Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat heeft het woord slijten met een drankhandel te maken?

Waarom noem je een drankenhandel een slijterij? Vanwaar komt dit woord?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Overig
11K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Hier kun je lezen hoe het woord "slijterij" is ontstaan:

Een slijter is een ander woord voor een verkoper van kleinhandel.
Een persoon die grote hoeveelheden handel koopt (groothandel; en dus niet zelf maakt) en deze dan weer in kleine hoeveelheden verder verkoopt (kleinhandel), wordt een slijter genoemd.
Vroeger had je naast de diverse soorten slijters zoals broodslijters en vleesslijters ook drankslijters. Omdat het vrij verstrekken van gedestilleerd uit de hand liep, werd in 1882 een wet ingevoerd door de overheid. Door deze strenge regels voor drankslijters werd de kleinhandel van drank min of meer aan banden gelegd. Drankslijters dienden zich vast te gaan vestigen en zo ontstonden de eerste echte slijterijen. De term drankslijter veranderde door het vast vestigen van de diverse kleinhandelaren automatisch in slijter.
In de volksmond wordt dus onder slijter verstaan: een handelaar die zijn/haar winkel (lees Slijterij) heeft ingericht voor alleen en uitsluitend de verkoop van alcoholische dranken voor gebruik elders dan ter plaatse
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

SLIJTER; Woordsoort: znw.(m.); Modern lemma: slijter

znw. m. Van Slijten met -er. Daarnaast voor het vr. slijtster.

Iemand die waren, inzonderheid als wederverkooper, in het klein verkoopt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Slijten betekent ‘in het klein verkopen, aan de man brengen’. Dat is een specifieke overgankelijke betekenis die ontwikkeld is uit ‘verbruiken’.
Een slijter is iemand die waren, inzonderheid als wederverkoper, in het klein verkoopt. Dat woord is afgeleid van slijten. Tegenwoordig is het specifiek in gebruik voor een ‘verkoper van sterke alcoholische dranken’. In vroegere tijden kon het ook brood of melk zijn.
Een slijterij is een bedrijf of lokaal waar sterke drank in het klein wordt verkocht, anders dan voor verbruik ter plaatse.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding