Iris is zo anders' of zo. Maar als jij het belangrijk vindt, kan je dat gewoon doen. Moet je het zelfs gaan doen!

Om antwoord op je vraag te geven: Ja, dat kan natuurlijk. Je zegt dat het niet officieel hoeft, maar dat is ook mogelijk mocht je dat willen. Je moet dan naar de gemeente om dat aan te vragen. Je ouders zullen het niet leuk vinden dat je dit wilt, maar het is jouw leven. Jij moet de rest van je leven aangesproken worden met die naam! Zeg het eerst rustig tegen de mensen om je heen, dan wennen ze alvast. Nu is het een geschikt moment ja, voor je vervolgstudie! Succes ermee.

zeker kun je je roepnaam veranderen. toen ik mijn diploma kreeg stond er met grote letters: hierbij verklaren wij dat Eleonora Maria .... etc. ik dacht wauw: klinkt veel mooier dan mijn roepnaam. ik heb toen mijn geboortenaam Eleonora aangenomen, soms wel lastig, mijn familie blijft mij bij mijn oude roepnaam noemen die ik hier niet noem trouwens. inmiddels heb ik er vrede mee dat de familie mij niet bij mijn geboortenaam noemt. soms is het ook lastig, want de naam 'Eleonora' is lang. ex-werkgevers, collega's en vrienden noemen me gewoon Eleonora. sommigen, uitzonderingen, noemen me Eleo, Leo ook wel Noortje. allemaal best en prima. Iris klinkt prima, je heet ook nog eens echt zo en je hoeft net als ik destijds niet veel te veranderen. zeker alle nieuwe mensen kennen je straks niet anders dan als Iris. en mijn moeder heeft haar naam, Petronella, ook verandert. ze vond de naam afschuwelijk. toen ze 18 werd zei ze: ik wil vanaf nu Els genoemd worden, en zo geschiedde. succes ermee! Toegevoegd na 9 minuten: ik vind je gedachtegang niet raar en zeker begrijpelijk.

Dat kan! Als je je aanmeldt voor je nieuwe studie zou ik er meteen mee beginnen. Gewoon Iris invullen als roepnaam. Dan zal niemand je als Pim kennen. Voor vrienden en familie thuis kan je de situatie uitleggen. Ze zullen het heus begrijpen en accepteren.

Ja hoor, dat kun je gewoon doen als je dat wil! Als je het niet officieel laat veranderen zul je nog wel regelmatig moeten uitleggen dat je je roepnaam hebt veranderd. Bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Op je C.V staat namelijk je hele naam. Maar omdat je 'nieuwe' naam al in je doopnamen voorkomt, zal dit ook wel meevallen. Gewoon volhouden totdat niemand meer beter weet! Ik heb het ook gedaan, ik ben er nog steeds heel blij mee en mijn officiële roepnaam past helemaal niet meer bij me! Dat vind de familie ook. Iris is een prachtige vrouwelijke naam. Groetjes

Jahoor natuurlijk kan dat, Pim is een leuke naam maar duidelijk meer een jongensnaam. Mooi dat je je tweede naam een goed alternatief vind. Ik zou het persoonlijk in je examenjaar al aangeven aan je omgeving. Bij waarom vertel je gewoon dat je je meer kan identificeren met Iris, je bent immers toch een meisje op weg naar vrouw! Op die manier krijg je straks geen rare situaties als je nieuwe vrienden van je studie voorstelt aan oude schoolvrienden en deze vragen waarom ze je allemaal Iris noemen.. Gewoon vertellen aan de belangrijke mensen om je heen en tegen de docenten. Denk dat iedereen er wel begrip voor heeft. Bovendien is het jouw naam :) Succes!

Ik vul altijd bij mijn roepnaam mijn eigen naam in en bij officiële naam de namen die mijn ouders mij gegeven hebben. Als ik slechts één optie heb, vul ik mijn roepnaam in met mijn achternaam. Roepnaam is niets officieels, het is de naam waarmee mensen je aanspreken. Je roepnaam staat ook niet geregistreerd bij de gemeente en kun je dus zo vaak veranderen als je wil. Je officiële naam Pim Iris Maria kun je niet zomaar veranderen, wel zoveel mogelijk negeren ;)

Ja hoor, dat kan je gewoon doen. Officieel laten veranderen is moeilijk en duur, en lukt zonder 'goede' reden niet snel. Maar gewoon in de praktijk blijkt het prima te doen. Ik ken aardig wat mensen die dat gedaan hebben, en in bepaalde spirituele stromingen is het zelfs redelijk gebruikelijk om van een goeroe een nieuwe naam te krijgen en die voortaan te gebruiken. Ik heb zelf ook mijn naam veranderd, en dat bleek heel makkelijk te gaan. Er waren een paar mensen die het vreemd vonden, en het duurde even voor iedereen eraan gewend was en me niet meer automatisch bij mijn oude naam noemde, maar ik vond het sneller gaan dan verwacht en kreeg ook veel steun van mensen. Ik heb op nieuwe scholen gewoon bij mijn inschrijving altijd een brief gedaan voor de administratie met daarin uitgelegd dat mijn middelbare school diploma en ID-kaart natuurlijk mijn oude naam bevatten, maar dat ik graag in het systeem zou willen met mijn nieuwe naam, en dat leraren en klasgenoten mij dus alleen met mijn nieuwe naam op de lijsten zien staan. Ik heb op meerdere scholen gezeten, en elke keer werd mijn verzoek zonder problemen uitgevoerd. Een school waar je al met je oude naam ingeschreven en bekend staat, is natuurlijk wat lastiger. Als je het makkelijker vindt, kan je er ook voor kiezen om het op je huidige school alleen officieus te doen, dus mensen te vragen je bij je nieuwe naam te noemen, maar op de klassenlijsten enzo het gewoon even te laten zoals het is; en het 'officiële' pas doen als je gaat studeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100