waarom hebben mensen 5 vingers aan 1 hand en geen 6?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat geldt niet voor alle mensen, er zijn wel degelijk ook personen die 6 vingers aan 1 hand hebben. Niet veel, en het is een "foutje" in hun genetisch materiaal, maar de vraag klopt dus niet! Polydactylie wordt dit genoemd. De oorzaak ervan is vaak onbekend.

Anders klopt het rijmpje niet meer! Naar bed, naar bed, zei duimelot.... Toegevoegd na 1 dag: Oh ja, en sommigen onder ons kunnen maar tot 10 tellen. 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9! Verrek, er klopt iets niet. Opnieuw beginnen dan maar. Oh had ik maar 9 vingers.

Het is eigenlijk puur toeval... Bij de reptielen zijn er dieren die 4 vingers hebben, en zijn er die 5 vingers hebben. De zoogdieren zijn onstaan uit de groep die 5 vingers hebben. Evolutie is niet altijd de exact beste oplossing, maar wel de oplossing die het op dat moment beter doet dan andere. Misschien was 6 of 7 vingers nog beter geweest, of precies hetzelfde als 5 vingers. Deze oplossing zit inderdaad ergens in de genen gecodeerd.

'De hand met vijf vingers is de primitieve toestand die we ook aantreffen bij reptielen. Bij een aantal zoogdieren, zoals mensen en andere primaten (apen), is deze primitieve toestand behouden. Bij primaten kun je je daar wel iets bij voorstellen, aangezien dit een groep zoogdieren is die we vaak in de bomen aantreffen; en dan zijn beweeglijke vingertjes heel handig. In de loop van de evolutie heeft de mens zich ontwikkeld tot een typische bodemlevende mensaap (in tegenstelling tot bijvoorbeeld orang-oetans), maar een beweeglijke hand bleef handig (werktuiggebruik). De hand met vijf vingers is dus een oeroude oorspronkelijke situatie die behouden is gebleven in de loop van onze evolutie. 'Aardig is dat je zou kunnen zeggen dat zoogdieren zoals koeien en paarden, als we kijken naar de vijfstralige toestand van de hand, verder zijn geëvolueerd dan de mens. Het is de combinatie van bepaalde aspecten die in de loop van de evolutie zijn veranderd (de enorme vergroting van het brein) en aspecten die veel minder zijn veranderd (de hand) die uiteindelijk hebben gezorgd voor het menselijk "succes".

Anders passen de handschoenen niet meer?

Omdat 10 vingers aan 2 handen een veel mooier getal is dan 12 vingers. We leven hier met een tientallig stelsel dus het is ook lekker handig met rekenen op je vingers.

Bij de schepping geschapen door God dus volmaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100