Wat is metaalmoeheid en hoe ontstaat het?

Het is alweer 'n jaar of 10 geleden dat ik een sleutel in het sleutelgat stak en deze omdraaide, maar die sleutel werd ineens halfzacht en de kant die ik vasthad draaide zeker 45 graden mee, waarna de sleutel afbrak. Dit verschijnsel is volgens mij metaalmoeheid geweest, maar hoe ontstaat dat en wat is het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet je voorstellen dat metaal eigenlijk een plastisch materiaal is. Alleen de temperatuur waarop het plastisch wordt is te hoog om het op dat moment met je handen te kunnen bewerken. Dat komt omdat het materiaal elastische eigenschappen heeft. Andersom zou je dat dus ook kunnen zeggen. Iedere keer dat je metaal belast breken er een paar verbindingen binnen de moleculaire structuur. Een aantal moleculen die elkaar beet hielden laten elkaar los. Dat is dus een zwakke plek die een volgende keer als het materiaal weer wordt belast verder scheurt. Op die plek ontstaan daardoor haarscheurtjes. Die gaan verder en verder omdat daar de weerstand het minste is. Tot het punt bereikt is dat er geen materiaal meer over is en het breekt. je zou dat proces in het begin nog kunnen stoppen door het metaal witheet te laten worden. De verschillende moleculen grijpen elkaar dan weer beet want ze vloeien aan elkaar. Helaas voor een sleutel is dit niet zo handig want deze zal zo vervormen dat hij niet meer in het slot past.

Bij herhaald gebruik komen er steeds meer micro-breukjes in. Die breukjes worden steeds groter bij herhaald gebruik - net zo lang totdat er eentje zo groot is dat de sleutel afbreekt.

Metaalmoeheid ontstaat door herhaaldelijke belastingen van een plek in het metaal. Door de spanningen ontstaan eerst miniscule barstjes, vervolgens relatief grotere scheuren en aan het eind een echte breuk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100